Τι κάνει η ΑΕΚ στη ρεβάνς όταν χάνει στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Champions League

AEK

i

©printscreen

Τι κάνει η ΑΕΚ στη ρεβάνς όταν χάνει στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Champions League

Κωνσταντίνος Ζήκος 09:26 - 30.08.2023 / Ανανεώθηκε: 10:01 - 30.08.2023

Η ΑΕΚ μετά την ήττα στο Βέλγιο με 1-0 από την νταμπλούχο Αντβέρπ και την γκέλα απέναντι στον Πανσερραϊκό, προετοιμάζεται για το πλέον κομβικό παιχνίδι, αυτό της ρεβάνς με τους Βέλγους την Τετάρτη(30/8), στην κατάμεστη Opap Arena. Υπό αυτό το πρίσμα, πάμε να δούμε τα αποτελέσματα της Ένωσης σε κάθε ρεβάνς, μετά από ήττα στo πρώτο παιχνίδι προκριματικών στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα από την νταμπλούχο Βελγίου, Aντβέρπ με 1-0, χωρίς να είναι χειρότερη της αντιπάλου της, ηττήθηκε, δεχόμενη γκολ στη πρώτη ουσιαστική ευκαιρία των Βέλγων στο παιχνίδι. Από τη σεζόν 1992-1993 και έπειτα, από τότε δηλαδή που η διοργάνωση έχει την επωνυμία του UEFA Champions League, η ΑΕΚ, χάνει σε πρώτο παιχνίδι προκριματικών για τέταρτη φορά και τώρα καλείται στη ρεβάνς της Τετάρτης(30/8) στην Opap Arena, να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα της ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League, πάντα όσον αφορά τη ρεβάνς μετά από ήττα της στο πρώτο παιχνίδι

1993-1994: AEK - Μονακό 

Σεζόν 1993-1994 και η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στον πρώτο προκριματικό του UEFA Chmapions League την Μονακό του σπουδαίου Αρσέν Βενγκέρ. Στο πρώτο παιχνίδι της Γαλλίας, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ένωση γνωρίζει μια ήττα-σοκ στο Stade Louis II, αφού ηττάται λόγω ενός αυτογκόλ του Βαγγέλη Βλάχου στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης, παρουσία 7000 κόσμου στις εξέδρες.

Στη ρεβάνς της 29ης Σεπτεμβρίου, η ΑΕΚ υποδέχεται την Μονακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χρειάζεται νίκη με 2 γκολ διαφορά για να προκριθεί, χωρίς να χρειαστεί η παράταση. Αλλιώς, μια απλή νίκη για να διεκδικήσει ό,τι μπορεί στο έξτρα ημίωρο, το οποίο, δυστυχώς για την ίδια, δεν της χρειάστηκε. Τελικό αποτέλεσμα, το ισόπαλο 1-1, σε ένα παιχνίδι που οι «Μονεγάσκοι» προηγήθηκαν στο 6' με γκολ του Σκίφο. Η ΑΕΚ βρήκε απάντηση στο 13ο λεπτό με τέρμα του Σλίσκοβιτς, αλλά έμεινε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

2003-2004: ΑΕΚ - Γκρασχόπερς

Την σεζόν 2003-2004 η ΑΕΚ παλεύει για την είσοδο στους ομίλους του Champions League και για να το πετύχει, καλείται να υπερβεί το εμπόδιο της Ελβετικής, Γκράσχοπερς. Πρώτο παιχνίδι στη Ζυρίχη και η ΑΕΚ, γνωρίζει την ήττα με 1-0. Μία κακή εμφάνιση για τους «κιτρινόμαυρους», οι οποίοι ουσιαστικά δεν μπήκαν ποτέ στο κλίμα μιας τόσο κομβικής αναμέτρησης.

Η ρεβάνς έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου και η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει την πρόκριση, ανατρέποντας το εις βάρος της σκορ από την πρώτη αναμέτρηση. Κέρδισε με σκορ 3-1 τους Ελβετούς και έκλεισε θέση για τους ομίλους. Το σκορ άνοιξε ο Κώστας Κατσουράνης με ωραία κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα, στο 21ο λεπτό. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, διπλασίασε τα τέρματα της Ένωσης, με εξαιρετική κεφαλιά. Στο 39', ο Τσιάρτας με μια εκτέλεση κόρνερ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, αφού εκείνη πρώτα βρήκε ελάχιστα στο κεφάλι του Καστίγιο και έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης στην ΑΕΚ.

Στο 69ο λεπτό ο Ουρουγουανός Ρίτσαρντ Νούνιες, έδωσε ελπίδες πρόκρισης στους Ελβετούς, σκοράροντας με υπέροχη απευθείας εκτέλεση φάουλ. Η ομάδα του όμως δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο άλλο τέρμα και έτσι η ΑΕΚ, πήρε την πολυπόθητη πρόκριση.

2017-2018: ΑΕΚ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 

H AEK υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε ένα παιχνίδι που αποτέλεσε το πρώτο εκείνης της ιστορικής για την ομάδα σεζόν. Πρόκειται για την σεζόν του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, με τον Μανόλο Χιμένεθ στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Η Ένωση αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και γνώρισε την εντός έδρας ήττα με 2-0. Οι Ρώσοι με γκολ των Τζαγκόεφ και Βέρνμπλουμ, πήραν την νίκη, αλλά και ένα τεράστιο προβάδισμα εν όψει ρεβάνς.

Στη Μόσχα, η ΑΕΚ έδειξε καλύτερη εικόνα, αλλά γνώρισε ακόμα μια ήττα. Έχασε με σκορ 1-0, χάρη στο γκολ του πρώην παίκτη των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, Μπίμπρας Νάτχο στο 75'. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ αποκλείστηκε και συνέχισε στα play-offs του Europa League. Εκεί, αφού απέκλεισε την Βέλγικη, Κλάμπ Μπριζ, ξεκίνησε την αήττητη ευρωπαϊκή της πορεία μέχρι τους 32 της διοργάνωσης, όταν και αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες από την Ντιναμό Κιέβου.

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι στις τρείς φορές που η ΑΕΚ, γνώρισε την ήττα στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Champions League, σημείωσε στη ρεβάνς μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα. Η απόλυτη ισορροπία. Στα τρία αυτά διπλά παιχνίδια, πέτυχε μία μόλις πρόκριση και δύο αποκλεισμούς. Ίσως ήρθε η στιγμή να φέρει και αυτό το στατιστικό σε ισορροπία. Ίδωμεν.