Το ιδιαίτερο ταξίδι του «Μέσι των Βαλκανίων» ως τον Άρη
i

Άλεν Χαλίλοβιτς / © Mike Hewitt/Getty Images/Ideal Images

Το ιδιαίτερο ταξίδι του «Μέσι των Βαλκανίων» ως τον Άρη

Αλέξης Σαββόπουλος 10:20 - 31.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:27 - 31.01.2023

Το Football Story του κάποτε παιδιού θαύματος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Αλέν Χαλίλοβιτς, που έρχεται στην Ελλάδα για τον Άρη.

Στις 2 Μαΐου του 2014 η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του πιο… υποσχόμενου ταλέντου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή. Κάτω από τα ξανθά μαλλιά, γεμάτα μπούκλες, κρυβόταν το λαμπερό χαμόγελο ενός 17χρονου που ζούσε το όνειρό του. Ο Αλέν Χαλίλοβιτς, ο κατά πολλούς Μέσι των Βαλκανίων, ήταν έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Ένας ακόμη από τους πολλούς παίκτες που διαφημίζονται κατά καιρούς ως οι διάδοχοι του σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Φημιζόταν για την ασταμάτητη ταχύτητα ντρίμπλας και τα εύστοχα χτυπήματα με το αριστερό. Μαζί με τη συνήθεια του να σηκώνει την μπάλα και να την οδηγεί γρήγορα προς τα εμπρός ή να κόβει από τη δεξιά πλευρά του παιχνιδιού στην άκρη του πέναλτι του αντιπάλου, ο Χαλίλοβιτς γινόταν μια διαρκής απειλή.

Ο Χαλίλοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και από μικρός όλοι προεξοφλούσαν ότι θα έχει λαμπρή καριέρα. Έγινε ο νεότερος πρωτοεμφανιζόμενος στην ιστορία της Dynamo Zagreb σε ηλικία 16 ετών και 101 ημερών σε ντέρμπι μάλιστα με την Χάιντουκ. Και τα ρεκόρ συνέχισαν να καταγράφονται καθώς έγινε ο νεότερος σκόρερ της Κροατίας, ο νεότερος παίκτης της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που εμφανίστηκε στο Champions League και ο δεύτερος νεότερος παίκτης που έπαιξε στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Χαλίλοβιτς έκανε επίσης το ντεμπούτο του με την εθνική Κροατίας σε πολύ νεαρή ηλικία. Μόλις 16 ετών, καθιστώντας τον, τον νεότερο πρωτοεμφανιζόμενο στην ιστορία, όταν έπαιξε με τους Λούκα Μόντριτς και Ιβάν Ράκιτιτς σε φιλικό αγώνα με την Πορτογαλία. Ήταν τότε που άρχισαν οι συγκρίσεις με τον Μέσι αλλά και τον Μόντριτς, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη που έχει αναδείξει ο Κροατικός σύλλογος. Σχεδόν ίδιος σε ανάστημα και εμφάνιση, φαινόταν η καριέρα του να είναι σε ανοδική τροχιά.

Με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις και τα πολλά ρεκόρ, προσέλκυσε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα. Όταν η Μπαρτσελόνα εξέφρασε το ενδιαφέρον της, ο Σέαντ Χαλίλοβιτς, ο πατέρας του Άλεν, ο οποίος ήταν και ο μάνατζέρ του, δεν δίστασε να πει ναι. Ο Σέαντ έφερε όλη του την οικογένεια να μετακομίσει από το Ζάγκρεμπ στη Βαρκελώνη. Ο Σέαντ ήταν τόσο πεπεισμένος ότι το να παίξει στη Μπαρτσελόνα και να γίνει συμπαίκτης του Μέσι ήταν μια τόσο όμορφη μοίρα για τον Χαλίλοβιτς. Ο Λόβρε Νίκολατς από την σελίδα «CroatiaFooty» έλεγε το εξής: " Στη Μπάρτσα όλα πήγαν στραβά επειδή ο πατέρας του έκανε συνεχώς παρεμβάσεις στην καριέρα του, Του προσέλαβε έναν προσωπικό προπονητή ποδοσφαίρου που δεν ταίριαζε καθόλου με την Μπαρτσελόνα. Ο πατέρας του έλεγε ότι ο γιος του είχε το ταλέντο να παίξει στην πρώτη ομάδα».

Στη Βαρκελώνη ο Χαλίλοβιτς δεν έπαιξε αμέσως στην πρώτη ομάδα. Όπως και άλλοι νεαροί παίκτες, τοποθετήθηκε στη Μπαρτσελόνα Β, όπου το όνομά του άρχισε να συζητιέται ως μεγάλο ταλέντο στο στρατόπεδο των Μπλαουγκράνα. Όμως όταν ο πατέρας του προσέλαβε έναν ιδιωτικό προπονητή ποδοσφαίρου για τον νεαρό Χαλίλοβιτς, αυτό δεν άρεσε στους υπεύθυνους του club. Αυτό όχι μόνο κατέστρεψε τα σχέδια του προπονητή της Barcelona B, Εουσέμπιο, αλλά έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Χαλίλοβιτς. Για τον Χαλίλοβιτς, η εξισορρόπηση των αναγκών δύο πολύ διαφορετικών ποδοσφαιρικών μυαλών ήταν σίγουρα ένα βαρύ φορτίο.

Η επιρροή του πατέρα στον γιο του ήταν πράγματι πολύ μεγάλη. Παρενέβη πάρα πολύ στον καθορισμό της καριέρας του γιου του. Ισχυριζόμενος ότι ήταν αρκετά κατάλληλος για να παίξει στην πρώτη ομάδα, πήγε στη διοίκηση για να εκφράσει τις προθέσεις του. Δυστυχώς, η Μπαρτσελόνα είχε άλλα σχέδια για τον Χαλίλοβιτς. Ήτοι να περάσει τη σεζόν στη Μπαρτσελόνα Β. Ο πατέρας του αρνήθηκε να αφήσει τον γιο του να παίξει στη δεύτερη ομάδα και έτσι μετακόμισε στη Σπόρτινγκ Χιχόν ως δανεικός. Η Χιχόν είχε μόλις ανέβει στη La Liga και αρκετοί προέβλεπαν ότι θα επέστρεφε άμεσα στη Segunda. Πήρε μια απόφαση που κατέληξε να είναι η καλύτερη της καριέρας του, με τον Χαλίλοβιτς να πετυχαίνει πέντε γκολ με πέντε ασιστ, βοηθώντας τη Χιχόν να επιβιώσει. Αυτή ήταν η καλύτερη σεζόν σκόρερ της καριέρας του εκτός Κροατίας.

Δυστυχώς, τα εντυπωσιακά του ρεκόρ δεν ήταν αρκετά για να πείσουν την Μπαρτσελόνα να τον πάρει πίσω. Με μια μεταγραφική πολιτική που δεν έδινε πλέον προτεραιότητα σε παίκτες από τις Ακαδημίες ο Χαλίλοβιτς θεωρήθηκε πλεόνασμα. Τράβηξε την προσοχή πολλών συλλόγων και ο Χαλίλοβιτς φαινόταν έτοιμος να ενταχθεί στη Βαλένθια. Το Αμβούργο θα κατάφερνε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Μπαρτσελόνα. Μπήκε επίσης μια ρήτρα ότι η Μπαρτσελόνα είχε το δικαίωμα να τον επαναφέρει στη διπλάσια τιμή, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά από δύο σεζόν. Η ιδιότητα του Χαλίλοβιτς ως θαυματουργού παιδιού ήταν ακόμα διακριτή και ο μάνατζερ της γερμανικής ομάδας Μπρούνο Λαμπαντία ήθελε να τον κάνει το επίκεντρο μιας επιθετικής ομάδας που είχε στο μυαλό του. Ξεκίνησε πολλά υποσχόμενος, σκοράροντας στο ντεμπούτο του, αλλά γρήγορα άρχισαν τα προβλήματα. Ο Λαμπαντία απολύθηκε μετά από ένα θλιβερό ξεκίνημα στη σεζόν και όλα τα σχέδια ακυρώθηκαν, αφού πια στόχος ήταν να αποφευχθεί ο υποβιβασμός. Ο Μάρκους Γκίσντολ που ανέλαβε, έφερε πιο αμυντικό στυλ παιχνιδιού και θυσίασε τον Χαλίλοβιτς, ο οποίος έκανε επτά εμφανίσεις πριν αποφασίσει ότι το μέλλον του δεν ήταν στο Αμβούργο.

Πήγε δανεικός για 18 μήνες στην Ισπανία με τη Λας Πάλμας η οποία είχε την επιλογή να τον κρατήσει μόνιμα. Η αποβολή του Χαλίλοβιτς στον πρώτο αγώνα της σεζόν και ένας τραυματισμός στο γόνατο την επόμενη σεζόν, εκτροχίασε κάθε δυναμική που είχε και κατέληξε να είναι η ιστορία της καριέρας του. Ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα που δεν θα μπορούσε ποτέ να διατηρηθεί. «Έπαιξα στα άκρα στο Αμβούργο και στο κέντρο στη Μπάρτσα. Νιώθω άνετα και στις δύο θέσεις. Απλώς μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο και θα παίξω όπου θέλει ο προπονητής» έλεγε ο ίδιος.

Παραδόξως, η Μίλαν ήταν η επόμενη μεγάλη ομάδα που είχε βάλει στο στόχαστρο τον Χαλίλοβιτς και τον πήρε με ελεύθερη μεταγραφή το 2018. Ήταν ήδη ένας πεσμένος γίγαντας εκείνη την εποχή και πολλοί αναρωτήθηκαν πώς θα τα κατάφερνε στο Σαν Σίρο. Δεν έπαιξε ποτέ κάποιο ανταγωνιστικό παιχνίδι για τη Μίλαν. Ακούγεται οικείο; Η Μίλαν έλυσε το συμβόλαιό του το 2020 και μέχρι αυτό το σημείο, ο Χαλίλοβιτς είχε καταφέρει να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία με πέντε διαφορετικές ομάδες σε έξι διαφορετικές χώρες από τότε που έφυγε από το Ζάγκρεμπ. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2019, η Μίλαν έδωσε δανεικό τον Χαλίλοβιτς στη Σταντάρ Λιέγης, όπου η καριέρα του φάνηκε να παίρνει τα πάνω της ξανά. Εμφανίστηκε σε 14 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις σε διάστημα πέντε μηνών. Όμως, αντί να επιστρέψει για να ενισχύσει την Μίλαν, ο Χαλίλοβιτς δόθηκε και πάλι δανεικός στην ολλανδική Χέρενφεν για τη σεζόν 2019/20. Δόθηκε δανεικός στη Μπέρμπινχαμ, αλλά ούτε ο Αϊτόρ Καράνκα κατάφερε να πάρει τα μέγιστα από τον Χαλίλοβιτς που σκόραρε μία φορά σε 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος της καριέρας του στην Αγγλία και επέλεξε να μετακομίσει στη Ρέντινγκ, όπου σκόραρε μια φορά σε 11 συμμετοχές. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν υπό τον Βέλικο Πάουνοβιτς πριν αντικατασταθεί από τον Πολ Ινς. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ινς προτιμούσε άλλους επιθετικούς από τον Χαλίλοβιτς και πριν την αναχώρησή του τον Μάιο, ο Κροάτης δημοσίευσε μια κομψή δήλωση εννέα λέξεων στις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν σε ένα κανάλι θαυμαστών της Ρέντινγκ εξήρε τις εμφανίσεις του για τον σύλλογο. Η απάντησή του ήταν: «Ευχαριστώ, αλλά δεν τραυματίστηκα... ό,τι καλύτερο».

Στις 6 Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού, έχοντας ήδη αλλάξει δέκα ομάδες, ο Χαλίλοβιτς επέστρεψε στην Κροατία για τη Ριέκα, η οποία τερμάτισε τέταρτη την περασμένη σεζόν. Τα πράγματα έμοιαζαν να έχουν κάνει τον κύκλο τους. Ακόμα μόλις 26, μια αναγέννηση καριέρας δεν αποκλειόταν εντελώς. Η Ριέκα είχε κερδίσει το πρωτάθλημα το 2017 και νίκησε την Μίλαν στο Γιουρόπα Λιγκ αργότερα εκείνη τη χρονιά. Με τον κατάλληλο μάνατζερ, ίσως ο Χαλίλοβιτς έκανε μια επανεκκίνηση στην καριέρα του. Δεν συνέβη ούτε στη Ριέκα.

Η καριέρα του δεν πήγε τόσο όμορφα όσο ονειρευόταν. Στα 27 του πλέον, ο Χαλίλοβιτς έχει μια ακόμη ευκαιρία στον Άρη να αποδείξει ότι έχει ακόμη ποδοσφαιρικό καύσιμο στο ρεζερβουάρ του.