Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να καταλογίζεται άουτ σε περίπτωση αστοχίας σε εκτέλεση πέναλτι, εξετάζουν στην IFAB (Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικών Ενώσεων)
Η απαγόρευση των... ριμπάουντ μετά από άστοχη εκτέλεση πέναλτι και ο έλεγχος από το VAR ακόμα και για τις δεύτερες κίτρινες κάρτες είναι μεταξύ των πιθανών τροποποιήσεων στους κανονισμούς, που εξετάζονται ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Όπως αναφέρεται, οι αρμόδιοι φορείς του ποδοσφαίρου συζητούν την εφαρμογή ριζικών αλλαγών σε ορισμένους από τους πιο παλιούς κανονισμούς του αθλήματος, όπως η καταλογισμός άουτ σε περίπτωση αστοχίας σε εκτέλεση πέναλτι.
Η εφημερίδα The Sun αναφέρει ότι, ενώ οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση θα απαιτούσε την έγκριση του Διεθνούς Συμβουλίου Ποδοσφαιρικών Ενώσεων (IFAB), η πρόταση για την κατάργηση των ριμπάουντ στα πέναλτι έχει «αυξανόμενη υποστήριξη».
Υψηλόβαθμα στελέχη του ποδοσφαίρου πιστεύουν ότι η ποινή για μια παράβαση εντός περιοχής δίνει στην επιτιθέμενη ομάδα μια «πολύ μεγαλύτερη» ευκαιρία για γκολ σε σχέση με την κανονική ροή του παιχνιδιού.
Η άποψη ότι ένα ριμπάουντ προσφέρει στην επιτιθέμενη ομάδα μια δεύτερη ευκαιρία να σκοράρει χαρακτηρίζεται πλέον ως «άδικο πλεονέκτημα», αναφέρει η Mirror.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η κατάργηση των ριμπάουντ από ένα πέναλτι θα εξαλείψει τυχόν διαφωνίες σχετικά με την παραβίαση του κανονισμού περί εισόδου παικτών στην περιοχή πριν από την εκτέλεση.
Επιπλέον τροποποιήσεις συζητούνται επίσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο θα διεξαχθεί με 48 ομάδες για πρώτη φορά. Αυτό περιλαμβάνει την «διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής» των παρεμβάσεων του VAR, που εισήχθη για πρώτη φορά στα τέλη του 2023.
Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους αξιωματούχους του βίντεο να παρέμβουν σε νέες περιπτώσεις, όπως η αποτροπή «άδικων αποβολών» μέσω δεύτερων κίτρινων καρτών και οι αμφισβητούμενες αποφάσεις για κόρνερ όπου έχει γίνει «σαφές λάθος».

Ενώ τέτοιες τροποποιήσεις αναμφίβολα θα προκαλέσουν διχασμό, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η IFAB επιδιώκει να διασφαλίσει ότι «δεν θα υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση» για τέτοιες αποφάσεις. Μόνο αυτές που μπορούν να ληφθούν γρήγορα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο τυχόν αλλαγών.
Οι πιθανές αυτές αλλαγές συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια διοργάνωση που η FIFA χαρακτήρισε ως απόλυτα επιτυχημένη και όπου εφαρμόστηκε ένας νέος κανόνας, που τιμωρεί τους τερματοφύλακες για υπερβολική κατοχή της μπάλας.
Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, προκειμένου να εγκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.