Αλλο Big-5 πέρυσι κι άλλο φέτος: Η χαοτική διαφορά στη βαθμολογία

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

i

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός/©Intime

Αλλο Big-5 πέρυσι κι άλλο φέτος: Η χαοτική διαφορά στη βαθμολογία

Κώστας Τόπας 10:17 - 13.03.2023 / Ανανεώθηκε: 10:28 - 13.03.2023

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ κι Άρης ρίχνονται στη μάχη των Play Offs, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Οι διαφορές του Big-5 πέρυσι και φέτος.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έλαβε τέλος, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει στην πρώτη θέση, την ΑΕΚ την δεύτερη, ούσα στο -2 από τους «πράσινους», τον Ολυμπιακό να μειώνει τη διαφορά στο -2 από την Ένωση, και τον ΠΑΟΚ να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 54 βαθμούς, όντας στο -7 από την κορυφή. Το «παζλ» των PlayOffs συμπληρώνουν Άρης και Βόλος που μετά από 26 αγωνιστικές, τερμάτισαν στην πέμπτη κι έκτη θέση της κατάταξης, με 40 και 39 βαθμούς, αντίστοιχα.

Μιας και η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League ολοκληρώθηκε αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα νούμερα του Big-5. Τι έκαναν οι ομάδες πέρυσι και τι κατάφεραν να αλλάξουν την τρέχουσα σεζόν.

Χαοτική διαφορά μέσα σε μία σεζόν για Παναθηναϊκό

Ξεκινώντας με τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια… Ωστόσο, στην περίπτωση των «πρασίνων» τα στατιστικά αποδεικνύουν την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ένα διάστημα μόλις 12 μηνών. Η βελτίωση είναι ορατή από τις πιο γενικές κατηγορίες, μέχρι τα πιο εξειδικευμένα νούμερα. Πέρυσι, μετά από 26 αγώνες, το «τριφύλλι» κατέλαβε την 5η θέση στην βαθμολογική κατάταξη με 42 βαθμούς. Φέτος, κατάφερε να συγκεντρώσει 19 επιπλέον βαθμούς και να μπει στα Play Offs ως πρωτοπόρος.

Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη συγκομιδή τερμάτων μιας και τη σεζόν 2021-22, ο Παναθηναϊκός τελείωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 41-21 γκολ. Την τρέχουσα σεζόν, ναι μεν έχει βρει λιγότερες φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα (38), ωστόσο έχει δει λιγότερες φορές (12) την εστία του να παραβιάζεται. Άλλος ένας τομέας που «μαρτυρά» την πρόοδο του Παναθηναϊκού είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων. Φέτος, έχει 19 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες, ενώ πέρυσι τελείωσε με 13-3-10.

Για το σκοράρισμα σε ατομικό επίπεδο, πέρυσι υπήρχε έστω και οριακά μεγαλύτερος πλουραλισμός. Η φετινή λίστα περιέχει 13 ονόματα Προπορεύονται ο Σπόραρ και ο Αϊτόρ με οκτώ τέρματα. Πέρυσι, ο πίνακας των σκόρερ περιλάμβανε 14 παίκτες, με τον Παλάσιος να έχει πετύχει τα περισσότερα (11 γκολ), ενώ διψήφιο νούμερο είχε και ο Καρλίτος με 10.

Αλλη ΑΕΚ πέρυσι άλλη φέτος

Η ΑΕΚ τώρα κατάφερε φέτος να τερματίσει στην δεύτερη θέση έχοντας συγκεντρώσει 59 βαθμούς, μετά από 26 αγωνιστικές και ούσα στο -2 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Οπως στους «πράσινους» έτσι και στην Ένωση υπάρχει μεγάλη διαφορά συγκριτικά με την περυσινή σεζόν. Το 2021-22, οι «κιτρινόμαυροι» τερμάτισαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 46 βαθμούς, πίσω από ΠΑΟΚ (53 β.) και Ολυμπιακό (65 β.) Φέτος, κατάφεραν να βάλουν 13 ακόμη βαθμούς στο σακούλι τους και να τερματίσουν δεύτεροι. Φέτος, η ΑΕΚ μέτρησε 19 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες, ενώ πέρυσι τελείωσε με 14-4-8. Η μεγαλύτερη διαφορά διαπιστώνεται στη συγκομιδή τερμάτων, μιας και τη σεζόν 2021-22, η Ένωση είχε σκοράρει 42 τέρματα και είχε μαζέψει την μπάλα από τα δικά της δίχτυα 28 φορές

Φέτος, υπάρχει σπουδαία βελτίωση στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς τελείωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 51-14, έχοντας την δεύτερη καλύτερη άμυνα μαζί με τον Ολυμπιακό και πίσω από τον Παναθηναϊκό. Για το σκοράρισμα σε ατομικό επίπεδο, την περυσινή σεζόν είχε 13 διαφορετικούς σκόρερ, με τον Σέρχιο Αραούχο να μετράει τα περισσότερα γκολ (11). Φέτος, έχει 12 σκόρερ και παίκτη ξανά με διψήφιο αριθμό τερμάτων. Τον Λιβάι Γκαρσία με 11 τέρματα.

Λιγότεροι βαθμοί αλλά καλύτερη επίθεση ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός φέτος δεν είχε καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, έμεινε από νωρίς μακριά από την κορυφή, ωστόσο στο φινάλε κατάφερε να φτάσει την διαφορά στους έξι βαθμούς από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Τη σεζόν 2021-22 κατέλαβε την πρώτη θέση με 65 βαθμούς και στο +12 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, ενώ φέτος τερμάτισε τρίτος με 56 πόντους και στο -6 από την πρώτη θέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι είχε 20 νίκες, 5 ισοπαλίες και 1 ήττα και φέτος μέτρησε 16 νίκες, 8 ισοπαλίες και 2 ήττες. 

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος όμως κατάφερε τη φετινή σεζόν να πετύχει περισσότερα τέρματα απ' ότι πέρυσι. Συγκεκριμένα σκόραρε 53 γκολ, έχοντας την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση και δέχθηκε 14 γκολ. Τη σεζόν 2021-22 είχε την δεύτερη καλύτερη επίθεση με 47 τέρματα πίσω από τον ΠΑΟΚ, ενώ είχε παραβιαστεί 14 φορές η εστία του. Σε ατομικό επίπεδο πέρυσι είχε 12 διαφορετικούς σκόρερ με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 10 τέρματα. Φέτος έχει 15 σκόρερ και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Σέντρικ Μπακαμπού με 13 γκολ.

Σχεδόν ίδια εικόνα για τον ΠΑΟΚ

Οσον αφορά τον ΠΑΟΚ, ο «Δικέφαλος του Βορρά» την περυσινή σεζόν κατέλαβε την δεύτερη θέση με 53 βαθμούς και στο -12 από την κορυφή, μετά από 16 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες. Φέτος, μπορεί να συγκέντρωσε έναν βαθμό παραπάνω (54), ωστόσο είδε τους ανταγωνιστές του να τον προσπερνάνε στην κατάταξη, με αποτέλεσμα να τερματίζει στην 4η θέση της κατάταξης και στο -7 από την πρώτη θέση, μετά από 14 νίκες, 9 ισοπαλίες και 2 ήττες. Την τρέχουσα σεζόν, οι «ασπρόμαυροι» είχαν την τρίτη καλύτερη άμυνα, έχοντας δεχθεί μόλις 15 τέρματα, ενώ πέρυσι είδαν 24 φορές να παραβιάζεται η εστία τους. Τη σεζόν 2021-22 είχαν σκοράρει περισσότερα τέρματα (50) διαθέτοντας την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση. 

Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιας και σκόραραν 43 φορές. Σε επίπεδο σκοραρίσματος τώρα, ο ΠΑΟΚ πέρυσι είχε τον Γιάσμιν Κούρτιτς πρώτο σκόρερ με διψήφιο αριθμό τερμάτων (15) και 16 ακόμη διαφορετικούς σκόρερ. Την τρέχουσα σεζόν, οι Θεσσαλονικείς τελείωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 15 σκόρερ και τον Νέλσον Ολιβέιρα, πρώτο σκόρερ με επτά γκολ.

Στο -5 φέτος ο Άρης

Προχωρώντας στη φετινή κατάταξη, θα διαπιστώσουμε πως ο Άρης κατέλαβε την έκτη θέση μετά από 26 αγωνιστικές, έχοντας συγκεντρώσει 40 βαθμούς. Μετά από τον ίδιο αριθμό αγώνων, την περυσινή σεζόν οι «κίτρινοι» είχαν βάλει στο σακούλι τους περισσότερους βαθμούς και συγκεκριμένα 45, μιας και τελείωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 13 νίκες, 6 ισοπαλίες και 7 ήττες. Φέτος, είχαν 12 νίκες, 4 ισοπαλίες και περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα (10 ήττες). Διαφορά όμως παρατηρείται και στην συγκομιδή τερμάτων. Τη φετινή σεζόν, ο Άρης σκόραρε περισσότερα γκολ (38) αλλά και είδε και την εστία του να παραβιάζεται περισσότερες φορές απ' ότι πέρυσι (24 φορές). 

Τη σεζόν 2021-22 είχε 28-21 τέρματα. Τότε μάλιστα, είχε 12 διαφορετικούς σκόρερ αλλά κανέναν παίκτη με διψήφιο αριθμό τερμάτων, μιας και ο Αμπουμπακάρ Καμαρά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με έξι γκολ. Φέτος, 16 παίκτες έχουν βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, με τον Λουίς Πάλμα να έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ για την ομάδα του Άρη, με επτά τέρματα.