Από το πρώτο πρωτάθλημα της Μπαρτσελόνα στη «μετά Μέσι» εποχή στο θαύμα της Χιρόνα: Η ανασκόπηση της La Liga για το 2023

Από το πρώτο πρωτάθλημα της Μπαρτσελόνα στη «μετά Μέσι» εποχή στο θαύμα της Χιρόνα: Η ανασκόπηση της La Liga για το 2023

Το 2023 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει και το Sportal θυμάται τις κορυφαίες στιγμές της La Liga από το έτος που αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν.

Πάει και αυτή η χρονιά. Το 2023 πρόκειται οσονούπω να μας αποχαιρετήσει και να μπει στη ζωή μας το 2024. Μία χρονιά με τα καλά της και τα κακά της, όπως όλες άλλωστε. Μία χρονιά, που οι λάτρεις του ισπανικού πρωταθλήματος δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Ειδικά για το πρώτο μισό της φετινής σεζόν, αλλά και για το δεύτερο της περασμένης.

Το Sportal αρχικά θέλει να ευχηθεί σε όλους τους αναγνώστες του να έχουν ένα ευτυχισμένο έτος και σε δεύτερο χρόνο θα ήθελε να τους θυμίσει τι συνέβη στο ισπανικό πρωτάθλημα το 2023. Από την επιστροφή της Μπαρτσελόνα στον «θρόνο» και το πρώτο της πρωτάθλημα στη «μετά Μέσι» εποχή μέχρι το έπος της Χιρόνα...

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Γενάρης μπήκε με ντέρμπι για την Μπαρτσελόνα, που δοκιμάστηκε στο «Μετροπολιτάνο» κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και πήρε ένα μεγάλο διπλό με 1-0, ενώ την ίδια αγωνιστική η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε τη δεύτερη της ήττα στο πρωτάθλημα, χάνοντας με 2-1 από τη Βιγιαρεάλ. Και κάπως έτσι οι «μπλαουγκράνα» πάτησαν κορυφή στο +3 από τη «Βασίλισσα».

Ραφίνια στο Μπαρτσελόνα - Βαλένθια © Photo by Alex Caparros/Getty Images

Ο μήνας που μπήκε άσχημα για τους «μερένχες» τελείωσε και άσχημα, καθώς μετά το «στραβοπάτημα» τους με τη Σοσιεδάδ είδαν τους Καταλανούν να πηγαίνουν στο +5.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Την ώρα που η ομάδα του Τσάβι συνέχιζε ακάθεκτη το νικηφόρο σερί της, οι Μαδριλένοι έδειχναν να μην μπορούν να ακολουθήσουν. Και μία ήττα από τη Μαγιόρκα στην 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος τους έφερε στο -8 από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα.

Τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη είχαν την ευκαιρία τους να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά, αφού οι Καταλανοί πέταξαν βαθμούς με την Αλμερία (1-0), αλλά δεν πήραν τη νίκη στο ντέρμπι της Μαδρίτης (1-1).

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο μήνας του μεγάλου Clasico. Εκεί που η Ρεάλ Μαδρίτης έπαιζε το τελευταίο της χαρτί ουσιαστικά, ενώ η Μπαρτσελόνα έψαχνε να «κλειδώσει» ουσιαστικά την κατάκτηση του τίτλου. Πριν το μεγάλο παιχνίδι τους χώριζαν 9 βαθμοί, αφού η ομάδα του Αντσελότι είχε αφήσει βαθμούς κόντρα στην Μπέτις.

Ρεάλ - Μπαρτσελόνα © Photo by Silvestre Szpylma/Quality Sport Images/Getty Images/Ideal Images

Μετά το τεράστιο ντέρμπι τους χώριζαν 12 βαθμοί, αφού η Μπαρτσελόνα παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με αυτογκόλ του Αραούχο έφερε τούμπα του ματς χάρη στα γκολ των Ρομπέρτο (45') και Κεσί (90') και πήρε μία μεγάλη νίκη.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Το πρωτάθλημα πλέον σχεδόν είχε κριθεί. Με την Μπαρτσελόνα να έχει ξεφύγει στο +12 και να παρουσιάζεται πολύ πιο σοβαρή, το ενδεχόμενο ανατροπής έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και παρόλο που η Μπαρτσελόνα τον Απρίλη άφησε αρκετούς βαθμούς κόντρα σε Χιρόνα (0-0), Χετάφε (0-0) και Ράγιο Βαγιεκάνο (2-1), η Ρεάλ, που εκείνον τον μήνα έφαγε τεσσάρα από τη Χιρόνα (4-2), δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Απλά μείωσε στους 7 βαθμούς.

ΜΑΪΟΣ

Η Μπαρτσελόνα είχε «καθαρίσει» πλέον την υπόθεση τίτλου και ετοιμαζόταν για τη φιέστα. Έτσι, το ενδιαφέρον πλέον είχε μεταφερθεί στις από κάτω θέσεις, με τις συμπολίτισσες Ρεάλ και Ατλέτικο να δίνουν «μάχη» για τη δεύτερη θέση και να ανεβοκατεβαίνουν σαν ανασανσέρ.

Φυσικά ακόμα πιο κάτω γινόταν «πόλεμος» και για τις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο...

Η φιέστα της Μπαρτσελόνα έγινε στο κατάμεστο «Καμπ Νου» μετά το τέλος του αγώνα με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, όπου οι Καταλανοί ηττήθηκαν με 2-1 και οι παίκτες του Τσάβι πανηγύρισαν σαν μικρά παιδιά, ενώ εκείνη τη νύχτα «κάηκε» η Βαρκελώνη.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Αρχές Ιουνίου ήταν η τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2022-2023 και εκεί ξεκαθάρισε το τοπίο.

Η τελική βαθμολογία βρήκε την Μπαρτσελόνα στην πρώτη θέση φυσικά, τη Ρεάλ στη δεύτερη με την Ατλέτικο από πίσω της και την εξαιρετική Σοσιεδάδ στην τέταρτη. Βιγιαρεάλ, Μπέτις και Οσασούνα ήταν οι ομάδες που πήραν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εισιτήρια και συμπλήρωσαν την 7άδα.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο μήνας των μεταγραφών! Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες της La Liga βγήκαν στην αγορά και έκαναν τις κινήσεις τους, προκειμένου να μπουν στη νέα σεζόν ολοκληρωμένες και να κυνηγήσουν τους στόχους τους.

Όσον αφορά τη «Βασίλισσα», το μεγάλο «μπαμ» το έκανε με την απόκτηση του Τζουντ Μπέλιγχαμ από την Ντόρτμουντ, καταβάλλοντας το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Δεν έμεινε όμως εκεί, αφού πήρε και το wonderkid της Τουρκίας, τον Αρντά Γκιουλέρ από τη Φενέρμπαχτσε, αλλά και τον Φραν Γκαρθία από τη Ράγιο Βαγιεκάνο.

Από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα «χτύπησε» περισσότερο στην αγορά των ελεύθερων παικτών. Το δικό της «μπαμ» ήταν ο Ιλκάι Γκιντογκάν από τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ πήρε και τον Ινίγκο Μαρτίνεθ από την Μπιλμπάο.

Και η Ατλέτικο... πυροδότησε μία «βόμβα», αφού έκανε ξανά δικό της τον Αντουάν Γκριεζμάν, τον οποίο είχε παραχωρήσει στην Μπαρτσελόνα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η έναρξη της νέας σεζόν της La Liga ήταν γεγονός. Η Ρεάλ μπήκε με το δεξί, νικώντας εκτός έδρας την Μπιλμπάο με 2-0, με τον Μπέλιγχαμ να σκοράρει στο επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα της «Βασίλισσας», ενώ η Μπαρτσελόνα μπήκε με το... αριστερό, αφού ήρθε ισόπαλη χωρίς σκορ με τη Χετάφε.

Ο μήνας κύλησε υπέροχα για τους «μερένχες» που έκαναν το 3/3 και απολάμβαναν τη μοναξιά της κορυφής, ενώ από πίσω της βρίσκοντα τρεις ομάδες σε ισοβαθμία. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Χιρόνα, που είχε αρχίσει ήδη να τραβάει τα βλέμματα πάνω της και η Μπαρτσελόνα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Μετά τη διακοπή για τις εθνικές, οι ομάδες επέστρεψαν στη δράση. Η Μπαρτσελόνα έχτισε ένα νικηφόρο σερί που δεν κράτησε για πολύ όμως, η Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν ηττήθηκε από την Ατλέτικο με 3-1 και κάπως έτσι έγινε η μεγάλη έκπληξη στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος.

Οι παίκτες της Ατλέτικο Photo by Diego Souto/Quality Sport Images/Getty Images

Στην κορυφή βρέθηκε η εκπληκτική Χιρόνα, που είχε πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, μετρώντας 6 νίκες και μόλις 1 ισοπαλία και καμία ήττα. Στο μεγάλο παιχνίδι με την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι όμως γνώρισε την πρώτη της ήττα (0-3) και έπεσε από την κορυφή.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ο μήνας του πρώτου Clasico της σεζόν! Η Μπαρτσελόνα ούσα στο -1 από την κορυφή, υποδέχθηκε την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μονζουίκ». Και παρότι προηγήθηκε με το... καλημέρα με τον Γκιντογκάν (6'), η «Βασίλισσα» έκανε την ολική ανατροπή με τον σούπερ σταρ της, Τζουντ Μπέλιγχαμ, που βρήκε δίχτυα δις (68', 90+2') και υπέγραψε το τελικό 1-2.

Τζουντ Μπέλιγχαμ Τζουντ Μπέλιγχαμ/© Quality Sport Images /Getty Images

Την ίδια ώρα η Χιρόνα συνέχιζε να εντυπωσιάζει τους πάντες και με ένα σερί νικών βρισκόταν «αγκαλιά» με τη Ρεάλ στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Η εντυπωσιακή πορεία της Χιρόνα συνεχιζόταν κανονικά, με την ομάδα του Μίτσελ να έχει κάνει όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να της βγάζει το καπέλο. Από την πλευρά της η Ρεάλ συνέχιζε κι εκείνη να κάνει τη δουλεία της και έτσι οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι χέρι στην κορυφή.

Από πίσω ακολουθούσαν Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, που ήταν πιο επιρρεπής στις γκέλες, αλλά παρέμεναν κοντά στην κορυφή.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Η Χιρόνα όμως δεν θα υποδεχτεί το νέο έτος ούσα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της La Liga γιατί τα... χάλασε λίγο πριν το φινάλε της χρονιάς. 

Παρόλο που τον Δεκέμβριο θριάμβευσε κόντρα στην Μπαρτσελόνα, της οποίας επικράτησε με 4-2 στο «Μονζουίκ», ήρθε ισόπαλη με την Μπέτις την τελευταία αγωνιστική για το 2023 και αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Ρεάλ, ανεβαίνοντας στην κορυφή. Σε ισοβαθμία όμως με τη Χιρόνα...