Αντρέ Βιεϊρίνια, ο Πορτογάλος που γεννήθηκε ΠΑΟΚτσής!

Αντελίνο Βιεϊρίνια

i

©intime

Αντρέ Βιεϊρίνια, ο Πορτογάλος που γεννήθηκε ΠΑΟΚτσής!

Μάνος Τσαλγατίδης 20:09 - 24.01.2024 / Ανανεώθηκε: 20:50 - 24.01.2024

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έχει γενέθλια και το Sportal θυμάται μερικές από τις πιο δυνατές «ασπρόμαυρες» στιγμές του.

O εμβληματικός αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιεϊρίνια έχει γενέθλια με τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή να σβήνει 38 κεράκια στην τούρτα του Μάλιστα, φέτος είναι η τελευταία του χρονιά με ποδοσφαιρικά και... κοντό παντελονάκι, καθώς στο τέλος της σεζόν θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Μπορεί ο Αντρέ Βιεϊρίνια να έχει κατακτήσει το ΕURO, να έχει αγωνιστεί στη Bundesliga έχοντας σημαντικό ρόλο στις επιτυχίες της Wolfsburg και να αγωνίστηκε με ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, όπως ο Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά την καρδιά του την κέρδισαν τα ασπρόμαυρα χρώματα και ο ΠΑΟΚ.

Η σχέση του Δικεφάλου με τον 38χρονο έχει μερικά σημεία κλειδιά, κάποιες δυνατές στιγμές που δεν πρόκειται καμία από τις δύο πλευρές να ξεχάσει ποτέ!

#1 Η πρώτη... γνωριμία!

Το καλοκαίρι του 2008 ο Πορτογάλος ενημερώνεται από την Πόρτο πως πρέπει να παραστεί στα γραφεία της άμεσα, καθώς υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον για αυτόν. Στα αυτιά του Βιεϊρίνια έφτασε το ενδιαφέρον που έδειξε ο Φερνάντο Σάντος για εκείνον, για να τον πάρει στην Ελλάδα. Ο Βιεϊρίνια είχε συνδέσει στο μυαλό του το όνομά του Σάντος με την ΑΕΚ, και άρχισε να πιστεύει πως θα καταλήξει στην Ενωση. Ωστόσο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο το μπέρδεμα λύθηκε και κατάλαβε πως η ομάδα του θα είναι ο ΠΑΟΚ! Ένα χρόνο μετά ο Βιεϊρίνια θα αγοραστεί από τον ΠΑΟΚ και μια σχέση έντονης αγάπης ξεκινούσε!

#2 Το... προσωρινό αντίο και τα δάκρυα του Αντρέ!

Toν Γενάρη του 2012 έγινε αυτό που ήταν μοιραίο να συμβεί! Η Ελλάδα και ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να κρατήσουν τον Βιεϊρίνια με την Βόλφσμπουργκ να καταθέτει μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση για τον τότε Δικέφαλο, που είχε πραγματικά πολλά οικονομικά προβλήματα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και έτσι είχε έρθει η στιγμή του αντίο! ο Πορτογάλος άσος, έχοντας δίπλα του τον Πάμπλο Κοντρέρας μπήκε με πολιτικά ρούχα στην Τούμπα για να αποχαιρετήσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ.Για τον Βιεϊρίνια όμως, αυτό δεν ήταν το «αντίο» αλλά το… εις το επανιδείν. Έπειτα από 4,5 χρόνια, το καλοκαίρι του 2017, εκείνος επέστρεψε στην Τούμπα, φόρεσε ξανά τη ριγέ φανέλα και το περιβραχιόνιο στο μπράτσο.

#3 Επιστροφή στο σπίτι!

Το καλοκαίρι του 2017 οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για την μεγάλη επιστροφή! Τον Αύγουστο του 2017 ο Βιεϊρίνια επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, πλήθος κόσμου περιμένει έξω από τα γραφεία, ο ίδιος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο χαμογελαστός ψιθυρίζοντας «επέστρεψα σπίτι» μπαίνει στα γραφεία και υπογράφει ξανά με τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ! Τα κομμάτια του μέσα έχουν ενωθεί ξανά με τον ίδιο να δηλώνει ευτυχισμένος.

#4 Τιναφτορε και... κλέφτες!

Η 26η Φλεβάρη του 2018 έχει μείνει για τα καλά στο μυαλό του Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ πηγαίνει ολοταχώς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι βαρύνουσας σημασίας για αυτόν τον στόχο. Οι δύο ομάδες έχουν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, ένα από τα πολλά ρολά ταμειακής μηχανής που πετάχτηκαν βρίσκει τον προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία στην κουκούλα, αυτός με μια... οσκαρική ερμηνεία πέφτει κάτω και μη ξέροντας τι να κάνει πιάνει τη μύτη το κεφάλι και τελικά καταλήγει με «τραυματισμό» στα χείλη. Ο Ολυμπιακός φεύγει για τα αποδυτήρια (άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος) και ο Βιεϊρίνια εκρήγνυται «τιναφτορε» φωνάζει στον διαιτητή και γίνεται viral! Στις 11/3/2018, ο Βιεϊρίνια και ο ΠΑΟΚ ζουν μια κόλαση! Ο Δικέφαλος αντιμετωπίζει την ΑΕΚ και η ιστορία είναι γνωστή. Ο Βαρέλα σκοράρει κανονικό γκολ, ο Δικέφαλος κατακτά το πρωτάθλημα και οι Κομίνης, Ποντίκης, ΑΕΚ και διάφορες επιτροπές κλέβουν το πρωτάθλημα από τα χέρια του ΠΑΟΚ! Ο Βιεϊρίνια δηλώνει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση. Κερδίζουν αυτοί, που φωνάζουν. Κερδίζουν οι ψεύτες και οι κλέφτες»

«Ο διαιτητής βγήκε από τα αποδυτήριά του, σφύριξε και είπε να παίξουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι κύριοι από την Αθήνα δεν ήθελαν να βγουν» «Υπάρχει ένας διαιτητής, που λέει “έδωσα γκολ και μετά οφσάιντ”, μετά γράφει κάτι άλλο στο φύλλο αγώνα. Τι είναι αυτός; Σοβαρός άνθρωπος;»

#5 Στους τελικούς δεν πάιζουμε, νικάμε!

Ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ θέλοντας εκδίκηση για όσα έγιναν στην Τούμπα και για το κλεμμένο πρωτάθλημα. Ο Βιεϊρίνια δηλώνει πως στους «τελικούς δεν παίζουμε, νικάμε». Το παιχνίδι ξεκινά με τον Δικέφαλο να είναι αγριεμένος. Στο 65ο λεπτό οι «ασπρόμαυροι» κερδίζουν φάουλ, ο Βιεϊρίνια παίρνει μερικά μέτρα φόρα και με μια οβίδα στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του αντίπαλου κίπερ. Το μάτι του έχει γυαλίσει, πηδάει πάνω από τις διαφημιστικές πινακίδες, και με όλη του τη δύναμη κλωτσάει μια διαφημιστική πινακίδα σπάζοντας την. Με το πόδι μέσα στην πινακίδα ουρλιάζει στον κόσμο «θα το πάρουμε, δεν χάνουμε από αυτούς».

#6 Νο Pasaran και γκολ από το... σπίτι του!

Ο ΠΑΟΚ την επόμενη χρονιά είναι ένα ασταμάτητο τρένο, που οδεύει προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Δικέφαλος πρέπει να περάσει και από το Αγρίνιο, εκεί που ο Παναιτωλικός θέλει να του βάλει μπλόκο. Το γήπεδο είναι γεμάτο από φίλους του Παναιτωλικού ή και όχι και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα εχθρική. Μάλιστα, ένα τεράστιο πανό που γράφει Νο Pasaran (δεν θα περάσουν) έχει αναρτηθεί στις κερκίδες. Ο Παναιτωλικός στο 55ο λεπτό άνοιξε το σκορ. Ο Ντίαζ μπήκε στην περιοχή, ο Κρέσπο τον μάρκαρε αντικανονικά και ο διαιτητής Τσαμούρης υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Ο Μπαΐροβιτς ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη για το 1-0 στο 55΄. Ο Βιεϊρίνια όμως απάντησε! Με ένα απίθανο σουτ από 40 μέτρα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γιαννακόπουλου, φέρνοντας το ματς στα ίσα και βάζοντας φωτιά στις εξέδρες των οπαδών του Δικεφάλου. Στη συνέχεια ο Μάτος σκόραρε με κεφαλιά για το 1-2.

#7 Όταν δάκρυσε όλη η Τούμπα!

Ο ΠΑΟΚ την 28η αγωνιστική ταξίδεψε στην Λάρισα προκειμένου να κερδίσει τους Θεσσαλούς και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ωστόσο, το 1-1 έστειλε τη φιέστα στην Τούμπα. Όμως ο αγώνας επισκιάστηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Αντρέ Βιεϊρίνια, που σε μια ανύποπτη φάση στο 33ο λεπτό έπαθε ρήξη χιαστού! Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους συμπαίκτες του και τον Λουτσέσκου να οργανώσουν ένα σχέδιο με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της ομάδας. Στη φιέστα της Τούμπας, ο Λουτσέσκου δίνει οδηγία στον Βιεϊρίνια (που είχε μπει αποστολή τιμής ένεκεν όπως του είχανε πει) να αλλάξει γιατί μπαίνει στο ματς. Ο Πορτογάλος στην αρχή γέλασε, αλλά ο Λουτσέσκου δεν αστειευόταν. Στο 90ο λεπτό ο Βιεϊρίνια αντικατέστησε τον Πέλκα με τον ίδιο και την Τούμπα να δακρύζει από συγκίνηση.

#8 O αρχηγός... Gladiator!

Ο ΠΑΟΚ στις 17/3/2022 αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Γάνδη για τη φάση των 16 του UEFA Europa Conference League. Ο ΠΑΟΚ παίρνει την πρόκριση χάρη σε γκολ των Κρέσπο και Ντούγκλας, αλλά την παράσταση κλέβει ο Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος αποκόμισε ένα σοβαό χτύπημα στο κεφάλι από τον Οκούμου και μάτωσε με αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρή διακοπή στην αναμέτρηση στο 67ο λεπτό. Ο Πορτογάλος αμυντικός του Δικεφάλου συνέχισε όμως το παιχνίδι με δεμένο το κεφάλι και έξι ράμματα σε αυτό! Μάλιστα, προσέφερε και την πιο συγκλονιστική φωτογραφία του αγώνα.

Η φετινή σεζόν είναι η τελευταία του Αντελίνο Βιεϊρίνια στο ποδόσφαιρο και ο ίδιος θέλει να την κλείσει ιδανικά με ένα ή και παραπάνω τρόπαια με την αγαπημένη του ασπρόμαυρη φανέλα.