Από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ντόβμπικ της Χιρόνα είναι στην κορυφή της La Liga (vids)

Αρτέμ Ντόβμπικ

i

©Photo by Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ντόβμπικ της Χιρόνα είναι στην κορυφή της La Liga (vids)

Κώστας Τόπας 11:57 - 22.01.2024

Ο Άρτεμ Ντόβμπικ άφησε την κατεστραμμένη, από τον πόλεμο, Ουκρανία το καλοκαίρι για τη μικρή ισπανική πόλη Χιρόνα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στη La Liga.

Εξι λεπτά ήταν αρκετά για να βρει τον δρόμος προς τα αντίπαλα δίχτυα τρεις φορές και να συμβάλει τα μέγιστα ώστε η Χιρόνα να συνεχίσει να ονειρεύεται για την κατάκτηση της La Liga. Ο Αρτέμ Ντόβμπικ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ισπανικού πρωταθλήματος, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και της διοργάνωσης με 14 τέρματα έως τώρα.

Τον Φεβρουάριο του 2022, όπως πολλοί Ουκρανοί, η ζωή του Άρτεμ Ντόβμπικ ανατράπηκε. Ρωσικά τανκς και στρατιώτες είχαν περάσει τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και οι δύο χώρες βρίσκονταν τώρα σε πόλεμο. Η αναστολή της ποδοσφαιρικής σεζόν της Ουκρανίας δεν ανησυχούσε καθόλου τον πληθυσμό καθώς οι βόμβες κυριάρχησαν στο Κίεβο, τη Ντνίπρο και το Χάρκοβο. Ο Ντόβμπικ είχε επιστρέψει στην πατρίδα του το 2020, υπογράφοντας για τη Ντνίπρο-1. Ωστόσο, αντιμετώπιζε ένα μέλλον χωρίς ποδόσφαιρο, καθώς η Ντνίπρο βρισκόταν υπό πολιορκία από τους Ρώσους.

Θα περνούσαν μήνες μέχρι να ξαναπατήσει ένα ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά, ωστόσο, θα ήταν για την Ντιναμό Κιέβου - που ξεκινούσε μια περιοδεία ειρήνης σε όλη την Ευρώπη. Όταν το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην Ουκρανία - με φόντο τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής - ο Ντόβμπικ χτύπησε μια χρυσή φλέβα φόρμας. Ο 26χρονος πέτυχε 24 γκολ την περασμένη σεζόν, με αποτέλεσμα να μετακομίσει σε La Liga για λογαριασμό της Χιρόνα

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η Χιρόνα έβγαλε μόλις 7,7 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Σήμερα, ο Ντόβμπικ κοστολογείται στα 28 (!) εκατομμύρια ευρώ και το μόνο βέβαιο είναι πως αν οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις συνεχιστούν δεν θα είναι απίθανο, μεγαθήρια της Ευρώπης να πλησιάσουν την ομάδα του, έτσι ώστε να «κλέψουν» ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Χιρόνα.

Η Χιρόνα, με τον Ντόβμπικ να ηγείται της ομάδας του, αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν μέχρι στιγμής - στην κορυφή της La Liga. Η μικρή πόλη από την Καταλονία αναστάτωσε ξανά τα πλήθη, επικρατώντας της Σεβίλλης με το εντυπωσιακό 5-1.  Με το χατ-τρικ που πέτυχε, ο Ουκρανός φορ έφτασε τα 14 γκολ στη La Liga, ενώ μετράει επτά γκολ και μία ασίστ στα τελευταία έξι ματς με την ομάδα του!