Σαν σήμερα η πρόκριση της Εθνικής στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας (vids/gallery)

Ο Γιώργος Σαμαράς πανηγυρίζει το γκολ με την Ακτή Ελεφαντοστού

i

©intime

Σαν σήμερα η πρόκριση της Εθνικής στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας (vids/gallery)

Δημήτρης Χούπης 12:41 - 24.06.2023 / Ανανεώθηκε: 12:45 - 24.06.2023

Μία μέρα σαν τη σημερινή (24/6/14) η Εθνική Ελλάδος χάρη στο πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο τελευταίο λεπτό του αγώνα προκρίθηκε στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

«Μία φάση, μία στιγμή, μία πρόκριση». Μια φράση που έχει μείνει στο μυαλό πολλών Ελλήνων, ειπώθηκε σαν σήμερα 24/6/14, όταν ο Γιώργος Σαμαράς εκτελούσε το πέναλτι στο 92' λεπτό του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού και έστελνε την Εθνική Ελλάδος στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας.  

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος λοιπόν βρέθηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας για να παίξει στο τρίτο Μουντιάλ της ιστορίας της και το δεύτερο σερί, μετά από εκείνο της Νοτίου Αφρικής τέσσερα χρόνια πριν. Αντιπάλους στον όμιλο είχε την Κολομβία, την Ιαπωνία και την Ακτή Ελεφαντοστού, ομάδες που έμοιαζαν σχετικά βατές για την Εθνική. 

Στην πρώτη αγωνιστική η «γαλανόλευκη» αντιμετώπισε την Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκες και των πολλών άλλων αστεριών της, οι οποίοι, όπως είναι λογικό, είχα, την υποστήριξη περίπου 30.000 συμπατριωτών τους. Το γρήγορο γκολ του Πάμπλο Αρμέρο στο έκτο λεπτό «σόκαρε» την Εθνική, η οποία στο δεύτερο ημίχρονο δέχτηκε άλλα δύο από τον Γκουτιέρεζ και τον Χάμες. Γνωρίζοντας έτσι βαριά ήττα με 0-3. 

Στη δεύτερη αγωνιστική αντίπαλος ήταν η Ιαπωνία και η Ελλάδα έπρεπε να μην χάσει για να μην αποκλειστεί, Παίζοντας με δέκα παίκτες από το 38' λόγω της αποβολής του Κατσουράνη, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πήρε την ισοπαλία (0-0) και έμεινε ζωντανή για την πρόκριση στην επόμενη φάση. 

Την τελευταία αγωνιστική των ομίλων η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν η αντίπαλός της. Η Ελλάδα ήθελε μόνο νίκη και ήττα ή ισοπαλία της Ιαπωνίας με την Κολομβία για να προκριθεί στους 16». Στο πρώτο ημίχρονο των παιχνιδιών η Εθνική κέρδιζε 1-0 χάρη στο γκολ του Σάμαρη και την ίδια ώρα η χώρα της Άπω Ανατολής ήταν στο 1-1, κάτι που σήμαινε πως εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα ήταν δεύτερη. 

Η Κολομβία στη συνέχεια «καθάρισε» το παιχνίδι αφού κέρδιζε 4-1 και πλέον η πρόκριση ήταν στο «χέρι» της Ελλάδας που ήταν 1-1, καθώς είχε δεχτεί γκολ από τον Μπολύ. Ώσπου φτάνουμε στο 90+1'. Όταν ο Χολέμπας έβγαλε μια σέντρα προς τον Σαμαρά και εκείνος την ώρα που πήγε να σουτάρει έμπλεξε το πόδι του με του Σιό και ο διαιτητής κατευθείαν έδειξε την άσπρη βούλα. 

Το πέναλτι ανέλαβε να το εκτελέσει ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος παρά τις προσπάθειες του Μπαρί να τον αποσυντονίσει, ευστόχησε και έστειλε την Ελλάδα στους «16 για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

Στους «16» όμως η Ελλάδα παρά την υπερπροσπάθεια, δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση, χάνοντας στη διαδικασία των πέναλτι από την Κόστα Ρίκα με 5-3.