«Βόμβα»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάβει το «πράσινο» φως για την European Super League!

European Super League

i

©Photo by Visionhaus/Getty Images/Ideal Images

«Βόμβα»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάβει το «πράσινο» φως για την European Super League!

Κώστας Τόπας 11:05 - 21.12.2023 / Ανανεώθηκε: 12:18 - 21.12.2023

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε υπέρ της ευρωπαϊκής Super League στη διαμάχη που συνεχίστηκε με την UEFA και τη FIFA από τότε που ξεκίνησε από ορισμένους από τους μεγαλύτερους συλλόγους της ηπείρου τον Απρίλιο του 2021. Στη δήλωση που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης (21/12), η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την UEFA και τη FIFA για «κατάχρηση κυρίαρχης εξουσίας».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο» φως στη δημιουργία της Super League, θεωρώντας ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA για την προηγούμενη έγκριση των διοργανώσεων συλλόγων είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διοργάνωση, χωρίς την άδεια από UEFA/FIFA και χωρίς την αιγίδα των δύο ομοσπονδιών.

«Κερδίσαμε. Το μονοπώλιο της UEFA έχει τελειώσει. Το ποδόσφαιρο είναι ΔΩΡΕΑΝ. Οι σύλλογοι είναι πλέον απαλλαγμένοι από την απειλή κυρώσεων ΚΑΙ ελεύθεροι να καθορίσουν το μέλλον τους», σχολίασε ο Μπερντ Ρίτσρντς Ράιχαρτ, Διευθύνων Σύμβουλος της A22 για την απόφαση του ΔΕΕ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη συμφωνεί με τη Super League και θεωρεί «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» από την UEFA και τη FIFA να επιβάλλουν κυρώσεις στους ιδρυτικούς συλλόγους. «Δεν έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε αυτές τις κυρώσεις και αντίποινα. Είναι μια ιστορική μέρα για το ποδόσφαιρο», τόνισε στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής της A22 Sport Management. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχουν μόνιμα μέλη στη λίγκα, ενώ οι ομάδες θα παίζουν τη σεζόν τουλάχιστον 14 αγώνες, οι οποίοι θα μεταδίδονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο! 

Η UEFA και η FIFA κατηγορούνται ότι βλάπτουν συλλόγους για τηλεοπτικά δικαιώματα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θεωρεί ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA σχετικά με την προηγούμενη έγκριση διοργανώσεων ποδοσφαίρου συλλόγων όπως η Super League «παραβιάζουν το δίκαιο της Ένωσης». «Αυτό δεν σημαίνει ότι μια διοργάνωση όπως το σχέδιο της Super League πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί», προκρίνει το δικαστήριο.

Επιπλέον, καταδικάζει περαιτέρω τους δύο οργανισμούς λόγω των κανόνων τους για την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης που «είναι πιθανό να βλάψουν τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές των μέσων ενημέρωσης και, τελικά, τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές, εμποδίζοντάς τους να εκμεταλλευτούν δυνητικά Καινοτόμες ή ενδιαφέρουσες νέες διοργανώσεις. Εναπόκειται, ωστόσο, στο Εμπορικό Δικαστήριο της Μαδρίτης να επαληθεύσει εάν αυτοί οι κανόνες μπορούν ωστόσο να ωφελήσουν τους διάφορους παίκτες του ποδοσφαίρου, για παράδειγμα, διασφαλίζοντας μια κοινή ανακατανομή του εισοδήματος που δημιουργείται από αυτά τα δικαιώματα».

Άμεση αντίδραση από τη La Liga

Λίγα λεπτά μετά την ακρόαση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η La Liga επανέλαβε ότι η νέα διοργάνωση «είναι ένα εγωιστικό και ελιτίστικο μοντέλο». Συγκεκριμένα, ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος του ισπανικού πρωταθλήματος ήταν κατηγορηματικός

«Αρχίζουν ήδη να δηλητηριάζουν , όπως προειδοποίησα, ήταν πάντα σε θέση να διοργανώνουν αγώνες εκτός του περιβάλλοντος της UEFA και της FIFA, και αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί, το θέμα είναι οι προϋποθέσεις τους να είναι υπό την οργάνωση της UEFA και της FIFA», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην αντίδρασή της, η La Liga, σε θεσμικό επίπεδο, επανέλαβε την αντίθεσή της στο νέο αγωνιστικό έργο.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ θυμόμαστε ότι η «Σούπερ Λίγκα» είναι ένα εγωιστικό και ελιτίστικο μοντέλο. Κάθε μορφή που δεν είναι εντελώς ανοιχτή, με άμεση πρόσβαση, χρόνο με το χρόνο, μέσω εγχώριων πρωταθλημάτων, είναι ένα κλειστό μοντέλο. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ήδη μιλήσει. Μην επιμένετε», καταλήγει, σε μήνυμα που απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.