Γαλλία-Μαρόκο: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια κόντρα στην αήττητη ομάδα-έκπληξη του Μουντιάλ
i

Εμπαπέ-Χακίμι/©Twitter

Γαλλία-Μαρόκο: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια κόντρα στην αήττητη ομάδα-έκπληξη του Μουντιάλ

Ανδρέας Σερεβέτας • 07:19 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Οι «τρικολόρ» θέλουν να βρεθούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό και τα εκπληκτικά «λιοντάρια του Άτλαντα» να γράψουν ξανά ιστορία.

Είναι το πρώτο επίσημο παιχνίδι των δύο ομάδων στην ιστορία τους. Έχουν συναντηθεί δύο φορές σε φιλικό επίπεδο. Το 1999 οι Γάλλοι νίκησαν στην Μασσαλία με σκορ 1-0 και το 2007 στο Παρίσι η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη (2-2). Οι «τρικολόρ» άρχισαν με εντυπωσιακό τρόπο τις υποχρεώσεις τους στο Κατάρ, επικρατώντας 4-1 της Αυστραλίας. Στη συνέχεια δυσκολεύτηκαν αλλά νίκησαν τη Δανία (2-1). Στο τρίτο ματς ο Ντιντιέ Ντεσάν ξεκούρασε αρκετούς βασικούς παίκτες με συνέπεια η ομάδα να γνωρίσει την ήττα από την Τυνησία (1-0). Αυτή ήταν και η μοναδική αποτυχία μέχρι στιγμής της Γαλλίας στη φετινή διοργάνωση. 

Το Μαρόκο ήρθε ισόπαλο στο πρώτο παιχνίδι με την Κροατία (0-0). Έκανε την πρώτη έκπληξη όταν επικράτησε στο δεύτερο ματς κόντρα στο Βέλγιο (2-0). Στο τρίτο πήρε πανηγυρικά την πρόκριση ως πρώτο από τον όμιλο, ξεπερνώντας και το εμπόδιο του Καναδά (2-1).  

Η φάση των «16»

Η Γαλλία ήταν «διαστημική» στο επόμενο ματς με την Πολωνία (3-1). Ο Εμπαπέ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με το εθνόσημο και οδήγησε την ομάδα του στα προημιτελικά. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι δεν μπόρεσε να του σταθεί εμπόδιο. 

Το Μαρόκο αντιμετώπισε την Ισπανία, που ήταν το φαβορί. Όμως η ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί διαχειρίστηκε υποδειγματικά το παιχνίδι και το οδήγησε στη διαδικασία των πέναλτι. Τότε ανέλαβε δράση ο τερματοφύλακας Γιασίν Μπόνο. 

Επικό τρολάρισμα Μαροκινού στους Ισπανούς: «Απο 'δω για το αεροδρόμιο» (vid)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

11:52 - 07.12.2022

Επικό τρολάρισμα Μαροκινού στους Ισπανούς: «Απο 'δω για το αεροδρόμιο» (vid)

Οπαδός του Μαρόκου, μετά την πρόκριση της εθνικής του ομάδας, βρήκε την ευκαιρία να πικάρει τους Ισπανούς φιλάθλους, οι οποίοι είχαν πάρει τον δρόμο της επιστροφής μετά τον αποκλεισμό της «φούρια ρόχα» από το Μουντιάλ.

Η ώρα των προημιτελικών

Οι «τρικολόρ» ήρθαν αντιμέτωποι με τους φιλόδοξους Άγγλους. Δυσκολεύτηκαν να πάρουν την πρόκριση. Καθοριστική φάση στο παιχνίδι ήταν η άστοχη εκτέλεση του Χάρι Κέιν στο δεύτερο πέναλτι που κλήθηκε να μετατρέψει σε γκολ. 

Το Μαρόκο κατάφερε να νικήσει και την Πορτογαλία. Να στείλει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο σπίτι του και να γράψει ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ομάδα από την Αφρική που προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Πριν την μεγάλη μάχη του ημιτελικού

Ο Ντιντιέ Ντεσάν ήρθε αντιμέτωπος χθες με δύο προβλήματα. Ο Ραμπιό και ο Ουπαμεκανό δεν προπονήθηκαν λόγω ίωσης. Ωστόσο είναι πανέτοιμοι ο Κονατέ και ο Φοφανά στην περίπτωση που χρειαστεί να τους αντικαταστήσουν.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: (4-3-3): Γιορίς – Κουντέ, Παβάρ, Ουπαμεκανό, Τ.Ερναντέζ – Γκριεζμάν, Τσουαμενί, Ραμπιό – Ντεμπελέ, Ζιρού, Εμπαπέ. 

Πως η μητέρα του Εμπαπέ πυροδότησε μεταγραφικά σενάρια του Γάλλου σταρ στη Λίβερπουλ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

13:08 - 13.12.2022

Πως η μητέρα του Εμπαπέ πυροδότησε μεταγραφικά σενάρια του Γάλλου σταρ στη Λίβερπουλ

Η μητέρα του Κιλιάν Εμπαπέ, Φαϊζά Λάμαρη φωτογραφήθηκε να ποζάρει δίπλα σε έναν οπαδό της Λίβερπουλ και να δείχνει το έμβλημα του συλλόγου, «πυροδοτώντας» τις φήμες περί μετακόμισης του Γάλλου αστέρα στο «Άνφιλντ».

Εκτός από τους Αγκέρντ, Μαζράουι, που έλειψαν στο ματς με την Πορτογαλία, τραυματίστηκε και ο άλλος βασικός στόπερ, ο Σαΐς. Με χτύπημα αποχώρησε και ο Ζίγιες. Ο Ρεγκραγκί δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Δεδομένη είναι η απουσία του αναπληρωματικού επιθετικού Σεντίρα, λόγω της αποβολής του στο ματς με την Πορτογαλία.  

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: (4-3-3): Μπόνο – Χακίμι, Αγκέρντ, Ελ Γιαμίκ (Σαΐς), Ατιγιάτ-Αλάχ (Μαζράουι) – Ουνάχι, Άμραμπατ, Αμαλά – Ζίγιες, Εν-Νεσιρί, Μπουφάλ. 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Καμία ομάδα δεν έχει σημειώσει γκολ σε βάρος του Μαρόκου στο Κατάρ στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Το μοναδικό γκολ που δέχθηκαν «τα λιοντάρια του Άτλαντα» ήταν από δικό τους παίκτη, τον Αγκέρντ στο ματς με τον Καναδά. Η Γαλλία δεν έχει ηττηθεί σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον Εμπαπέ βασικό. Ο προπονητής του Μαρόκου Ουαλίντ Ρεγκραγκί και οι παίκτες Ρομέν Σαΐς και Σοφιάλ Μπουφάλ γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στη Γαλλία.

Το παιχνίδι (21:00) θα διεξαχθεί στην πόλη Άλ Χορ, στο Al Bayt Stadium (60.000). Θα το διαιτητεύσει ο Μεξικανός Σέζαρ Ράμος. Σφύριξε το Βέλγιο – Μαρόκο (0-2),  το Δανία – Τυνησία 0-0 και το Πορτογαλία – Ελβετία 6-1.