Το «άτυχο» φαβορί έχει στόχο το back to back (vids)
i

Οι πανηγυρισμοί των Γάλλων/©Photo by Simon Bruty/Anychance/Getty Images/Ideal Images

Το «άτυχο» φαβορί έχει στόχο το back to back (vids)

Κώστας Τόπας 09:44 - 12.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:08 - 12.12.2022

Η Γαλλία χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από την ατυχία. Ωστόσο, αποδεικνύει ότι ακόμα και με ηχηρές απουσίες είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Γαλλία επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έκανε ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του. Ετσι, έγινε η πρώτη ομάδα μετά την Βραζιλία του 1998, που μετά από την κατάκτηση του Μουντιάλ, φτάνει στους «4» του επόμενου θεσμού.

Είναι η 7η πρόκριση στην ιστορία της σε αυτό το σημείο του τουρνουά, την στιγμή που γίνεται η πρώτη ομάδα στον 21ο αιώνα, που καταφέρνει back to back να διακρίνεται στο Μουντιάλ. Το μόνο που μένει να διαπιστωθεί είναι αν ο οιωνός θα επιβεβαιωθεί μέχρι και την επόμενη Κυριακή (18/10).

Οι «τρικολόρ» τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο σχεδόν πάντα, πρωταγωνιστεί στις μεγάλες διοργανώσεις. Απέδειξαν τη δύναμη και την εμπειρία τους, στο πρόσφατο παιχνίδι με την Αγγλία. Ενα ματς που έκανε τις καρδιές να χτυπάνε, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν πήρε στο τέλος το πολυπόθητο εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν αναλογιστεί κανείς βέβαια ότι η Γαλλία κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη χωρίς να έχει σε μεγάλη μέρα τον Εμπαπέ, αντιλαμβάνεται ότι η πρωταθλήτρια έχει τέτοια οργάνωση και τόσες επιλογές στο παιχνίδι της, (κυρίως με τους αναγεννημένους Γκριεζμάν και Ζιρού, αλλά και νέα αστέρια όπως ο Τσουαμενί), που δύσκολα θα παραδώσει τα σκήπτρα. Ακόμα κι αν έχει μπροστά της την Τετάρτη το Μαρόκο με την καλύτερη άμυνα στο τουρνουά.

Πριν την έναρξη του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, πολλά ερωτήματα είχαν δημιουργηθεί σχετικά με την πορεία της ομάδας στην διοργάνωση. Κι αυτό διότι είχε χτυπήσει «κατάρα» τραυματισμών. Αρχικά, με τον Ενκολό Καντέ. Οι «τρικολόρ» έπρεπε να συνηθίσουν στην ιδέα πως θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, χωρίς το «μηχανάκι» τους. Έναν απ’ τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές τους τα τελευταία χρόνια και ίσως τον σημαντικότερο σε συνεισφορά στην κατάκτηση του προηγούμενου Μουντιάλ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του τραυματισμού του Καντέ, ήρθε κι εκείνη του Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος μέσος της Γιουβέντους μετά την επιστροφή του σε φουλ ρυθμούς, έπειτα από την επέμβαση στο γόνατο, αντιμετώπισε νέο μυϊκό πρόβλημα, το οποίο τον άφησε εκτός δράσης και Μουντιάλ.

Επειτα προέκυψε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με τον Πρεσνέλ Κιμπεμπέ. Ο στόπερ της Παρί Σεν Ζερμέν και βασικός της Γαλλίας, δεν ήταν επαρκώς αποθεραπευμένος και μετά από συζήτηση που είχε στο Κλερεοφοντέν (προπονητικό κέντρο των τρικολόρ) με τον Ντεσάν και τον γιατρό της εθνικής Γαλλίας αποφασίστηκε από κοινού να μην ταξιδέψει στο Κατάρ.

Ο Κριστόφ Ενκουνκού, μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις στη Bundesliga, τέθηκε κι εκείνος νοκ-άουτ από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ με τη Γαλλία, αφού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε μετά από τραυματισμό του στην προπόνηση της εθνικής του ομάδας, με τη σύγκρουση που είχε με τον Εντουάρντ Καμαβινγκά έδειξαν πως έχει υποστεί διάστρεμμα.

Ακόμα και όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε, η «κατάρα» συνεχίστηκε. Ο Λουκάς Ερνάντες αποχώρησε τραυματίας στα πρώτα 13 λεπτά της νικηφόρας αναμέτρησης των τρικολόρ κόντρα στην Αυστραλία και οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν.

Μεγαλύτερη απουσία όμως δεν θα μπορούσε να μην είναι αυτή του Καρίμ Μπενζεμά. Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας τραυματίστηκε σε προπόνηση της Γαλλίας και οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρή ζημιά, με αποτέλεσμα να χάσει οριστικά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ! Ο αντικαταστάτης του Μπενζεμά ήταν ο Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος μέχρι τώρα τα πηγαίνει περίφημα, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οδηγεί τους «τρικολόρ» στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Παρά τις ηχηρές απουσίες που έχει η Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η δύναμή της παραμένει σταθερή και αν ξεπεράσει και το εμπόδιο του Μαρόκου, στα ημιτελικά της διοργάνωσης, τότε θα έχει την τεράστια ευκαιρία να διεκδικήσει για δεύτερη διαδοχική φορά το τρόπαιο του Μουντιάλ.