Ποια είναι η Γεωργία που αποτελεί το τελευταίο «εμπόδιο» της Εθνικής για το Euro 2024 (vid)

Χβίτσα Κβαρατσχέλια

i

©Photo by Sebastian Frej/MB Media/Getty Images/Ideal Images

Ποια είναι η Γεωργία που αποτελεί το τελευταίο «εμπόδιο» της Εθνικής για το Euro 2024 (vid)

Κώστας Τόπας 08:54 - 22.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:04 - 22.03.2024

Ποια είναι η Γεωργία που βρίσκεται δρόμο της Ελλάδας προς το Euro 2024. Ο αστέρας Χβίτσα Κβαρατσχέλια, το «απόρθητο κάστρο», η ιστορία των αναμετρήσεων με τη «γαλανόλευκη» και η πορεία μέχρι τον «τελικό».

Η Εθνική επικράτησε με 5-0 των Καζάκων και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό των playoffs του Nations League. Τα γκολ για την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ τα έβαλαν οι Μπακασέτας, Πέλκας, Ιωαννίδης και Κουρμπέλης και το πέμπτο ήταν αυτογκόλ. Ενώ ο Μασούρας έβγαλε δύο ασίστ. Εκεί θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία, η οποία νωρίτερα επικράτησε του Λουξεμβούργου με 2-0 χάρη στα δύο γκολ του Σιβζιβάτζε.

Ο τελικός θα γίνει την Τρίτη (26/3) στις 19:00 στην Τιφλίδα, με τους παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ να θέλουν να πάρουν τη νίκη και το εισιτήριο για το Euro της Γερμανίας το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δώσει το παρών στα τελικά του Euro 2024 θα βρεθεί στον έκτο όμιλο με την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Τουρκία.

Ποια είναι η Γεωργία

Η Γεωργία δεν έχει προκριθεί ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά προκριματικών τους για το Euro, έχουν τερματίσει μόνο στην τελευταία ή τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους. Και όμως, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, η Γεωργία έχει θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ελλάδα, για ένα εισιτήριο στα γήπεδα της Γερμανίας.

Αν η πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Euro μέσω της συνήθους μεθόδου μπορεί να είναι για πάντα πέρα ​​από αυτά, το Nations League και το μονοπάτι των playoffs της προσφέρουν οξυγόνο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι εκεί όπου η Γεωργία έλαμψε. Το 2019, οι παίκτες του Γουιλί Σανιόλ, τερμάτισαν στην κορυφή του ομίλου της League D, κατακτώντας 16 βαθμούς από πιθανούς 18 εναντίον Καζακστάν, Λετονίας και Ανδόρας. Μετά από μια ικανοποιητική πορεία στη League C, η Γεωργία κέρδισε και πάλι πέντε από τους έξι αγώνες των ομίλων της το 2022, αυτή τη φορά εναντίον της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Γιβραλτάρ.

«Το Nations League ήταν τόσο σωτήρια για τις εθνικές ομάδες, ίσως εκτός της βασικής ελίτ», είχε πει ο Ντάβιντ Γουέμπ ένας από τους βοηθούς στο επιτελείο του Γουιλί Σανιόλ.

Η νέα επιτυχία της Γεωργίας δεν εξηγείται μόνο από τα αποτελέσματα των playoofs και των επιπλέον διαδρομών σε μεγάλα τουρνουά. Μετά από σχετική επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στα τέλη της δεκαετίας του 2000 η υψηλότερη παγκόσμια κατάταξη της Γεωργίας (42) ήρθε το 1998.

Ο «Kvaradona»

Το 2015, η πρώτη ομάδα της εθνικής Γεωργίας περιείχε μόλις έναν παίκτη υψηλού προφίλ που αγωνιζόταν σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τώρα οι αντίπαλοι της Ελλάδας, διαθέτουν πολλούς παίκτες στη La Liga, έναν στη Ligue 1, δύο στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, έναν στη Championship της Αγγλίας και δύο στη Serie A, με επικεφαλής το ταλέντο σούπερ σταρ, Χβίτσα Κβαρατσχέλια.

Ο «Kvaradona», όπως υποδηλώνει το παρατσούκλι, έχει γίνει ο de facto ηγέτης ενός αθλητικού έθνους για τα κατορθώματά του κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του Scudetto της Νάπολι. Στην Γεωργία ελπίζουν πως θα καταφέρουν να βασίζονται σε αυτόν, προκειμένου η ομάδα τους να φτάσει στα γήπεδα της Γερμανίας.

«Είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, τεχνικός, αλλά είναι επίσης ένα πολύ ταπεινό παλικάρι και υπερ-επαγγελματίας», λέει ο Γουέμπ .«Είναι αυτό που θα λέγαμε «σιωπηλός ηγέτης» – δεν είναι καθόλου ουρλιαχτός στο γήπεδο. Αλλά δίνει το παράδειγμα στον τρόπο που παίζει, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους γύρω του και τον τρόπο με τον οποίο είναι τόσο ευχάριστο να δουλεύεις μαζί του.

Με το εθνόσημο ο αστέρας της Νάπολι μετράει 15 γκολ και επτά ασίστ σε 28 συμμετοχές. Συμπαραστάτες του ηγέτη της ομάδας του Σανιόλ είναι ο 23χρονος τερματοφύλακας της Βαλένθια, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, και ο γεννημένος στο Λιόν επιθετικός της Μετς, Ζορζ Μικαουτάτζε, ο οποίος έχει βρει εννιά φορές δίχτυα σε 22 εμφανίσεις με τη φανέλα της εθνικής.

Γουιλί Σανιόλ

Επικεφαλής του προπονητικού επιτελείου είναι ο Γάλλος Γουιλί Σανιόλ, καθώς ο πρώην Γάλλος διεθνής και παίκτης της Μπάγερν προπονεί την εθνική ομάδα της Γεωργίας από τον Φεβρουάριο του 2021. Έχει πετύχει 14 νίκες, δύο ισοπαλίες και 12 ήττες σε 31 αγώνες.

Το απόρθητο κάστρο

Η Γεωργία έχει χτίσει «κάστρο» στην έδρα της, καθώς μετράει μόλις μία ήττα σε οκτώ παιχνίδια που έχει δώσει τα τελευταία δύο χρόνια στο εθνικό στάδιο της χώρας, «Μπόρις Παϊχάτζε», μετά τη συντριβή από την Ισπανία με 1-7, σε ένα από τα χειρότερα βράδια της σύγχρονης ιστορίας της. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα που έχουν πάρει είναι τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες, με απολογισμό 16 γκολ υπέρ και 10 κατά, με τα επτά, ωστόσο, να προέρχονται από τη «φούρια ρόχα».

Το «Μπόρις Παϊχάτζε» με έδρα την πρωτεύουσα Τιφλίδα είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της χώρας με 54.202 θέσεις, χτίστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2006.

Η Ελλάδα το πάνω χέρι

Τελευταία φορά που Ελλάδα και Γεωργία τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Το πρώτο ματς διεξήχθη στην Τούμπα εν μέσω κορωνοϊού και έληξε ισόπαλο 1-1, με τον Χβίτσα Κβαρατσχέλια να συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Στη ρεβάνς στη Γεωργία, η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 2-0 στις καθυστερήσεις με σκόρερ τους Τάσο Μπακασέτα και Δημήτρη Πέλκα. Η ιστορία των αναμετρήσεων είναι υπέρ της «γαλανόλευκης», καθώς μετράει επτά νίκες και δυο ισοπαλίες, με 17 γκολ υπέρ και μόλις έξι κατά.

Η ιστορία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γεωργίας ξεκίνησε το 1990, όταν η ομάδα έπαιξε τον πρώτο της διεθνή αγώνα ενάντια στη Λιθουανία, την πρώτη χώρα που δέχτηκε πρόσκληση. Ο αγώνας διεξήχθη στις 27 Μαΐου 1990 στο εθνικό στάδιο της χώρας. Προπονητής της Γεωργίας ήταν ο Γίβι Νόδια. Ο φιλικός αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2. Αυτός ήταν ο μόνος αγώνας πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 9 Απριλίου 1991.

Λίγο αργότερα η ομάδα έπαιξε άλλον έναν φιλικό αγώνα ενάντια στη Μολδαβία. Η Γεωργιανή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έγινε μέλος τόσο της UEFA όσο και της FIFA το 1992, επιτρέποντας στη Γεωργία να παίζει ανταγωνιστικούς αγώνες. Η πρώτη από αυτές ήρθε τον Σεπτέμβριο του 1994, μια ήττα 1–0 από τη Μολδαβία ως μέρος των προκριματικών για το Euro 1996. Η Γεωργία τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της, μπροστά από τη Μολδαβία, την Ουαλία και την Αλβανία, αλλά επτά βαθμούς πίσω από τη δεύτερη προκριματική Βουλγαρία.

Η Γεωργία με την πάροδο των χρόνων, παρουσίαζε βελτιώσεις, με μια ισχυρή νίκη 2–0 επί της Σουηδίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στις 11 Νοεμβρίου 2021 να δείχνει ότι έχει επιστρέψει στα κορυφαία στρώματα του ποδοσφαίρου. Οι αντίπαλοι της Ελλάδας συνέχισαν τη βελτίωσή τους κερδίζοντας την πρωτιά στο UEFA Nations League C Group 4 και παίρνοντας την πρόκριση με τη δεύτερη θέση στην ιστορία των play offs. Για άλλη μια φορά, στα προκριματικά του UEFA Euro 2024, η Γεωργία είχε μια απογοητευτική πορεία, με τις δύο μόνο νίκες της να έρχονται επί της Κύπρου. Ως αποτέλεσμα, έπαιξαν με το Λουξεμβούργο του οποίου κι επικράτησαν με 2-0 και τώρα μπροστά είναι ο τελικός με την Ελλάδα.