Ο Γκβαρντιόλ βγήκε από «εργαστήριο»
i

Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ με αντίπαλο τον Μέσι/©Intime

Ο Γκβαρντιόλ βγήκε από «εργαστήριο»

Γιάννης Καραγιάννης • 11:07 - 18.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Με τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ ο Γιόσκο Γκβάρντιολ έπεισε και τους πλέον επιφυλακτικούς πως διαθέτει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν σύγχρονο στόπερ.

Συνήθως, τα πολλά λεφτά στις μεταγραφές οι ομάδες τα σκορπάνε στους επιθετικούς. Το γκολ, πληρώνεται αδρά. Από κοντά έρχονται και οι μέσοι. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιο ντελικάτο επιτελικό χαφ, που «μιλάει» στην μπάλα. Οι τιμές των αμυντικών είναι πολύ, μα πολύ πιο πίσω.

Στην Κροατία, πάντως, είναι βέβαιοι πως πολύ σύντομα ο πιο ακριβοπληρωμένος συμπατριώτης τους ποδοσφαιριστής θα είναι ένας κεντρικός αμυντικός. Τόσο ψηλά έχουν τον Γιόσκο Γκβάρντιολ, ο οποίος με την παρουσία του στα γήπεδα του Κατάρ κάνει τους ανθρώπους της Λειψίας να τρίβουν τα χέρια τους, μιας και η πώλησή του που δεν πρόκειται να καθυστερήσει πολύ- θα φέρει στα ταμεία του συλλόγου πιθανότατα περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα νούμερά του Γκβάρντιολ στο Μουντιάλ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, που όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, δεν έχει ταβάνι.

Γκβάρντιολ: «Θα λέω στα παιδιά μου ότι μάρκαρα τον Μέσι για 90 λεπτά» (vid)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

11:02 - 16.12.2022

Γκβάρντιολ: «Θα λέω στα παιδιά μου ότι μάρκαρα τον Μέσι για 90 λεπτά» (vid)

Ο 20χρονος Κροάτης στόπερ, Γιόσκο Γκβάρντιολ κλήθηκε να μιλήσει για την εμπειρία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά για το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Λιονέλ Μέσι στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Βέβαια, πολλά από τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης δεν περίμεναν το Παγκόσμιο Κύπελλο για να μάθουν τον 20χρονο κεντρικό αμυντικό. Η Τσέλσι το καλοκαίρι έφτασε κοντά στο να τον «κλείσει», αλλά τα περίπου 90 εκατομμύρια που πρότεινε δεν «λύγισαν» τη Λειψία. Focus επάνω του έχει κάνει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο «κόλπο», όπως πάντα όταν πρόκειται για παίκτες τέτοιου επιπέδου, και η Ρεάλ.

Εκείνη, όμως, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει μπει περισσότερο δυναμικά απ’ όλους στο παιχνίδι είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Φημολογείται πως οι «πολίτες» είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στη Λειψία περισσότερα από 120 εκατομμύρια για να «καπαρώσουν» τον Γκβάρντιολ τώρα και να τον αφήσουν ως το καλοκαίρι να αγωνίζεται στην Bundesliga.

Προκειμένου να φτάσουν στον σκοπό τους, έχουν χρησιμοποιήσει και τα μεγάλα… μέσα. Τα ρεπορτάζ θέλουν τους ανθρώπους των πρωταθλητών Αγγλίας να έχουν κάνουν την κίνηση ματ. Για να «ψήσουν» τον Γκβάρντιολ για το project τους, έβαλαν τον Πεπ Γκουαρντιόλα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, προκειμένου να του εξηγήσει επακριβώς το πλάνο. Κι όταν σε παίρνει τηλέφωνο αυτός που για πολλούς είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος.

O Πεπ Γουαρντιόλα/©Intime

Είναι δεδομένο πως ο Γκβάρντιολ έχει να κερδίσει πολλά σε περίπτωση που προκύψει deal με τη Σίτι. Αλλωστε, λίγοι είναι τα τελευταία χρόνια οι ποδοσφαιριστές που θήτευσαν υπό τις οδηγίες του Πεπ και δεν έκαναν μπροστά βήματα στην καριέρα του.

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τους στόπερ της Σίτι. Ο τεχνικός των «πολιτών», με το ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού που εφαρμόζει, αναζητά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τους αμυντκούς του. Δεν περιορίζεται μόνο στα να είναι καλοί ανασταλτικά. Πρέπει, απαρέγκλιτα, να είναι καλοί και με την μπάλα στα πόδια. Το επιβάλει ο τρόπος παιχνιδιού της Σίτι, μιας και στο 90% των αγώνων της έχει κατοχή στα επίπεδα του 70% και συναντάει σχεδόν μόνιμα 11 αντίπαλους στο 1/3 του γηπέδου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεσαι στόπερ ικανούς να συμμετέχουν στη δημιουργία παιχνιδιού, να διαθέτουν την απαραίτητη ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό για να μην εκτίθενται στις κόντρα επιθέσεις του αντίπαλου. Τα στοιχεία αυτά τα έχουν όλοι οι νυν στόπερ της Σίτι. Κι αν δεν τα είχαν όλα εξ αρχής, τα δούλεψαν με τον Πεπ και ήρθε βελτίωση σε όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.

Ο Ρούμπεν Ντίαζ, χωρίς να είναι το τεράστιο όνομα και προερχόμενος από την Μπενφίκα, δεν αναδείχθηκε τυχαία κορυφαίος παίκτης της σεζόν στην Premier League. Ούτε η βελτίωση του Λαπόρτ ήρθε από μόνη της. Ούτε ο Στόουνς με τον Ακε, από εκεί που θεωρούνταν αμυντικοί του… μέσου όρου, τώρα έχουν ανέβει σε ανώτερα επίπεδα.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία που απαιτούνται για να σε εγκρίνει ο Γκουαρντιόλα, ο Γκβάρντιολ τα διαθέτει. Κυρίως δύο είναι αυτά που κάνουν περισσότερο «κλικ» στον Καταλανό τεχνικό. Πρώτον, ίσως και κυριότερο, είναι ότι ο μικρός έχει κρύο αίμα. Από σπάνια έως ποτέ παρουσιάζει πανικό στο παιχνίδι του. Βγάζει ωριμότητα 30άρη φτασμένου κεντρικού αμυντικού, που έχει φάει τα ντέρμπι με του κουτάλι.

Δεύτερον, είναι εντυπωσιακή η… φινέτσα και η άνεση με την οποία βγάζει την μπάλα από τα μετόπισθεν, βοηθώντας να «στρώσει» το παιχνίδι της ομάδας του. Χωρίς… γιώμες που απλά χαρίζουν επιθέσεις στον αντίπαλο. Κάτι που επίσης εκτιμάται αρκετά από το τμήμα σκάουτινγκ των «πολιτών» είναι και πως το «καλό» του πόδι είναι το αριστερό.

Φυσικά, υπάρχουν χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του που απαιτούν… λείανση. Για παράδειγμα, κάποιες φορές έχει την τάση να πηγαίνει πολύ δυνατά και γρήγορα στα μαρκαρίσματα, πράγμα που όταν δεν το βγει και τον προλάβει ο αμυντικός μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Αλλά αυτό διορθώνεται μέσα από την καθημερινή δουλειά και την τριβή των αγώνων.

Η ουσία είναι πως ο Γιόσκο Γκβάρντιολ έχει όλα τα φόντα να κάνει τεράστια καριέρα. Είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στο σύγχρονο σέντερ μπακ. Αυτό το οποίο θα έφτιαχνε το τμήμα σκάουτινγκ ενός μεγάλου συλλόγου αν είχε τη δυνατότητα να φτιάξει τον απόλυτο κεντρικό αμυντικό μέσα σε ένα εργαστήριο…