Ο ποδοσφαιριστής που έμεινε άστεγος επειδή είναι ομοφυλόφιλος εξασφάλισε μια ονειρεμένη μεταγραφή στην Αγγλία

Ρίτσαρντ Κόνε

Ο ποδοσφαιριστής που έμεινε άστεγος επειδή είναι ομοφυλόφιλος εξασφάλισε μια ονειρεμένη μεταγραφή στην Αγγλία

Κώστας Τόπας 13:58 - 03.01.2024

Ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής από την Ακτή Ελεφαντοστού έγινε μόλις ο δεύτερος ομοφυλόφιλος παίκτης της EFL υπογράφοντας για την Γουίκομπ αφού έμεινε άστεγος στην πατρίδα του και μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γουίκομπ υπέγραψε έναν παίκτη που έμεινε άστεγος στην πατρίδα του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Η εμπνευσμένη ιστορία του Ρίτσαρντ Κόνε πήρε την τελευταία της τροπή αυτή την εβδομάδα καθώς εξασφάλισε μια μεταγραφή στην ομάδα της League One. Ο 20χρονος επιθετικός χειροκροτήθηκε εκτενώς μπροστά στο κοινό του Άνταμς Παρκ πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με την Μπρίστολ Ρόβερς την περασμένη Δευτέρα (01/01).

Ο Κόνε είχε ήδη εντυπωσιάσει για την Αθλέτικ Νιούχαμ που δεν ανήκει στο πρωτάθλημα, σημειώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 100 γκολ για την ομάδα στο Έσσεξ Σενιόρ Λιγκ σε τρεις σεζόν. Και τώρα γίνεται μόλις ο δεύτερος ανοιχτά ομοφυλόφιλος παίκτης στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες της Αγγλίας.

Ο νεαρός επιθετικός μεγάλωσε στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου κατέληξε στους δρόμους. Αν και το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι παράνομο στην πατρίδα του, οι διακρίσεις κατά της ομοφυλοφιλίας παραμένουν ευρέως διαδεδομένες και δεν υπάρχει νομική προστασία εναντίον τους.

Ο Κόνε μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέχισε να εκπροσωπεί την Ακτή Ελεφαντοστού στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του 2019 στο Κάρντιφ. Έκτοτε έχει δυναμώσει και είχε δοκιμαστεί σε Κόλτσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπρέντφορντ, ενώ έχει πετύχει 21 γκολ μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν. Ο 20χρονος φορ έχει πλέον συμφιλιωθεί με τη μητέρα του, αλλά είπε για το παρελθόν του: «Ζούσα στο δρόμο αφού είχα κάποια προβλήματα με τους γονείς μου επειδή είμαι ομοφυλόφιλος. Ήταν τρομερά δύσκολο να είμαι άστεγος στη χώρα μου».

Ο τεχνικός της Γουίκομπ, Ματ Μπλούμφιλντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που υπέγραψε τον χάρτη του Football v Homophobia for Action, δήλωσε: «Ήταν μια μακρά ιστορία. Ο Ρίτσαρντ έπαιξε για εμάς στην προετοιμασία και κοιτάξαμε να προσπαθήσουμε να τον υπογράψουμε στην καλοκαιρινή περίοδο. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη για διάφορους λόγους, οπότε έχουν περάσει τέσσερις ή πέντε μήνες στα σκαριά. Ο Ρίτσαρντ είναι νεαρό παλικάρι και πρέπει να προσέχουμε πόσα βαράνε στους ώμους του.