Η απόφαση για την ευρωπαϊκή λίστα και η επόμενη κίνηση της ΑΕΚ

Η απόφαση για την ευρωπαϊκή λίστα και η επόμενη κίνηση της ΑΕΚ

Κώστας Τσίλης 12:27 - 05.09.2023 / Ανανεώθηκε: 12:28 - 05.09.2023

Το Sportal.gr ξετυλίγει το κουβάρι των τελευταίων ημερών και ωρών, μέχρι να παρθεί η απόφαση να μην υπάρξει μεταγραφή που θα μπει στην ευρωπαϊκή λίστα της ΑΕΚ και βάζει στο τραπέζι τις επόμενες κινήσεις

Τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν πλέον στην ΑΕΚ, είναι πολύ ξεκάθαρα. Στα ματς των ομίλων του Europa League θα στηριχθεί για το κέντρο της άμυνας μόνο στις επιλογές του Βίντα, του Μουκουντί και του Μήτογλου. Και στο πολύ ακραίο υποθετικό σενάριο πως θα χρειαστεί έναν ακόμα στόπερ, θα πάει σε μια λύση ανάγκης είτε του Σιμάνσκι, είτε του Χατζισαφί. Επίσης θα συνεχίσει να ψάχνει για μεταγραφική ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας, μόνο για τις εγχώριες διοργανώσεις. 

Η ΑΕΚ έφτασε σ' αυτά τα δεδομένα, μέσα από μια σειρά γεγονότων. Και σίγουρα στο τέλος της ημέρας, δεν υποχρεώθηκε, αλλά επέλεξε να διαμορφώσει την συγκεκριμένη συνθήκη. Περί απόφασης πρόκειται δηλαδή, έτσι κι αλλιώς. Η ΑΕΚ για στόπερ ψάχτηκε από την αρχή του καλοκαιριού. Και το γεγονός πως δεν κατάφερε, για διάφορους λόγους, να κλείσει κάποιες περιπτώσεις εγκαίρως, την έβαλαν σε μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση. 

Η ευρωπαϊκη λίστα έκλεισε χωρίς μεταγραφή και πλέον η ΑΕΚ ψάχνει στόπερ μόνο για την Ελλάδα
EUROPA LEAGUE

01:00 - 05.09.2023

Η ευρωπαϊκη λίστα έκλεισε χωρίς μεταγραφή και πλέον η ΑΕΚ ψάχνει στόπερ μόνο για την Ελλάδα

Η ΑΕΚ το έψαξε και εξακολουθεί να το ψάχνει για την μεταγραφή ενός κεντρικού αμυντικού, αλλά πλέον ότι και αν γίνει, δεν θα προστεθεί στην ευρωπαϊκή λίστα για τα ματς των ομίλων του Europa League

Αυτή η κατάσταση ήταν πως μπήκε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της ευρωπαϊκής λίστας, ψάχνοντας όχι απλώς για έναν στόπερ που θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αλλά και για μια περίπτωση που θα είναι τόσο εξαιρετική, που θα άξιζε πραγματικά να "θυσιαστεί" ένας Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Χατζισαφί, Μοχαμάντι, Βίντα, Μουκουντί, Γιόνσον, Σιμάνσκι, Ελίασον, Άμραμπατ, Γκατσίνοβιτς, Πισάρο, Πινέδα, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία, Πόνσε, Αραούχο, για να χωρέσει αυτός που θα έρθει στην λίστα. Ήταν πλέον ζήτημα και αγωνιστικό αλλά και ηθικό. 

Αν ο στόπερ είχε αποκτηθεί τον Ιούλιο, οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα φτιαχνόταν η ευρωπαϊκή λίστα, θα ήταν πολύ διαφορετικές. Εδώ που έφτασε όμως το πράγμα, θα έπρεπε να βρεθεί μια πολύ εξαιρετική περίπτωση κεντρικού αμυντικού και όχι μόνο ως προς την αγωνιστική του αξία, προκειμένου σ' αυτή την 17άδα των ξένων που δικαιούται να έχει η ΑΕΚ στην λίστα, να μπορούσε να γίνει μια αντικατάσταση. Υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις που έψαξε η Ένωση τις τελευταίες μέρες, αλλά δεν προχώρησαν. Και έτσι πάρθηκε η απόφαση να μην γίνει μια μεταγραφή που θα αφορά την ευρωπαϊκή λίστα. 

Μάλιστα ο λόγος που ο Ρόκσον Γιεμπόα δεν μπήκε στην λίστα, ήταν διότι θα έπιανε μια θέση από τους 17 ξένους και δεν γινόταν να βγει κάποιος από τους υπάρχοντες. Ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Χρυσόπουλο. Για να έπαιρνε θέση στην λίστα, θα έμπαινε στην τετράδα με τους γηγενείς. Ωστόσο αυτές οι θέσεις είναι συμπληρωμένες από τον Αθανασιάδη, τον Ρότα, τον Μήτογλου και τον Μάνταλο. 

Όσο για τις επόμενες κινήσεις της ΑΕΚ, δεδομένα παραμένει ενεργή στην μεταγραφική αγορά. Υπάρχουν ακόμα κάποιες αξιόλογες, ως προς το αγωνιστικό προφίλ τους, περιπτώσεις κεντρικών αμυντικών. Η αγορά στην Ελλάδα κλείνει την προσεχή Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και κατόπιν υπάρχει παράθυρο μέχρι τέλος του μήνα, για κάποιον ελεύθερο. Όμως αν κάνει κάποια κίνηση η ΑΕΚ, το πιθανότερο θα είναι μέσα στο περιθώριο που είναι ακόμα ανοιχτή η μεταγραφική αγορά.