Η εκδίκηση του Ντι Μαρία: Από τις απειλές στο Μουντιάλ του 2014, παγκόσμιος πρωταθλητής (vids)
i

Ντι Μαρία/©Intime

Η εκδίκηση του Ντι Μαρία: Από τις απειλές στο Μουντιάλ του 2014, παγκόσμιος πρωταθλητής (vids)

Κώστας Τόπας 10:31 - 19.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:31 - 19.12.2022

Το 2014 έβαλε σε κίνδυνο την καριέρα του για να βρεθεί στον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Στο Κατάρ ξεκίνησε βασικός, βρήκε δίχτυα και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η Αργεντινή να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Ωρες πριν από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, ο προπονητής της Εθνικής Αργεντινής , Λιονέλ Σκαλόνι, έδωσε την τελευταία του έκπληξη στη διοργάνωση. Αποφάσισε να ξεκινήσει τον Άνχελ Ντι Μαρία στο βασικό σχήμα για να αντιμετωπίσει τη Γαλλία.

Η απειλή της Ρεάλ για το Μουντιάλ του 2014

Για τον 34χρονο μεσοεπιθετικό ήταν ύψιστης σημασίας ο συγκεκριμένος τελικός, καθώς επρόκειτο για μια εκδίκηση εκείνου του 2014 στη Βραζιλία. Συγκεκριμένα οι Μαδριλένοι, είχαν αποστείλει ένα γράμμα στον Αργεντίνο, στο οποίο του ζητούσαν να μην αγωνιστεί στον τελικό, με σκοπό να μη χαλάσει η πώλησή του από μία ενδεχόμενη υποτροπή του τραυματισμού του. Μάλιστα, η Ρεάλ τον απειλούσε με αγωγή σε περίπτωση που δε συμμορφωνόταν με την επιθυμία της.

«Δέχθηκα ένα χτύπημα στον αγώνα κόντρα στο Βέλγιο. Το πόδι μου δεν ήταν καλά αλλά ήθελα να παίξω στον τελικό. Δε με ένοιαζε αν δεν έπαιζα μπάλα ξανά. Στην πραγματικότητα ήταν ένα από τα πράγματα που μου είπαν ότι μπορεί να συμβεί αλλά για μένα ήταν ο τελικός του Μουντιάλ. Ο τελικός μου. Ήδη γνώριζα ότι ήθελαν να με πουλήσει η Ρεάλ επειδή λεγόταν ότι θα ερχόταν ο Χάμες να πάρει τη θέση μου. Όταν έλαβα το γράμμα από τη Ρεάλ μπορούσε να καταλάβω για τι πρόκειται. Δεν το άνοιξα και το έσκισα. Δεν το διάβασα ούτε το κοίταξα. Ο άνθρωπος που θα αποφάσιζε αν θα παίξω ή όχι ήμουν εγώ», είχε αποκαλύψει ο Ντι Μαρία λίγα χρόνια μετά το Μουντιάλ του 2014.

Ο Fideo (κάτι σαν «Φιδές» από το ψιλόλιγνο σουλούπι του) έχασε λόγω τραυματισμού απουσίασε από τον ημιτελικό και τελικό το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας –εκεί που παρέα με τον Χαβιέρ Μασεράνο ήταν οι πραγματικοί ηγέτες της Αργεντινής-. Οπως ακριβώς είχε χάσει κάποτε την ευκαιρία λόγω τραυματισμού να αγωνιστεί και σε έναν τελικό Μουντιάλ Νέων στον Καναδά (2007) κόντρα στην Τσεχία.

Στον προημιτελικό εκείνου του τουρνουά στη Βραζιλία εναντίον του Βελγίου, ο Ντι Μαρία υπέστη ρήξη στην περιοχή των μηρών και θα έμεινε εκτός για το υπόλοιπο του τουρνουά. Η σωματική του υγεία ήταν στο όριο, αλλά ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν δεν ήθελε να χάσει με τίποτα τη μονομαχία με τη Γερμανία. 

«Δεν με νοιάζει, είμαι τραυματίας, ας τραυματιστώ περισσότερο. Θέλω μόνο να είμαι εκεί για να παίξω», εξομολογήθηκε  ο Ντι Μαρία στους γιατρούς της Αργεντινής, ζητώντας την άδειά τους για να παρευρεθεί στον τελικό με την Γερμανία.

Ο πόνος ήταν αφόρητος και ο Ντι Μαρία ήξερε ότι έθετε σε κίνδυνο την καριέρα του, την ίδια στιγμή ότι θα μπορούσε να βλάψει την ομάδα αν δεν έπαιζε στο 100%. Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό έπιασε τον προπονητή του, Αλεχάντρο Σαμπέλα λέγοντας του...

«Δεν ήθελα να κάνω τα πράγματα πιο περίπλοκα για την ομάδα μου. Πήγα να βρω τον προπονητή, με τον οποίον είχαμε εξαιρετική σχέση. Ήξερα πως αν του πω ότι θέλω να ξεκινήσω, θα ένιωθε την πίεση που ένιωθα. Του είπα ειλικρινά, πως θα έπρεπε να πάει με την επιλογή που θα έκρινε εκείνος ως την πιο κατάλληλη. Και μετά άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. Με συνεπήρε η στιγμή.

Στη συζήτηση όλων, πριν τη σέντρα, ο Αλεχάντρο Σαμπέλα ανακοίνωσε πως στην ενδεκάδα θα ήταν ο Έντζο Πέρεζ "γιατί ήταν 100% υγιής. Δεν με ενόχλησε. Έκανα ένεση πριν το ματς και μετά άλλη μια στο β' ημίχρονο, ώστε να είμαι έτοιμος αν με καλούσε. Δεν με κάλεσε ποτέ. Χάσαμε το τρόπαιο. Και μετά δεν μπορούσα να ελέγξω το παραμικρό. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Μετά το ματς, τα media έγραφαν τα χειρότερα για το λόγο που δεν είχα παίξει. Αυτό που σας λέω, είναι η απόλυτη αλήθεια. Η στιγμή που με καταδιώκει ακόμα, είναι αυτή που πήγα να μιλήσω με τον κόουτς και ξέσπασα στα κλάματα, μπροστά του. Πάντα θα αναρωτιέμαι αν πίστευε πως λύγισα υπό την πίεση», ήταν τα λόγια του Ντι Μαρία.

Η Εκδίκηση

Κανονική κατάρα την οποία βεβαίως με έναν τρόπο την ξόρκισε πέρυσι στο Μαρακάνα: Νικητής του Κόπα Αμέρικα και φέτος παγκόσμιος πρωταθλητής. Κόντρα στη Γαλλία, όχι μόνο ξεκίνησε στο βασικό σχήμα αλλά κατάφερε να βάλει και το όνομά του, στον πίνακα των σκόρερ. Η ομάδα του Σκαλόνι έφυγε εντυπωσιακά στην αντεπίθεση και σκόραρε με τον Ντι Μαρία. Ο πολύπειρος Αργεντινός εξτρέμ έκανε το 2-0 με υπέροχο τελείωμα και στη συνέχεια δεν άντεξε τη συγκίνηση, ξεσπώντας σε κλάματα. 

Ο άνθρωπος των τελικών!

Ο αστέρας από το Ροζάριο σκόραρε για ακόμη μια φορά σε τελικό διοργάνωσης, με αποτέλεσμα να είναι το… τρίτο γκολ σε τρεις κρίσιμους αγώνες. Το πρώτο γκολ ήρθε στον τελικό του Κόπα Αμέρικα κόντρα στη Βραζιλία, το οποίο ήταν και το γκολ της νίκης. Η συνέχεια ήταν στον τελικό της «Finalissima» κόντρα στους Ιταλούς, εκεί ο Άνχελ σκόραρε το δεύτερο γκολ.

Εφτασε τα 128 παιχνίδια με την «Αλμπισελέστε» με απολογισμό 28 γκολ και 27 ασίστ. Αυτό που θα έχει να θυμάται όμως σε ολόκληρη την καριέρα του είναι, ότι η τελευταία του συμμετοχή σε Μουντιάλ συνδυάστηκε με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου...

Ο Ντι Μαρία δεν είναι από τους τύπους που τους λυγίζει η πίεση, αλλά από αυτούς που ο εαυτός τους είναι ο καλύτερος φίλος και την ίδια ώρα, μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός. Όταν όμως, έχεις το ένστικτο της επιβίωσης, βρίσκεις πάντα τον τρόπο να συνεχίσεις και στο τέλος να ανταμειφθείς...