Η φασιστική πρόκληση του Λόβρεν
i

Ο Λόβρεν πανηγυρίζει μαζί μεΠέρισιτς και Γιουράνοβιτς/©Intime

Η φασιστική πρόκληση του Λόβρεν

Γιάννης Καραγιάννης • 11:09 - 13.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Το αντάμωμα της Κροατίας με την Αργεντινή φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τον Ντέγιαν Λόβρεν και το… ακροδεξιό ποστάρισμα του μετά την αναμέτρηση των δύο ομάδων, το 2018.

Τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία, ώθησαν τη FIFA στην απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσία από το Μουντιάλ του 2022. Ως συνέπεια αυτής της κίνησης, μόνο δύο ποδοσφαιριστές από το πρωτάθλημα της χώρας έκανα το ταξίδι ως το Κατάρ.

Ο ένας ήταν ο Μουμί Ενγκαμελέου, ο οποίος όμως αποχώρησε νωρίς, μιας και το Καμερούν δεν μπόρεσε να περάσει στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Αντίθετα, ο δεύτερος, παραμένει εκεί και είναι ένα βήμα από το να συμμετέχει σε δεύτερο διαδοχικό τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Βγάζοντας εδώ και κάποια χρόνια το ψωμί του στην Αγία Πετρούπολη, φορώντας τη φανέλα της Ζενίτ, ο Ντέγιαν Λόβρεν παραμένει «κολώνα» στο κέντρο άμυνας της Κροατίας και ελπίζει πως όπως και το 2018, αυτός και οι συμπαίκτες του θα πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι στην Αργεντινή, και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Οι δυο ομάδες είχαν ανταμώσει, τότε, στη φάση των ομίλων και τα τέρματα των Ρέμπιτς, Μόντριτς και Ράκιτιτς έδωσαν μια θριαμβευτική νίκη (3-0) στους Κροάτες. Ωστόσο, όσα συνέβησαν μετά το φινάλε στα αποδυτήρια, έφεραν τον Λόβρεν στο επίκεντρο για… πολύ λάθος λόγους.

Σε βίντεο που ανέβασε ο ίδιος στα social media τραγουδούσε, μαζί με συμπαίκτες του, τραγούδι το οποίο είχε… υιοθετηθεί επί της ουσίας από ακροδεξιά στοιχεία στην Κροατία, με το συγκρότημα που το τραγουδούσε να φημολογείται ότι υποστήριζε και είχε δεσμούς με τη φασιστική οργάνωση Ustaše.

Την ανάρτησή του ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις. Ακόμα κι από οπαδούς της Λίβερπουλ, στην οποία αγωνιζόταν τότε και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν να απομακρυνθεί άμεσα από το «Ανφιλντ», χωρίς πάντως να υπάρξουν ουσιαστικές συνέπειες για τον Λόβρεν.

Ο Κροάτης αμυντικός έδωσε εκ νέου τροφή για σχόλια πρόσφατα, όταν και αναφέρθηκε στην απόφαση της FIFA να μην επιτρέψει στους Ρώσους να έχουν συμμετοχή στο Μουντιάλ του Κατάρ. «Είμαι πολύ θυμωμένος που η Ρωσία δεν βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πάντα λένε πως αθλητισμός και πολιτική πρέπει να διαχωρίζονται. Η Ρωσία είναι μια εξαιρετική ομάδα και είναι κρίμα που δεν βρίσκεται στο Κατάρ. Ακόμα κι αν συμβαίνει γι’ αυτό (αναφέρεται στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία), έπρεπε να τους επιτρέψουν να αγωνιστούν» ανέφερε ο 33χρονος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η Κροατία θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Αργεντινής και θα βρεθεί ξανά στον τελικό του Μουντιάλ.