Ο ιταλικός «εμφύλιος» στα ημιτελικά δημιούργησε ξανά την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία (vids)

Ρουί Κόστα και Μάρκο Ματεράτσι

i

UEFA

Ο ιταλικός «εμφύλιος» στα ημιτελικά δημιούργησε ξανά την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία (vids)

Κώστας Τόπας 08:57 - 20.04.2023 / Ανανεώθηκε: 08:59 - 20.04.2023

Μίλαν και Ίντερ θα κοντράρουν τις δυνάμεις τους στο Champions League μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, τη στιγμή που η Serie A θα έχει εκπρόσωπο σε τελικό για πρώτη φορά από το 2017.

Με σκορ 1-1, η Μίλαν άντεξε απέναντι στη Νάπολι και με αυτόν τον τρόπο πανηγύρισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, βάζοντας «πλώρη» για την Κωνσταντινούπολη. Από την άλλη, το βράδυ της Τετάρτης (19/04) η Ίντερ αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με τη Μπενφίκα και πλέον καλείται να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τους «ροσονέρι», έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια.

Συγκεκριμένα, τελευταία φορά που οι δύο ομάδες κόντραραν τις δυνάμεις τους ήταν το 2005, όταν και δημιούργησαν μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η Μίλαν ήταν στην κορυφή του ομίλου της που περιελάμβανε την Μπαρτσελόνα, ενώ η Ίντερ ήταν επίσης πρώτη, έχοντας στον όμιλό της την Βέρντερ Βρέμης.

Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έπρεπε να περάσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους «16», ενώ η ομάδα του Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι κέρδισε την Πόρτο στα δύο παιχνίδια. Τελικά, Μίλαν και Ίντερ έβγαλαν εις πέρας τις αποστολές τους και διασταυρώθηκαν στα ημιτελικά του Champions League, 

Στον πρώτο αγώνα η Μίλαν, ως γηπεδούχος, κέρδισε 2-0 με τα γκολ των Γιάπ Σταμ και Αντρέι Σεφτσένκο, σε μια ομάδα που περιελάμβανε επίσης τους Καφού, Πάολο Μαλντίνι, Αλεσάντρο Ινιέστα, Τζενάρο Γκατούζο, Κακά, Αντρέα Πίρλο, Κλάρενς Ζεέντορφ, Ερνάν Κρέσπο, Φίλιπο Ιντζάκι και Ρουί Κόστα.

Από την άλλη, η Ίντερ με τους Χαβιέρ Ζανέτι, Εστέμπαν Καμπιάσο, Σεπάστιαν Βερόν και Αντριάνο στο ρόστερ της, δεν κατάφερε στη ρεβάνς να κάνει την ανατροπή και γνώρισε ξανά ήττα, αυτή τη φορά με 1-0 έπειτα από γκολ του Σεφτσένκο.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά το Derby Della Madonnina όμως δεν έχουν ξεχαστεί. Οι τιφόζοι της Ίντερ απογοητευμένοι από την εικόνα της ομάδας τους, άρχισαν να ρίχνουν καπνογόνα. Ο τερματοφύλακας των «ροσονέρι», Ντίντα, χτυπήθηκε από ένα από αυτά και ο διαιτητής σταμάτησε προσωρινά τον αγώνα και έστειλε στα αποδυτήρια τους ποδοσφαιριστές. 

Μετά από περίπου δέκα λεπτά επέστρεψαν, όμως οι οπαδοί των «νερατζούρι» δεν σταμάτησαν να ρίχνουν καπνογόνα με αποτέλεσμα ο διαιτητής να διακόψει οριστικά την αναμέτρηση και η Μίλαν να κερδίσει στα χαρτιά (0-3). Ο Μάρκο Ματεράτσι της Ίντερ και ο Ρούι Κόστα της Μίλαν φωτογραφήθηκαν να αγναντεύουν μια θάλασσα με φλεγόμενα κόκκινα μπροστά τους, με δυσπιστία σε αυτό που έβλεπαν. Ετσι, αποθανατίστηκε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία του Champions League. 

H Μίλαν εκείνη τη σεζόν είχε φτάσει μέχρι τον τελικό της Κωνσταντινούπολης όπου έχασε το τρόπαιο από τη Λίβερπουλ στα πέναλτι!

Από την άλλη, η Ίντερ αναγκάστηκε να παίξει τα επόμενα τέσσερα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της κεκλεισμένων των θυρών ως τιμωρία για την αποτυχία να ελέγξει τους οπαδούς της.

«Αυτό που συνέβη δεν θα δυσφημήσει μόνο την Ίντερ αλλά όλη την πόλη. Η αντίδραση των οπαδών της Ίντερ ήταν εντελώς απροσδόκητη. Ήμουν πραγματικά έκπληκτος γιατί δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σε όλα τα ντέρμπι του Μιλάνου που έχω λάβει μέρος Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε εκ νέου στο ποδόσφαιρο, ώστε ο κόσμος να ηρεμήσει μετά από αυτό το επαίσχυντο επεισόδιο», είχε αναφέρει τότε ο Κάρλο Αντσελότι.

Αυτή τη φορά και με δεδομένο πως Ίντερ και Μίλαν θα διασταυρωθούν στα ημιτελικά, τότε είναι γεγονός πως οι Ιταλοί θα έχουν εκπροσώπηση σε τελικό Champions League για πρώτη φορά έπειτα από το 2017 και τη «μάχη» Γιουβέντους - Ρεάλ.