Γιόσκο Γκβάρντιολ: Ο «μασκοφόρος» της Κροατίας καλείται να βάλει «στοπ» στον Μέσι (vids)
i

Γιόσκο Γκβάρντιολ/©Photo by Visionhaus/Getty Images/Ideal Images

Γιόσκο Γκβάρντιολ: Ο «μασκοφόρος» της Κροατίας καλείται να βάλει «στοπ» στον Μέσι (vids)

Κώστας Τόπας 12:48 - 13.12.2022 / Ανανεώθηκε: 12:55 - 13.12.2022

Ο 20χρονος Κροάτης στόπερ Γιόσκο Γκβάρντιολ, είναι χωρίς αμφιβολία, η μεγάλη «αποκάλυψη» στο Μουντιάλ 2022, που διεξάγεται στο Κατάρ. Απόψε (13/12, 21:00) θα επιδιώξει να σταματήσει τον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στον κόσμο. Εχει απίστευτη ωριμότητα στο παιχνίδι του, ο τρόπος που παίζει και η κομψότητα με την οποία κουβαλά την μπάλα είναι μερικά από τα τρομερά χαρακτηριστικά του», ήταν τα λόγια του προπονητή της Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς για τον 20χρονο αμυντικό της Λειψίας, ο οποίος έως τώρα έχει φροντίσει να δείξει ότι αποτελεί τον ηγέτη της κροατικής άμυνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Κατάρ.

Στο 20ο έτος της ηλικίας του ο Γιόσκο Γκβάρντιολ έχει μία απίστευτα δύσκολη αποστολή το βράδυ της Τρίτης (13/12, 21:00). Να βάλει «στοπ» στον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του, στο πλαίσιο των ημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο αμυντικός της Λειψίας είναι ηγέτης της κροατικής άμυνας, η οποία έχει δεχθεί μόλις τρία γκολ μέχρι στιγμής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Παίξε σαν να είχες 100 διεθνείς αγώνες στα πόδια σου. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν ο Θεός σου δίνει τα πάντα», είχε πει χαρακτηριστικά ο συμπαίκτης του Γκβάρντιολ, Μπόρνα Μπάρισιτς, μετά τη νίκη στα πέναλτι επί της Ιαπωνίας στη φάση των «16».

Τι είναι όμως όλα αυτά που τον έχουν κάνει περιζήτητο στην Ευρώπη;

Η σωματική του διάπλαση είναι εντυπωσιακή. Με ύψος πάνω από 1,85 μέτρα, ο Γκβάρντιολ αποτελεί τον παρτενέρ του Ντέγιαν Λόβρεν στο κέντρο της άμυνας της Κροατίας, δεν έχει χάσει λεπτό από τις πέντε αναμετρήσεις της και παιχνίδι με το παιχνίδι, «δικαιολογεί» την μανιώδη προσπάθεια της Τσέλσι να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2022, έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σωματική του διάπλαση, ίσως, θα τον βοηθούσε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, Τιχομίρ, ως ψαράς. Αλλά η μοίρα του Γιόσκο ήταν στο ποδόσφαιρο... 

«Η πρώτη φορά που τον είδα να παίζει ήταν για τη δεύτερη ομάδα όταν ήμουν 17 ετών. Έπαιζε με παίκτες ηλικίας 19, 20 και 21 ετών και εντυπωσιάστηκα από τη γλώσσα του σώματός του και την έλλειψη φόβου να παίξει την μπάλα. Έμοιαζε με έμπειρο παίκτη. Σωματικά ήταν έτοιμος να παίξει για την πρώτη ομάδα, αλλά περιμέναμε λίγο περισσότερο. Θέλαμε να του δώσουμε χρόνο...», ομολόγησε ο Νέναντ Μπιέλιτσα, ο προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την οποία έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του ο Γκβάρντιολ.

Οι μεγάλοι της Ευρώπης στα... πόδια του

Το ταλέντο του Γκβάρντιολ έχει φανεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ και, εκτός από το να ανησυχεί τους επιθετικούς της Εθνικής Αργεντινής, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων ενόψει της επόμενης μεταγραφικής περιόδου. 

Μέσι vs Μόντριτς: The Winner Takes It All! (vids)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

09:52 - 13.12.2022

Μέσι vs Μόντριτς: The Winner Takes It All! (vids)

Αργεντινή εναντίον Κροατίας και Λιονέλ Μέσι εναντίον Λούκα Μόντριτς, σε έναν ημιτελικό απρόβλεπτο. Ο ηγέτης της «Αλμπισελέστε» στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του θα επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή!

Εως τώρα τα νούμερά του στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι εντυπωσιακά. Κατά μέσο όρο, μετράει 92 επαφές με την μπάλα ανά παιχνίδι, 96% ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις του στο μισό της ομάδας του και 75%, σε αυτό του αντιπάλου. Εκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Κροατίας μόλις ενάμιση χρόνο πριν, ενώ μετρά μόλις 17 συμμετοχές με αυτήν έως τώρα, τα επιτεύγματά του, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία. Οι αριθμοί του και η ηρεμία που βγάζει στα παιχνίδια του, τον έχουν κάνει περιζήτητο...

Δεν είναι τυχαίο που «μεγαθήρια» της Ευρώπης τον τοποθετούν ψηλά στις μεταγραφικές τους λίστες. Αυτή τη στιγμή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι διατεθειμένη να προσφέρει 90 εκατομμύρια ευρώ για να πείσει την Λειψία, η Τσέλσι 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι πήγε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους και το ποσοστό μεταπώλησης. Η Λειψία όμως είναι ανένδοτη κι έχει ρίξει ήδη «άκυρο» στις τρεις αγγλικές ομάδες, καθώς θεωρεί πως μετά τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η χρηματιστηριακή αξία του Γκβάρντιολ θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

«Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα να είμαι εκεί»

Το περασμένο καλοκαίρι, η Τσέλσι κατέθεσε πρόταση 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Λειψία και όλα έδειχναν πως η μεταγραφή είχε ολοκληρωθεί. Όμως, την 1η Σεπτέμβρη, ο Κροάτης ανανέωσε με τον γερμανικό σύλλογο ως το 2027. Ωστόσο, ο νεαρός στόπερ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του.

«Σχετικά με εμένα και την Τσέλσι; Δεν γνωρίζω. Ξέρετε τι συνέβη τους τελευταίους μήνες. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα. Ο ατζέντης μου το φροντίζει και θα δούμε. Αυτήν τη στιγμή, είμαι χαρούμενος στη Λειψία. Δεν ξέρω, θα δούμε. Ξέρετε τις ιστορίες και αυτά τα πράγματα, αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι χαρούμενος στη Λειψία. Η Τσέλσι είναι ένας μεγάλος σύλλογος και, ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα να είμαι εκεί», ήταν τα λόγια του Γκβάρντιολ.

Εσπασε τη μύτη του αλλά δεν ήθελε να χάσει το Μουντιάλ

Παρά τον αρκετά σοβαρό τραυματισμό που υπέστη τον περασμένο Νοέμβρη σε αναμέτρηση της Λειψίας με την Άιντραχτ, ο 20χρονος Κροάτης αμυντικός δεν ήθελε να χάσει με τίποτα τις υποχρεώσεις του με την εθνική του ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ο 20χρονος όχι μόνο έσπασε τη μύτη του, αλλά ταξίδεψε κανονικά με τους συμπατριώτες του για το Μουντιάλ και σήμερα πρωταγωνιστεί με τις εμφανίσεις του.

Οταν ο Μαυροπάνος τον αποκάλεσε «μ@@@@α»

Τον περασμένο Γενάρη, στη Bundesliga η Λειψία έφυγε νικήτρια 2-0 από την Στουτγκάρδη, όμως η μονομαχία του Ντίνου Μαυροπάνου με τον Γιόσκο Γκβάρντιολ, ήταν αυτή η οποία συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρο. Ο νεαρός Κροάτης αμυντικός έκανε ένα σκληρό τάκλιν στον Έλληνα διεθνή στη γραμμή του πλαγίου και ο Μαυροπάνος έπεσε τραυματίας στο έδαφος. Ο πόνος τον οδήγησε σε μερικά... γαλλικά και ένα εξ αυτών ήταν ίσως η πιο διάσημη ελληνική λέξη, το «μ@@@@α».

Μάλιστα, όταν ο Γκβάρντιολ του είπε «όλα ΟΚ», εισέπραξε μια νέα αντίδραση του Μαυροπάνου. «Τι όλα εντάξει ρε μ@@@@α», του είπε μεταξύ άλλων.