Αποκαλύφθηκαν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που σκότωσε τον ιδιοκτήτη της Λέστερ

Το ελικόπτερο του Βιτσάι Σριβανταναπράμπα

Αποκαλύφθηκαν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που σκότωσε τον ιδιοκτήτη της Λέστερ

Κώστας Τόπας 09:53 - 06.09.2023

Αποκαλύφθηκαν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που σκότωσε τον ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βιτσάι Σριβανταναπράμπα και τέσσερις άλλους το 2018.

Μηχανική βλάβη και όχι σφάλμα πιλότου, ήταν η αιτία πίσω από τη συντριβή του ελικοπτέρου το 2018 που στοίχισε τη ζωή του ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βιτσάι Σριβανταναπράμπα από την Ταϊλάνδη και τεσσάρων άλλων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο πιλότος έλαβε τα πιο κατάλληλα μέτρα

Ο Βιτσάι Σριβανταναπράμπα, οι υπάλληλοί του Νουρσάρα Σουνκαμάι και Καβεπορν Πουνπάρε, ο πιλότος και η σύντροφός του Ιζαμπέλα Ρόζα Λέχοβιτς, επίσης επαγγελματίας πιλότος, σκοτώθηκαν όλοι στη συντριβή, η οποία συνέβη λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου από το αεροδρόμιο του Λέστερ στις 27 Οκτωβρίου 2018. Ο πιλότος Έρικ Σβάφερ «πήρε τα πιο κατάλληλα μέτρα», αλλά δεν μπόρεσε να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους, κατέληξε η έκθεση του βρετανικού γραφείου έρευνας (AAIB). Μεταξύ των ενεργειών του είναι η μείωση της γωνίας του ελικοπτέρου και η «απόσβεση της πρόσκρουσης».

Τέσσερα από τα πέντε άτομα που επέβαιναν στο πλοίο επέζησαν από την πρόσκρουση αλλά πέθαναν στη φωτιά που ακολούθησε. Η πρόσκρουση «προκάλεσε ζημιά στην κάτω άτρακτο και τις δεξαμενές καυσίμων του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη διαρροή» πριν το αεροσκάφος αναφλεγεί, καταλήγει η έκθεση. Το δυστύχημα συνέβη περίπου μία ώρα μετά τον αγώνα της Premier League μεταξύ της Λέστερ και της Γουέστ Χαμ στο King Power Stadium, από όπου απογειωνόταν ο Βιτσάι Σριβανταναπράμπα, όταν παρακολουθούσε τον εντός έδρας αγώνα της ομάδας του.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα πεντάλ του πιλότου αποσυνδέθηκαν από το μόνιτορ του ελικοπτέρου, γεγονός που έκανε «αδύνατο» να ελεγχθεί μια γρήγορη στροφή προς τα δεξιά. Η αστοχία του συστήματος ελέγχου οφειλόταν σε βλάβη ενός ρουλεμάν ρότορα. Απαιτήθηκε επιθεώρηση ρουλεμάν μετά από 400 ώρες λειτουργίας, αλλά το ελικόπτερο είχε μόνο 331 ώρες πτήσης τη στιγμή του ατυχήματος. Σε ηλικία 60 ετών όταν πέθανε, ο Βιτσάι ήταν ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊλάνδη, με εκτιμώμενη περιουσία το 2016 σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είχε αγοράσει τη Λέστερ Σίτι για περίπου 40 εκατομμύρια λίρες το 2010, όταν κανείς δεν πόνταρε σε αυτόν τον αγγλικό σύλλογο που τότε έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Κατάφερε να τον κάνει τον πιο απίθανο πρωταθλητή της Premier League όλων των εποχών το 2016.