Ο καθοριστικός Χάαλαντ, ο «μαγικός» Ντε Μπρόινε, ο MVP Φόντεν και οι αφανείς ήρωες της Μάντσεστερ Σίτι

Έρλινγκ Χάαλαντ

i

©Photo by Michael Regan/Getty Images/Ideal Images

Ο καθοριστικός Χάαλαντ, ο «μαγικός» Ντε Μπρόινε, ο MVP Φόντεν και οι αφανείς ήρωες της Μάντσεστερ Σίτι

Κώστας Τόπας 11:08 - 20.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:34 - 29.05.2024

Η Μάνστεστερ Σίτι έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε την τέταρτη συνεχόμενη Premier League και την έκτη τα τελευταία επτά χρόνια. Για να το πετύχει όμως αυτό ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε πέντε παίκτες «κλειδιά».

Η Μάντσεστερ Σίτι το έκανε ξανά. Για τέταρτη συνεχόμενη φορά, ένα επίτευγμα που καμία ομάδα δεν είχε πετύχει μέχρι τώρα στην Αγγλία, έκτο στις επτά τελευταίες σεζόν και δέκα σε όλη την ιστορία του, ο σύλλογος του Μάντσεστερ ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Αγγλίας.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έφτασε στη Σίτι το 2016 και, στις οκτώ σεζόν του στον πάγκο του «Έτιχαντ», η Premier League του έχει ξεφύγει μόνο δύο φορές.

Η ομάδα του Καταλανού τεχνικού μπορεί να γράψει ακόμα περισσότερη ιστορία όταν αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το επόμενο Σάββατο, όταν θα έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα στο αγγλικό ποδόσφαιρο που κατακτά τον τίτλο του πρωταθλήματος και το Κύπελλο Αγγλίας σε διαδοχικές σεζόν.

Ο καθοριστικός Χάαλαντ

Ο Νορβηγός επιθετικός δεν έχει φτάσει τα στρατοσφαιρικά ρεκόρ της πρώτης του σεζόν στη Σίτι, όταν σημείωσε 36 γκολ στην Premier League. Ωστόσο, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτή τη σεζόν έχασε επτά παιχνίδια πρωταθλήματος λόγω τραυματισμών. Παρ' όλα αυτά ο Έρλινγκ Χάαλαντ τελείωσε τη σεζόν ε υψηλό επίπεδο με εννέα γκολ τις τελευταίες επτά αγωνιστικές κι έφτασε τα 27 τέρματα στην Premier League.

Ο λαμπερός Ντε Μπρόινε

Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε έμεινε εκτός για τεσσερισήμισι μήνες αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω σοβαρού τραυματισμού του οπίσθιου μηριαίου τον Αύγουστο, αλλά από την επανεμφάνισή του τον Ιανουάριο μοίρασε δέκα ασίστ, όντας ο μόνος, μαζί με τον Σεσκ Φάμπρεγας, που έχει δώσει τουλάχιστον δέκα ασίστ γκολ σε έξι διαφορετικές σεζόν της Premier League.

Ο 32χρονος Βέλγος είναι πλέον πίσω μόνο από τον Λιονέλ Μέσι και τον πρώην εξτρέμ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, Λουίς Φίγκο, όσον αφορά τον αριθμό των ασίστ που δόθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο αριθμός των 366 ασίστ του Μέσι στην καριέρα του είναι απίθανο να καταρριφθεί, ειδικά καθώς ο θρύλος της Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να παίζει με την Ίντερ Μαϊάμι και την Αργεντινή. Δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Φίγκο, ο οποίος συγκέντρωσε 283 ασίστ παίζοντας για ΣπόρτινγκΜπαρτσελόναΡεάλ ΜαδρίτηςΙντερ και Πορτογαλία.

Ο κορυφαίος όλων

Στα 23 του, ο νεαρός παίκτης που προέκυψε από την ακαδημία νέων της Μάντσεστερ Σίτι έκανε ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα αυτή τη σεζόν σε σημείο να γίνει αδιαμφισβήτητος παίκτης για τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο λόγος για τον Φιλ Φόντεν, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην φετινή πορεία των Πολιτών. Τα 19 γκολ του, το προσωπικό του καλύτερο ρεκόρ και οι οκτώ ασίστ ήταν καθοριστικής σημασίας για την κατάκτηση του τίτλου.

Δίκαια άλλωστε ψηφίστηκε ως καλύτερος παίκτης της χρονιάς στην Premier League. Με τους Πολίτες ο 23χρονος μετράει 268 συμμετοχές, 85 γκολ και 52 ασίστ, ενώ έχει κατακτήσει πέντε Premier League, δύο FA Cup, τέσσερα Carabao Cup, ένα Champions League, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και ένα UEFA Super Cup.

Ο απρόσμενος ήρωας

Ο Στέφαν Ορτέγκα υπέγραψε στη Μάντσεστερ Σίτι το 2022 από την Αρμίνια Μπίλεφελντ με μηδενικό κόστος. Ο Γερμανός τερματοφύλακας με Ισπανό πατέρα έχει πάψει να είναι μόνο ο βασικός στο Κύπελλο Αγγλίας και το Κύπελλο Carabao αυτή τη σεζόν. Κι αυτό διότι ο Πεπ Γκουαρντιόλα χρειάστηκε τις υπηρεσίες του σε έως και εννέα παιχνίδια, αντικαθιστώντας τον Έντερσον.

Ο καίριες αποκρούσεις του ήταν το κλειδί για την κατάκτηση της Premier League, ειδικά αυτή την περασμένη Τρίτη κόντρα στον Χέουνγκ-μιν Σον που εμπόδισε την Τότεναμ να ισοφαρίσει και να στερήσει από τους Πολίτες τον τίτλο.

Ο ανίκητος

Ο Ρόντρι υπήρξε για άλλη μια φορά ένας βασικός και αναντικατάστατος παίκτης για τον Γκουαρντιόλα. Ο Μαδριλένος μέσος έχει συμμετάσχει σε 74 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς να χάσει με τη Σίτι, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για παίκτη που έχει εγγραφεί σε αγγλική ομάδα που κατείχε ο Πορτογάλος αμυντικός Ρικάρντο Καρβάλιο με 58 ματς.

Την Κυριακή (19/05) μάλιστα έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με το τρίτο γκολ κόντρα στη Γουέστ Χαμ.

Και τα στατιστικά του τους τελευταίους 14 μήνες είναι απίστευτα, μιας κι έχει 56 νίκες και 15 ισοπαλίες (όλες οι διοργανώσεις μαζί). Να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός στα πέναλτι στον τελευταίο προημιτελικό δεύτερο αγώνα του Champions League εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, θεωρείται ισοπαλία.

Και αν επεκτείνουμε αυτά τα στατιστικά λαμβάνοντας υπόψη τους αγώνες του Ρόντρι με την εθνική Ισπανίας, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις 28 Μαρτίου 2023 για να δούμε τον Ισπανό χαφ να χάνει. Ήταν κόντρα στη Σκωτία (2-0) στα προκριματικά του Euro 2024.