Η επόμενη ημέρα για τη Σίτι μετά τις κατηγορίες για 100 οικονομικές παραβάσεις
i

Μάντσεστερ Σίτι/©Photo by Marc Atkins/Getty Images/ideal Images

Η επόμενη ημέρα για τη Σίτι μετά τις κατηγορίες για 100 οικονομικές παραβάσεις

Κώστας Τόπας 11:27 - 07.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:37 - 07.02.2023

Κατηγορούμενη από την Premier League ότι παραβίασε τους κανόνες του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι στην Αγγλία περισσότερες από 100 φορές, η Μάντσεστερ Σίτι κινδυνεύει με βαριές ποινές...

Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανόνες του οικονομικού fair play στην Αγγλία περισσότερες από 100 φορές. Οι κατηγορίες σχετίζονται με παραβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως το τέλος της σεζόν 2017-18 κι αν τελικά η Premier League δικαιωθεί, τότε ότι η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα μπορεί να αντιμετωπίσει αφαίρεση βαθμών την τρέχουσα σεζόν, σε ένα σημείο του πρωταθλήματος που θα ήταν τεράστιο πλήγμα στις ελπίδες της να διατηρήσει τον τίτλο. Οπως επίσης στο χειρότερο σενάριο η Μάντσεστερ Σίτι θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σενάριο αποβολής από το πρωτάθλημα!

Σε περίπτωση αφαίρεσης βαθμών, τότε η Μάντσεστερ Σίτι θα γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, μιας και πρώτη που ήρθε αντιμέτωπη με αυτή την ποινή ήταν η ιστορική Μίντλεσμπρο!

Αυτή τη φορά οι Πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση για ενδεχόμενη κύρωση ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες να κερδίσει την υπόθεση. Παλαιότερα είχε κυρωθεί από την UEFA για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Fair Play και με την έφεσή της δικαιώθηκε. 

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η κύρια διαφορά μεταξύ της Premier League και της UEFA είναι ότι η τελευταία έχει μια περίοδο παραγραφής, η οποία περιορίζει τη διαθεσιμότητα αποδεικτικών στοιχείων σε πέντε χρόνια.

Η αφαίρεση βαθμών μπορεί να μην συμβεί αυτή τη σεζόν

Τώρα αν η επιτροπή κρίνει τον σύλλογο ένοχο, η Σίτι μπορεί στη συνέχεια να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών που θα ισχύει για τη σεζόν κατά την οποία θα επικυρωθεί η κύρωση. Αν αυτή έρθει, για παράδειγμα, πριν από το τέλος Ιουνίου, οι Πολίτες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν για το τρέχον οικονομικό έτος. Διαφορετικά η ποινή θα ισχύσει από την επόμενη σεζόν. Σύμφωνα με το Sky Sports, δεν αναμένεται τόσο γρήγορα απόφαση μετά από τόσο μακροσκελή έρευνα.

Οι ανταγωνιστές θέλουν μια ισχυρή και άμεση κύρωση

Οι υπόλοιποι σύλλογοι της Premier League και κυρίως οι ανταγωνιστές της είναι πολύ προσεκτικοί στις συνέπειες της υπόθεσης και μάλιστα φαίνεται να βιάζονται να δουν τις κυρώσεις. «Εάν αποδειχθούν αυτές οι κατηγορίες, πρέπει να υπάρξει μια κατάλληλη κύρωση και η μόνη κατάλληλη είναι να υποβιβαστούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη «Sun».