Φάκελος Μαρσέλο: Ο Κριστιάνο, το MLS και η επιθυμία του Βραζιλιάνου
i

Ο Μαρσέλο / © Dimitris Lampropoulos/Getty Images/Ideal Images

Φάκελος Μαρσέλο: Ο Κριστιάνο, το MLS και η επιθυμία του Βραζιλιάνου

Διονύσης Βερβελές 12:37 - 17.01.2023 / Ανανεώθηκε: 08:43 - 18.01.2023

Θέμα Μαρσέλο εκ νέου έρχεται από την Ισπανία. Αυτή τη φορά, παρουσιάσουν ως δεδομένη τη συμφωνία του με τους LA Galaxy για το καλοκαίρι του 2023. Ένα σενάριο που δεν είναι και απίθανο. Κάθε άλλο. Πάμε, όμως, να δούμε πως έχει ως τώρα η κατάσταση.

Τέλη Αυγούστου του 2022, ο Ολυμπιακός γνωστοποιεί τη συμφωνία του με τον Βραζιλιάνο άσο. Έχοντας κατακτήσει πέντε Champions League με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έρχεται και παρουσιάζεται στο Καραϊσκάκη που συγκεντρώνει 25.000 κόσμο, ημέρα Δευτέρα (!) για να τον υποδεχθεί. Όλα μοιάζουν ιδανικά. Ο Ολυμπιακός αναζητούσε ένα αριστερό μπακ, έχοντας μαζί και τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Προλαβαίνει να τον δηλώσει και στην ευρωπαϊκή λίστα, αλλά η συνέχεια, μόνο ιδανική δεν ήταν.

Ο Μαρσέλο έχει μείνει πίσω. Παρότι υποστήριζε πως έκανε ατομικές προπονήσεις, οι μετρήσεις του δεν είναι οι καλύτερες και αργεί να μπει. Κάνει ντεμπούτο στις 6/10/2022, στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Καραμπάγκ για το Europa League. Ο Μίτσελ τον βάζει με το ματς στο 0-0 στο 60ό λεπτό. Κακή εικόνα, πολύ πίσω, 0-3 το τελικό αποτέλεσμα. Ένα ματς που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αποκλεισμό των «ερυθρολεύκων» από την Ευρώπη. Ο Μίτσελ δεν τον… αδειάζει. 

Του δίνει χρόνο στην Κρήτη και στη νίκη με τον ΟΦΗ, τον βάζει αλλαγή και με την Καραμπάγκ εκτός έδρας. Παίζει ως αλλαγή και με την Λαμία και την Ναντ στο Καραϊσκάκη και φτάνουμε 15 Δεκέμβρη του 2022, για να τον δούμε να παίζει για πρώτη φορά βασικός με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Που; Στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, με τον Βραζιλιάνο να πετυχαίνει δύο γκολάρες που δείχνουν να αλλάζουν τα δεδομένα. Ο κόσμος γουστάρει, ενθουσιάζεται, όπως και ο ίδιος. 

Παρόλα αυτά, στο μυαλό του Μίτσελ, συνεχίζει να είναι μια επιλογή για λίγα λεπτά στο πρωτάθλημα. Μπαίνει συνολικά 52 λεπτά (!) στα ματς με ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρα Τρίπολης και Βόλο, για να ξαναπαίξει βασικός στις 11 Ιανουαρίου 2023 στο Περιστέρι αυτή τη φορά. Και ξανασκοράρει κόντρα στον Ατρόμητο, φτάνοντας τα τρία τέρματα, όλα στο Κύπελλο.

Το ταμείο του Βραζιλιάνου ως τώρα, έχει 5 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο και 3 στην Ευρώπη. Όλα μαζί, όμως, στη Superleague, 92 λεπτά! Ένα ματς επί της ουσίας. Η κατάστασή του έχει σηκώσει μεγάλη κουβέντα. Ο Μαρσέλο έχει ποιότητα, δεν θα ξεχάσει την μπάλα. Το ζήτημα, όμως, στο μυαλό ακόμη και των οπαδών του Ολυμπιακού, είναι αν αυτή τη στιγμή μπορεί να παίξει βασικός αριστερός μπακ σε ένα ματς υψηλών απαιτήσεων.

Σε αυτή τη διαδρομή, υπήρχαν και δύο στιγμές που πήρε επί της ουσίας θέση. Τη μία, πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Και η άλλη, όταν έμαθε ότι είναι εκτός αποστολής από τον αγώνα στη Νίκαια, στο πρώτο ματς του 2023. Ο Μαρσέλο υποστηρίζει ότι αισθάνεται καλά, αλλά ο Μίτσελ (και όχι μόνο) κάτι άλλο βλέπει. Η εντύπωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι πως ο Μαρσέλο μπορεί να βοηθήσει, αλλά για ένα χρονικό διάστημα και υπό προϋποθέσεις.

Όταν ήρθε η διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όλα έδειχναν ανοιχτά για το μέλλον του Βραζιλιάνου. Μια συνάντησή του με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τον Μίτσελ, τον έφεραν στην Εστεπόνα της Ισπανίας, για τη μίνι προετοιμασία. Εκεί δούλεψε δέκα ημέρες με την ομάδα. Έδειξε σε καλύτερη κατάσταση, δεν είναι και τυχαίο ότι ο Μίτσελ τον έβαλε βασικό με τον Ατρόμητο. Η κουβέντα, όμως, για το μέλλον του, δεν… έσβησε ποτέ. Τη μία φορά, έγραφαν οι Τούρκοι, την άλλη οι Βραζιλιάνοι. Τώρα οι Ισπανοί για τους LA Galaxy και το MLS.

Από τον Ολυμπιακό όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν εκφράσει το οτιδήποτε. Και ούτε θα το κάνουν λογικά. Ο Μαρσέλο πάντως, δείχνει διατεθειμένος να εξαντλήσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Θέλει να φτάσει ως το τέλος της σεζόν. Του αρέσει στην Ελλάδα, αρέσει στην οικογένειά του, δεν παρουσιάζει τάσεις φυγής. Ακόμη και αν δύσκολα κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μίτσελ για τη συνέχεια. Γιατί ο Ισπανός στα μεγάλα ματς, δεν τον πιστεύει. Από τα ματς με τις ομάδες της πρώτης εξάδας, μόνο με το Βόλο εκτός έδρας έπαιξε ως αλλαγή! Δεν έχει ζήσει ντέρμπι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ένας παίκτης τέτοιας κλάσης, αλλά…

Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, αλλά αυτή τη στιγμή, η αίσθηση που υπάρχει, είναι πως ο Μαρσέλο θέλει να πάει ως το καλοκαίρι με τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ενδεχομένως να μην ήταν αρνητικοί ακόμη και αν ερχόταν κάποια πρόταση, αν τους έλεγε πως θέλει να αποχωρήσει. Τον έχουν σεβαστεί, ο ίδιος στο περιβάλλον του λέει πως δεν έχει κανένα παράπονο από το σύλλογο. Ίσως, όμως και λόγω του ποδοσφαιρικού του εγωισμού και της καριέρας του, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει στο 100% πως ο Μίτσελ δεν έχει τόσο… άδικο που

δεν τον βλέπει πιο ζεστά, πιο αποφασιστικά. Ο Μαρσέλο δεν ήρθε στα 34 του στον Ολυμπιακό για να μάθει να… αμύνεται, να μαρκάρει. Αλλιώς έπαιζε και στη Ρεάλ, άλλα δεδομένα, ο χρόνος, όμως επηρέασε την κατάστασή του. Ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχίσει να παίζει για όσο γουστάρει, άλλωστε το βαρύ όνομά του, δίνει και άλλα σε κάθε ομάδα. Ο Ολυμπιακός σε θέμα πρεστίζ με τον Μαρσέλο κέρδισε πολλά, το όνομα του συλλόγου παίζει παντού. Ακόμη και στο γκολ του στο Περιστέρι, έγινε θέμα σε σάιτ του εξωτερικού, σε μεγάλες σελίδες στα social media.

Η λογική λέει πως για να υπάρξει εξέλιξη άμεσα, θα πρέπει να ανατραπούν πολλά. Κυρίως στο μυαλό του Μαρσέλο…