Μια χρονιά αιώνιας δόξας για τον Μέσι: Από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Ίντερ Μαϊάμι και στην όγδοη Χρυσή Μπάλα (vids)

Λιονέλ Μέσι

i

©Photo by Simon Bruty/Anychance/Getty Images/Ideal Images

Μια χρονιά αιώνιας δόξας για τον Μέσι: Από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Ίντερ Μαϊάμι και στην όγδοη Χρυσή Μπάλα (vids)

Κώστας Τόπας 11:57 - 18.12.2023

Ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να κερδίσει το πολυαναμενόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή πριν από 365 ημέρες, το τρίτο για την «Αλμπισελέστε» κι έκτοτε η ζωή του άλλαξε σε σημαντικό βαθμό.

Η 18η Δεκεμβρίου 2022 δεν είναι μόνο μια ειδική ημερομηνία για την Αργεντινή, αλλά και για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Πριν από 365 ημέρες, η ομάδα της «Αλμπισελέστε» πρόσθεσε το τρίτο της αστέρι μετά τη νίκη της Γαλλίας στο τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, σε έναν από τους πιο επικούς τελικούς που έχουμε δει και που θα μας πάρει δεκαετίες για να ξεχάσουμε. Με αυτόν τον θρίαμβο, ο Λιονέλ Μέσι καθιερώθηκε στην κορυφή του ποδοσφαιρικού «Ολύμπου», πετυχαίνοντας το μοναδικό στέμμα που δεν είχε κατακτήσει ακόμη στην ήδη θρυλική του καριέρα.

Και στο τέλος το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Η Αργεντινή δεν ξέχασε ποτέ την οδυνηρή ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 από τη Γερμανία. Πολύ λιγότερο ο Μέσι, ο οποίος πάντα είχε ξεκαθαρίσει ότι, παρά το ότι καρπώθηκαν όλα τα ατομικά και συλλογικά βραβεία, υπήρξε αυτό το «αγκάθι». Στο Κατάρ, σε μια διοργάνωση όπου δεν ξεκίνησε ως τεράστια φαβορί, το όνειρο έγινε πραγματικότητα για το συγκρότημα του Λιονέλ Σκαλόνι.

Η «Αλμπιλέστε» ξεκίνησε με μια ήττα από τη Σαουδική Αραβία, αλλά στη συνέχεια πήρε τα πάνω της και ξεπέρασε τις Αυστραλία, Ολλανδία και Κροατία για να φτάσει στα νοκ άουτ αντίστοιχα και στο τέλος μνα πάρει μια θέση στον τελικό, ο οποίος επίσης θα κατέληγε να βαφτεί μπλε και γαλάζιο απέναντι στην παντοδύναμη Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ.

Ο Μέσι ήταν ασταμάτητος στο Κατάρ. Τα επτά γκολ που σημείωσε ο 36χρονος μεσοεπιθετικός σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά - δύο από αυτά στον τελικό - τον έκαναν ομόφωνο MVP σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο έσπασε πολλά ρεκόρ: Ειχε τις περισσότερες συμμετοχές (26), τις περισσότερες συνεισφορές γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα (21) και τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν με τη φανέλα της Αργεντινής σε Παγκόσμια Κύπελλα (13), μεταξύ πολλών άλλων.

Αντίο Παρίσι - Γεια σου Μαϊάμι

Ωστόσο, τα πράγματα στο Παρίσι δεν πήγαν καλά. Στη δεύτερη χρονιά του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Μέσι και η ομάδα του δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τη φάση των «16» του Champions League με την Παρί, αυτή τη φορά όντας τα θύματα μιας ανώτερης Μπάγερν Μονάχου σε όλους τους τομείς. Ο Αργεντινός θα μπορούσε να κάνει λίγα σε μια ομάδα τόσο αδύναμη και χωρίς ιδέες.

Από τότε τα πράγματα ήταν δύσκολο να επανέλθουν σε καλό δρόμο για μια ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν που για άλλη μια φορά παραπονιόταν από τα κακά αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή διοργάνωση και η αβεβαιότητα για το μέλλον των αστεριών της: Εμπαπέ, Νεϊμάρ και Μέσι, η «σαπουνόπερα» κάθε χρόνου για τον Αλ Κελαΐφι.

Ο Βραζιλιάνος αποφάσισε να εγκαταλείψει το... πλοίο προς τη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Αργεντινός, ο οποίος τελείωνε το συμβόλαιό του με την παριζιάνικη ομάδα μετά από ένα ταξίδι δύο ετών, έβαλε τους πάντες σε αγωνία για το ποδόσφαιρο. Παρά το ενδιαφέρον της Μπάρτσα να εντάξει ξανά τον «Λίο», μια ιστορία αγάπης που δεν χρειάστηκε να τελειώσει ποτέ και αυτή είναι ήδη η ιστορία του αθλήματος. Οι ακόρεστες επιθυμίες του MLS όμως να υπογράψει τον Μέσι άλλαξαν τα δεδομένα. Στις 15 Ιουλίου 2023, η Ίντερ Μαϊάμι επισημοποίησε την υπογραφή του Αργεντινού αστέρα.

Άλλος ένας τίτλος στις προθήκες

Το αμερικανικό όνειρο περίμενε τον Μέσι, ο οποίος πείστηκε από τον καλό του φίλο Ντέιβιντ Μπέκαμ, κύριο επενδυτή της Ίντερ Μαϊάμι, να τολμήσει σε εδάφη της Βόρειας Αμερικής και να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που ακολουθούν πολλά άλλα αστέρια Ευρώπης, όπως οι Ανρί, Ιμπραΐμοβιτς, Βίγια, Πίρλο, Κακά και ο ίδιος ο Μπέκαμ οι οποίοι γεύτηκαν το MLS ως βετεράνοι, ένα πρωτάθλημα πάντα ελκυστικό για τους ποδοσφαιριστές για την «αίγλη» του.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η νέα «εποχή» δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Μέσι σημείωσε το πρώτο του γκολ στο αστρικό ντεμπούτο κόντρα στους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, έναν αγώνα που πρωταγωνιστές στο επίπεδο του Λεμπρόν Τζέιμς ή της Σερένα Γουίλιαμς δεν ήθελαν να χάσουν. Leagues Cup 2023, ένα τρόπαιο που ο Μέσι συνέβαλε τα μέγιστα για την κατάκτηση του. Μετά από λίγο περισσότερο από έναν μήνα ως παίκτης της Ίντερ Μαϊάμι, ο «Λίο» σήκωσε το πρώτο του τρόπαιο αφού νίκησε τη Νάσβιλ στον τελικό και τερμάτισε ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με 10 γκολ.

Το όγδοο θαύμα

Σαν να μην έφταναν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένας ακόμη τίτλος στο MLS, ο Αργεντινός σταρ κέρδισε την όγδοη Χρυσή Μπάλα του τον περασμένο Οκτώβριο. Ενα ορόσημο που φαίνεται σχεδόν ανέφικτο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ήταν ο κύριος ανταγωνιστής του σε αυτή τη μάχη πριν από λίγα χρόνια, είναι ήδη μακριά, με 5 χρυσά βραβεία.

Στα 36 του χρόνια, ο «Pulga» συνεχίζει να είναι διαφορικός στον αγωνιστικό χώρο, ανταλλάσσοντας την εκρηκτικότητα του παρελθόντος με μια ωριμότητα και τακτική ευφυΐα που τον κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνο όταν αντιμετωπίζει το αντίπαλο τέρμα. Αυτή η τελευταία Χρυσή Μπάλα ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας εξαιρετικής καριέρας στην οποία έχει κερδίσει όλους τους πιθανούς τίτλους τόσο με την Μπαρτσελόνα όσο και με την Αργεντινή, τις «δύο αγάπες» του.

🔴Baladeros LIVE: Ο Μπρινιόλι στον... τάκο, ο ΠΑΟΚ κορυφή και η ευκαιρία για ΑΕΚ & Ολυμπιακό

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο