Το μοναδικό τρόπαιο που δεν έχει κατακτήσει ο Μεσι

Λιονέλ Μέσι

i

©Photo by Megan Briggs/Getty Images/Ideal Images

Το μοναδικό τρόπαιο που δεν έχει κατακτήσει ο Μεσι

Κώστας Τόπας 08:23 - 17.01.2024

Ο Λιονέλ Μέσι έχει κερδίσει κάθε είδους ατομικού βραβείου σε όλη τη λαμπερή του καριέρα, ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα που δεν έχει πάρει ακόμα στα χέρια του. Το βραβείο Πούσκας.

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ένα από τα φαβορί για το βραβείο καλύτερου παίκτη της FIFA, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε τελετή στο Λονδίνο. Ο οκτώ φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας προτάθηκε μετά τον θρίαμβο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, την πρώτη νίκη της «Αλμπισελέστε» στη διοργάνωση από το 1986.

Ο Αργεντινός αστέρας οδήγησε την εθνική του ομάδα στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ σημείωσε επτά γκολ σε ισάριθμες εμφανίσεις του και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Η κατάκτηση του εν λόγω τροπαίου είδε τον Αργεντινό να γίνεται ο ένατος παίκτης που έχει κερδίσει το Champions League, τη Χρυσή Μπάλα και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο «Pulga» άφησε την Παρί Σεν Ζερμέν για να ενταχθεί στην Ίντερ Μαϊάμι στη Major League Soccer. Εκεί πρόσθεσε γρήγορα στην τροπαιοθήκη του το Leagues Cup, σημειώνοντας 10 γκολ σε επτά αγώνες. Τελικά, ο 36χρονος αστέρας αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2023 στα βραβεία THE BEST της FIFA και ξεπέρασε σε κατακτήσεις Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ετσι, ο Μέσι έχει κερδίσει κάθε είδους ατομικού βραβείου σε όλη τη λαμπερή του καριέρα, ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα βραβείο που δεν έχει πάρει ακόμα στα χέρια του. Το βραβείο Πούσκας, το οποίο αναγνωρίζει το καλύτερο γκολ της χρονιάς στον κόσμο του ποδοσφαίρου και, παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος όλα αυτά τα χρόνια αφού σημείωσε μερικά υπέροχα γκολ, ο Αργεντινός δεν το κέρδισε ποτέ.

Συνολικά, ο Μέσι έχει προταθεί για το βραβείο Πούσκας επτά φορές και έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία του υποψηφιότητα, που ήρθε όταν φορούσε ακόμη τα χρώματα της Μπαρτσελόνα.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Πούσκας του Μέσι

Η σεζόν κατά την οποία η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα κέρδισε τον δεύτερο τίτλο της στο Champions League ήταν μια από τις καλύτερες του Μέσι με τους «μπλαουγκράνα»  και παράδειγμα αυτού ήταν το γκολ που σημείωσε εναντίον της Άρσεναλ στη φάση των 16, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Πούσκας, αλλά κατέληξε τρίτο στην ψηφοφορία πίσω από τα γκολ που σημείωσε ο Νεϊμάρ με τη Σάντος εναντίον της Φλαμένγκο και το ανάποδο ψαλίδι του Γουέιν Ρούνεϊ εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι.

Χρειάστηκαν τρεις σεζόν για να προταθεί ξανά ο Μέσι για το βραβείο Πούσκας. Η δεύτερη υποψηφιότητά του ήρθε μετά το γκολ του στον τελικό του Copa del Rey στο οποίο η Μπαρτσελόνα κέρδισε την Μπιλμπάο. Τότε όμως ούτε το 33,3% των ψήφων δεν έδωσε τη νίκη στον Μέσι, τον οποίο ξεπέρασε ο Βραζιλιάνος Γουέντελ Λίρα για το γκολ του με την Γκοϊανέσια απέναντι στην Ατλέτικο Γκοϊανένσε.

Οι υπόλοιπες εμφανίσεις του Μέσι μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Πούσκας περιλαμβάνουν ένα γκολ εναντίον της Βαλένθια το 2010, ένα γκολ σε φιλικό αγώνα με τη Βραζιλία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012, τον οποίο κέρδισε η Αργεντινή με 4-3, ένα φάουλ εναντίον των ΗΠΑ στο Copa América Centenario και ένα γκολ κόντρα στη Νιγηρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία.

Ο Μέσι έχει άλλα δύο χρόνια μαζί του με σύλλογο και χώρα και ως εκ τούτου έχει ακόμα την ευκαιρία να επινοήσει περισσότερη μαγεία μπροστά στο τέρμα για να κερδίσει το βραβείο Πούσκας. Δεν μπορείς ποτέ να τον αποκλείσεις.