Μέσι vs Μόντριτς: The Winner Takes It All! (vids)
i

Μονομαχία μεταξύ Μέσι και Μόντριτς στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018/©Photo by Gabriel Rossi/Getty Images/Ideal Images

Μέσι vs Μόντριτς: The Winner Takes It All! (vids)

Κώστας Τόπας 09:52 - 13.12.2022 / Ανανεώθηκε: 09:55 - 13.12.2022

Αργεντινή εναντίον Κροατίας και Λιονέλ Μέσι εναντίον Λούκα Μόντριτς, σε έναν ημιτελικό απρόβλεπτο. Ο ηγέτης της «Αλμπισελέστε» στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του θα επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή!

«The Winner Takes It All», σύμφωνα με τους ABBA, ένα συγκρότημα που τους τελευταίους μήνες ξαναζεί την επιτυχία του. Οι στίχοι του σουηδικού συγκροτήματος αντιπροσωπεύουν την αποψινή (13/12, 21:00) μονομαχία μεταξύ Αργεντινής και Κροατίας, όπου δύο θρύλοι του αθλήματος, ο Λιονέλ Μέσι και ο Λούκα Μόντριτς θα έχουν τα φώτα στραμμένα πάνω τους. 

Αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία τους να κρατήσουν ζωντανό το όνειρό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όταν η εν λόγω αναμέτρηση λάβει τέλος, τότε για έναν από τους δύο, το όνειρο να φτάσει στο απόγειο της καριέρας του θα έχει ολοκληρωθεί…

Για το ποδόσφαιρο το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι κάτι σαν το Έβερεστ για τα βουνά. Η ψηλότερη κορυφή, η μεγαλύτερη διάκριση. Δεν ήταν λίγοι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, δίχως να γευτούν το νέκταρ της κατάκτησης ενός Μουντιάλ. Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Φέρεντς Πούσκας, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Ζίκο, ο Κέβιν Κίγκαν, ο Τζορτρζ Μπεστ, ο Εουσέμπιο, ο Αλφέρδο Ντι Στέφανο και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν είναι μερικοί από αυτούς.

Στη συγκεκριμένη λίστα έρχονται να προστεθούν και δύο ακόμη αστέρες. Ο λόγος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι. Ο Πορτογάλος ολοκλήρωσε τις προσπάθειες του στο πέμπτο Μουντιάλ της καριέρας του αλλά αποχαιρέτησε νωρίς την διοργάνωση στο Κατάρ. Ο «Pulga» διατηρεί το όνειρό του ζωντανό, μιας και θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κροατίας κι έπειτα να κλείσει μία θέση στον τελικό, για να διεκδικήσει εκεί το πρώτο τρόπαιο Μουντιάλ στην καριέρα του. 

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κέρδισε τον πρώτο του τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1986 στο Μεξικό, και έχασε τον δεύτερο το 1990 στην Ιταλία. Ο Λιονέλ Μέσι έχασε τον πρώτο στη Βραζιλία το 2014 και αυτή τη φορά δεν έχει άλλον στόχο από το να φύγει νικητής από το Κατάρ το 2022.

Ενδεχομένως αυτό να είναι και το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο του Λιονέλ Μέσι. Βρίσκει δίχτυα, μοιράζει γκολ κι έχει πάρει από το χέρι την «Αλμπισελέστε» οδηγώντας την στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η «δίψα» που έχει ο 35χρονος αστέρας αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο Μέσι ξεκίνησε στο Κατάρ πίσω από τον Ντιέγκο Μαραντόνα σε γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα και όχι μόνο τον ισοφάρισε (8) αλλά κατάφερε να τον ξεπεράσει και είναι πλέον με 10 γκολ ο πρώτος σκόρερ της Αργεντινής στο τουρνουά. Επόμενος στόχος για τον «Pulga» είναι να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, με τον τελευταίο να συγχαίρει τον μεσοεπιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν.

«Αγαπητέ Λέο, συγχαρητήρια! Είχα αυτό το ρεκόρ για 20 χρόνια και το απόλαυσα. Τώρα είναι μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση να το μοιράζομαι μαζί σου, ελπίζοντας με όλη μου την καρδιά ότι θα μπορέσεις να το ξεπεράσεις στο επόμενο παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο παλαίμαχος Αργεντινός επιθετικός.

Στο Κατάρ, ο Λιονέλ Μέσι συμπλήρωσε τα 1000 παιχνίδια στην επαγγελματική του καριέρα. Αυτό όπως έχει δηλώσει είναι το τελευταίο του Μουντιάλ και όνειρο του είναι ο «τελευταίος χορός» να έχει πένθιμη μελωδία.

Μέσι εναντίον Μόντριτς: Δύο θρύλοι έτοιμοι για όλα

Το δύσκολο μονοπάτι που χρειάστηκε να διανύσει ο Λιονέλ Μέσι για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι ήδη γνωστός. Ως νεαρός ο Αργεντινός, έπρεπε να περάσει αρκετές δυσκολίες για να φτάσει στην Ευρώπη και να ανταγωνιστεί άλλα αγόρια της ηλικίας του λόγω του μικρού του αναστήματος. Ωστόσο, η περίτεχνη τεχνική που διέθετε ήταν ήδη μοναδική και σπάνια. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω, πάλεψε για τα όνειρά του και σήμερα μετράει 38 τίτλους στην τεράστια καριέρα του. 

Λιονέλ Μέσι και Λούκακ Μόντριτς στην τελετή της «Χρυσής Μπάλας» το 2019/©Photo by Kristy Sparow/Getty Images/Ideal Images

Από την άλλη βέβαια ούτε τα πρώτα βήματα του Λούκα Μόντριτς ήταν εύκολα, έχοντας μάλιστα μια τρομερή παιδική ηλικία. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ζούσε με έναν πατέρα που κατατάχθηκε στο στρατό κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Και ο ίδιος και η οικογένειά του ζούσαν ως πρόσφυγες σε διαφορετικά ξενοδοχεία όταν το σπίτι τους έγινε ακατοίκητο επειδή βρισκόταν σε γη γεμάτη νάρκες που δεν είχαν εκραγεί. Δύο διαφορετικές αλλά παρόμοιες ιστορίες που διασταυρώνονται σε έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες της καριέρας τους.

Οι δυο τους ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες και η μοίρα τους βάζει ξανά αντιμέτωπους στον ημιτελικό ενός Μουντιάλ. Όπως θα το ήθελε η μοίρα, υπάρχει ένα ακόμη ασυνήθιστο στατιστικό στοιχείο που τους ενώνει: Kαι οι δύο έχουν παίξει και χάσει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και στη συνέχεια τους απονεμήθηκε η Χρυσή Μπάλα ως ο «καλύτερος παίκτης του τουρνουά». Συνέβη με τον Μέσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, όταν η Αργεντινή έχασε από τη Γερμανία στον τελικό και με τον Μόντριτς στη Ρωσία το 2018.

Αυτή θα είναι και η δεύτερη μεταξύ τους σύγκρουση σε Παγκόσμιο Κύπελλο και 27η συνολικά μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών. Η πιο κοντινή τους «μονομαχία» σε επίπεδο εθνικής ομάδας είναι ο αγώνας για τη φάση των ομίλων μεταξύ Αργεντινής και Κροατίας, στη Ρωσία το 2018, όταν οι Κροάτες συνέτριψαν την «Αλμπισελέστε» με 3-0 και τον Μόντριτς να βρίσκει δίχτυα. 

Τα δύο «10αρια»

Όσον αφορά σε συλλογικό επίπεδο, με τον Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα και την Παρί Σεν Ζερμέν και τον Μόντριτς στη Ρεάλ Μαδρίτης, οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωποι 26 φορές, με τον Κροάτη μέσο να μετράει 12 νίκες, έναντι 9 τους Αργεντινού, ενώ πέντε ματς έληξαν δίχως νικητή.  Σε τίτλους και ατομικές διακρίσεις, η διαφορά υπέρ του Μέσι είναι τεράστια. Μετράει 41 πρωταθλήματα, ενώ ο Μόντριτς 29. Όσο για τη Χρυσή Μπάλα, η ζυγαριά τείνει ξανά υπέρ του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος μετράει 7 κατακτήσεις και τον Κροάτη μόλις μία. 

Ο ένας διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του. Ο άλλος το 38ο. Η «δίψα» τους όμως για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεπερνάει κάθε προσδοκία και το μόνο που απομένει είναι να δούμε ποιος θα καταφέρει το βράδυ της Τρίτης (13/12) να κάνει ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου…

Αιώνιοι πρωταθλητές

«Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο απόλυτος καλύτερος και κυριάρχησε σε αυτό το άθλημα με τον ίδιο τρόπο που μπόρεσε να κάνει ο Μάικλ Τζόρνταν στο μπάσκετ», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος είναι γοητευμένος από τον «Pulga».

«Ο Μόντριτς είναι αθάνατος. Είναι πάντα έτοιμος, πάντα προετοιμασμένος και παίζει πάντα καλά. Είναι ένας παίκτης που αλλάζει παιχνίδια», ήταν τα λόγια του Κάρλο Αντσελότι για τον μέσο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Κροατίας. 

Ο ημιτελικός της Τρίτης θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε τα ταλέντα τους για άλλη μια φορά.