Μόιζες Καϊσέδο: από τους δρόμους του Σάντο Ντομίνγκο στην… χλιδή της Premier League
i

Ο Μόιζες Καϊσέδο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Μπράιτον/©Matthew Ashton/Getty Images/Ideal Images

Μόιζες Καϊσέδο: από τους δρόμους του Σάντο Ντομίνγκο στην… χλιδή της Premier League

Γιάννης Καραγιάννης • 16:10 - 28.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Πώς ο μέσος της Μπράιτον, Μόιζες Καϊσέδο, έφτασε να θεωρείται ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στην Premier League και να γίνεται… πανικός για χατίρι του.

Ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και στο εξής στην καριέρα του Μόιζες Καϊσέδο, υπάρχει ένα μοναδικό ρεκόρ που θα τον συντροφεύει για πάντα. Βρισκόμαστε στις 13 Οκτωβρίου του 2020. Το ποδοσφαιρικό «διαμάντι» του Ισημερινού πηδάει ψηλότερα απ’ οποιονδήποτε στην περιοχή της Ουρουγουάης, σκοράροντας με το κεφάλι στο 15’ του αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ, με συνέπεια να γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής της χώρας του και ο πρώτος ποδοσφαιριστής γεννημένος τον 21ο αιώνα που βρήκε δίχτυα σε επίσημο παιχνίδι της CONMEBOL.

Σύντομα δεν αποκλείεται ο 21χρονος μέσος να έχει ακόμα ένα «παράσημο». Με τον… πόλεμο προσφορών που δέχεται αυτή την περίοδο η Μπράιτον για χατίρι του, είναι πολύ πιθανό η διαφαινόμενη μεταγραφή του να γίνει η πιο δαπανηρή για παίκτη από τον Ισημερινό. Οι «γλάροι», πριν λίγο καιρό είχαν πει «όχι» στα περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ που είχε προτείνει η Τσέλσι. Αρνητική ήταν η απάντησή τους και στα σχεδόν 70 που προσέφερε η Άρσεναλ.

Κι απ’ ότι φαίνεται, ο Καϊσέδο θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη χώρα του για τον οποίον θα δαπανηθεί ενιαψήφιο ποσό (!), με την Μπράιτον να ορίζει σήμερα την τιμή πώλησής του στα 102,5 εκατομμύρια ευρώ!

Όλα αυτά, για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος της κόστισε λιγότερα από πέντε εκατομμύρια, όταν πριν δυο χρόνια τον αγόρασε από την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε και που αυτή τη στιγμή έχει όλη την Premier League… στα πόδια του.

Γεννημένος στο Σάντο Ντομίνγκο, μια πόλη 100 χιλιόμετερα μακριά από την πρωτεύουσα Κίτο, ο Καϊσέδο ήταν ουσιαστικά… προορισμένος να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Μόνο έτσι θα μπορούες να ξεφύγει από τη σκληρή και οικονομικά δύσκολη πραγματικότητα που βίωνε ο ίδιος, οι γονείς του και τα εννέα αδέρφια του!

«Υπήρχε σχετικά ηρεμία, αλλά ήταν και επικίνδυνα, επειδή υπήρχαν πολλές συμμορίες. Ήταν η μοίρα μου να ζω εκεί. Δεν υπήρχαν χρήματα για να πάμε οπουδήποτε αλλού» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Διέξοδο από το ζόρι της επιβίωσης του έδινε, φυσικά, το ποδόσφαιρο. Έπαιζε στους δρόμους, απέναντι σε μεγαλύτερα παιδιά, κι όπως έχει αναφέρει έτρωγε το ξύλο της… αρκούδας. Αλλά, το όνειρο ήταν πολύ σημαντικό για να τα παρατήσει και να μην προσπαθεί να μιμηθεί τον παίκτη που ήταν το ίνδαλμά του: τον Αντόνιο Βαλένσια, ο οποίος τότε μάγευε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ακόμα και υπό αυτές τις… άγριες συνθήκες, δεν χρειάστηκε πολύ για να ανακαλυφθεί από άνθρωπο της Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε και στα 13 να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Το 2019, σε ηλικία 17 ετών, ο Ισπανός τεχνικός Μιγκέλ Άνχελ Ραμίρεθ -ο οποίος τον είχε προπονήσει και σε επίπεδο ακαδημιών- δεν δίστασε να πάρει το όποιο ρίσκο και να τον κάνει μέλος της πρώτης ομάδας και να κατακτήσει μαζί της το Copa Sudamericana (κερδίζοντας 3-1 στον τελικό την Κολόν Σάντα Φε), τίτλος που ήταν ο πρώτος διεθνής στην ιστορία της Ιντεπεντιέντε.

Ωστόσο, η επόμενη χρονιά ήταν εκείνη που του έδωσε πραγματικά τεράστια ώθηση και τον έβαλε στο «υπόψιν» ευρωπαϊκών συλλόγων. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Καϊσέδο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας U20 της Iντεπεντιέντε ντελ Βάγιε προς την κατάκτηση του Copa Libertadores, με τον ίδιο να σημειώνει ένα πολύ σημαντικό τέρμα στις καθυστερήσεις του ημιτελικού με τη Φλαμένγκο και να κρατάει την ομάδα του στη διοργάνωση.

Λίγο αργότερα, ήρθε και το ντεμπούτο του στο… κανονικό Copa Libertadores, με την πρώτη ομάδα. Στη δεύτερη συμμετοχή του, έχοντας έρθει από τον πάγκο, χρειάστηκε λιγότερο από οκτώ λεπτά για να στείλει με μια… οβίδα έξω από την περιοχή την μπάλα στα δίχτυα της Ζούνιορ.

O πιτσιρικάς παρουσιάστηκε ακόμα καλύτερος μετά το lockdown. Τον Σεπτέμβρη του 2020, πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνισή της καριέρας ως τότε, ανοίγωντας τον δρόμο για τον διασυρμό (5-0) της κατοχου του Libertadores, Φλαμένγκο. Ακολούθησε η πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης και η πρώτη κλήση του στην εθνική ομάδα, με τον Καϊσέδο να μην μπορεί να πιστέψει πόσο σύντομα έκανε τόσα… άλματα μαζεμένα.

«Θα σας πω την αλήθεια. Ονειρευόμουν να γίνω ποδοσφαιριστής, να αγωνιστώ την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε, αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα πως στα 18 θα βρισκόμουν στην εθνική» δήλωνε, αλλά προφανώς οι προπονητές του είχαν διαφορετική άποψη.

Λίγο καιρό αργότερα, ο μέσος από το Σάντο Ντομίνγκο, θα ζούσε ακόμα ένα όνειρο που έχει κάθε συμπατριώτης του έχει όταν ξεκινάει να κλωτσάει μια μπάλα. Τα νέα για τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο νεαρό μέσο από τον Ισημερινό είχαν φτάσει ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Μπράιτον ήταν τελικά εκείνη που αποφάσισε να πάρει το -μικρό όπως αποδεικνύεται- ρίσκο να τον αποκτήσει και να του προσφέρει διαβατήριο για το σπουδαιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Ακολούθησαν μερικοί μήνες προσαρμογής στον Νότο της Αγγλίας και τον Αύγουστο ο δανεισμός στην βελγική Μπέερσοτ. Ωστόσο, λόγω απουσιών στο κέντρο, τον Γενάρη του 2022 ο Καϊσέδο επιστρέφει στο Μπράιτον. Σταδιακά αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, να ξεδιπλώνει πιο συχνά τις αρετές του στο χορτάρι και να αναγκάζει αρκετά… κεφάλια να γυρίσουν και να ασχοληθούν μαζί του.

Η άνοδος του ήταν τέτοια, που το περασμένο καλοκαίρι οι «γλάροι» δεν το σκέφτηκαν ιδιαίτερα να πουν «ναι» στην Τότεναμ, όταν τους χτύπησε την πόρτα για τον Ιβ Μπισούμα, μολονότι ο τελευταίος ήταν «κολώνα» στον άξονα της μεσαίας γραμμής για την ομάδα. Ήξεραν πως ο Καϊσέδο μπορούσε να καλύψει και με το παραπάνω την «τρύπα». Το απέδειξε από τα πρώτα ματς της τρέχουσας σεζόν, όταν ο Γκρέιαμ Πότερ του έδωσε φανέλα βασικού και… απογειώθηκε όταν ανέλαβε την Μπράιτον ο Ρομπέρτο Ντε Ζέμπρι.

«Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που είναι καλοί με την μπάλα αλλά χωρίς αυτήν, σε αμυντικούς χώρους, όχι και τόσο. Άλλοι είναι κορυφαίοι ανασταλτικά όμως έχουν προβλήματα με την μπάλα. Στο παιχνίδι του δεν βλέπω κανένα στοιχείο που να μην είναι σε τοπ επίπεδο. Δεν έχει όριο. Για εμένα, μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους μέσους στην Premier League και γενικά στην Ευρώπη» σχολίασε πρόσφατα ο Ιταλός τεχνικός για τον Καϊσέδο που ως αγωνιστικά πρότυπά του έχει δύο ποδοσφαιριστές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά.

«Ο Καντέ είναι ένας παίκτης που πάντα παλεύει για την ομάδα του… Όμως και ο Πογκμπά έχει ένα στυλ που μου αρέσει πολύ» έλεγε πριν λίγο καιρό ο 21χρονος μέσος. Και η αλήθεια είναι πως σε έναν βαθμό στο παιχνίδι του βγάζει στοιχεία και των δύο. Εχει και το ακούραστο τρέξιμο από περιοχή σε περιοχή και την έξυπνη χρήση της μπάλας.

Η μόνη... μπάλα που δεν έχει αυτή τη στιγμή στα πόδια του είναι εκείνη που αφορά στην επικείμενη μεταγραφή του. Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να αποχωρήσει, ωστόσο η Μπράιτον έθεσε τον πήχη όσο ψηλά ήθελε και περιμένει τους υποψήφιους αγοραστές να ικανοποιήσουν τα οικονομικά «θέλω» της. Όπως και να έχει, είναι θέμα χρόνου να αλλάξει φανέλα ο Καϊσέδο και να φύγει για νέες, πιο… χλιδάτες πολιτείες, με απότερω προορισμό την κορυφή.