Η Γαλλία είχε άστρο και Ζιρού, η Αγγλία γκίνια και η πρόκριση βάφτηκε «μπλε»
i

Οι πανηγυρισμοί των παικτών της Γαλλίας / © Intime

Η Γαλλία είχε άστρο και Ζιρού, η Αγγλία γκίνια και η πρόκριση βάφτηκε «μπλε»

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 23:04 - 10.12.2022 / Ανανεώθηκε: 23:43 - 10.12.2022

Η Γαλλία με πρωταγωνιστή τον Ζιρού, αλλά και τη βοήθεια της τύχης, επικράτησε της Αγγλίας με 2-1 και πέρασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο.

Λίγο η τύχη, λίγο ο Ζιρού και η Γαλλία πέρασε στους «4» του Μουντιάλ! Οι «τρικολόρ» επικράτησαν των «τριών λιονταριών» με 2-1 και πήραν το εισιτήριο για τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, όπου θα αντιμετωπίσουν το Μαρόκο.

Οι Άγγλοι ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, όμως ο Κέιν δεν κατάφερε να απαντήσει και δεύτερη φορά από την άσπρη βούλα, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα και να μείνουν εκτός διοργάνωσης.

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικά, με τους Άγγλους να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά την πρώτη ευκαιρία να την έχουν οι Γάλλοι στο 11ο λεπτό, όταν ο Ντεμπελέ με ένα ωραίο γύρισμα βρήκε τον Ζιρού, εκείνος έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πήγε πάνω στον Πίκφορντ.

Μετά από αυτή τη φάση οι «τρικολόρ» άρχισαν να ανεβάζουν στροφές και στο 17' άνοιξαν το σκορ με μια γκολάρα του Τσουαμενί. Ο νεαρός χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης εξαπέλυσε ένα απίστευτο σουτ έξω από την περιοχή και «εκτέλεσε» τον Πίκφορντ για το 0-1.

Τσουαμενί και Ερνάντεζ / © Intime

Τα «τρία λιοντάρια» προσπάθησαν να βρουν άμεση απάντηση και στο 22' είχαν μια πολύ καλή στιγμή, με τον Γιορίς να του βάζει στοπ, ενώ απείλησαν και στο 29, ξανά με τον επιθετικό της Τότεναμ. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν ποτέ, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Αγγλία μπήκε κάτι παραπάνω από φουριόζα και στο 52ο λεπτό κέρδισε πέναλτι, όταν ο Τσουαμενί ανέτρεψε αντικανονικά τον Σακά μες την περιοχή. Ο Κέιν ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε για το 1-1.

Οι τυπικά γηπεδούχοι «άγγιξαν» την ολική ανατροπή στο 70ο λεπτό, όταν ο Μαγκουάιρ με μια κεφαλιά, έπειτα από σέντρα του Χέντερσον, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια πλήρωσαν το γεγονός πως δεν αξιοποίησαν την εν λόγω ευκαιρία...

Συγκεκριμένα, στο 78ο λεπτό η Γαλλία πήρε εκ νέου το προβάδισμα, με τον Ζιρού να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ωραία σέντρα του Γκριεζμάν και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.

Μόλις 3 λεπτά μετά η Αγγλία κέρδισε και δεύτερο πέναλτι, όμως η εκτέλεση του Κέιν ήταν τραγική, ενώ στην τελευταία φάση του αγώνα είχε φάουλ σε πολύ καλό σημείο, αλλά η εκτέλεση του Ράσφορντ δεν ήταν η ιδανική, με το 2-1 υπέρ των Γάλλων να μένει μέχρι το τέλος.

Αγγλία (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Σο, Στόουνς (90+8' Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Γουόκερ, Χέντερσον (79' Μάουντ), Ράις, Μπέλινγκχαμ, Σακά (79’ Στέρλινγκ), Κέιν, Φόντεν (85' Ράσφορντ)

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντές, Ραμπιό, Τσουαμενί, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (79’ Κομάν), Εμπαπέ, Ζιρού

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Το χαμένο πέναλτι του Κέιν στο 84ο λεπτό ήταν η καταστροφή της Αγγλίας και από την άλλη πλευρά, η σωτηρία της Γαλλίας.

MVP: Ο Ολιβιέ Ζιρού πέρα από το ότι πέτυχε το γκολ πρόκρισης ουσιαστικά, ήταν και γενικότερα πολύ καλή η εικόνα του, όντας μέσα στις περισσότερες φάσεις της ομάδας του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Κέιν παρότι έβαλε το ένα από τα δύο πέναλτι, είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει τόσες πολλές φορές από την άσπρη βούλα σε Μουντιάλ. Το 'χει κάνει τέσσερις φορές!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Και τώρα ημιτελικά, όπου η Γαλλία θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο (14/12, 21:00) για μια θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ