Στους «16» οι ΗΠΑ με χρυσό γκολ του Πούλισικ!
i

ΗΠΑ-ΙΡΑΝ / © Intime

Στους «16» οι ΗΠΑ με χρυσό γκολ του Πούλισικ!

Sportal newsroom 23:17 - 29.11.2022 / Ανανεώθηκε: 20:20 - 30.11.2022

Ένα τέρμα του επιθετικού της Τσέλσι έκρινε την αναμέτρηση του Ιράν με τις ΗΠΑ (0-1) που έστειλε τους Αμερικάνους στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκεί όπου θα κοντραριστούν με την Ολλανδία.

Οι παίκτες του Ιράν επαναπαύθηκαν στο γεγονός ότι ήταν 2οι στη βαθμολογία πριν το ματς, έπαιξαν αμυντικά και τελικά το πλήρωσαν πηγαίνοντας σπίτι τους, αφού δεν βρήκαν ποτέ απάντηση στο τέρμα του Πούλισικ. 

Οι ΗΠΑ στο πρώτο ημίχρονο επικράτησαν κατά κράτος και με επιθέσεις κυρίως από τις πτέρυγες βρίσκονταν συνεχώς στην επίθεση. Το Ιράν προσπάθησε να παίξει συντηρητικά και να κρατήσει το μηδέν, γεγονός που του στοίχησε αφού οι Αμερικάνοι όσο περνούσε η ώρα αύξαναν την πίεσή τους και τελικά πέτυχαν το τέρμα που έψαχναν. 

ΜακΚένι, Γουεά, Σάρτζεντ και Πούλισιτς έδιναν τον ρυθμό και ήταν απειλητικοί για τους αντιπάλους τους κάθε φορά που είχαν την μπάλα, όμως ενώ έφταναν στην αντίπαλη περιοχή με ευκολία και σωστή κυκλοφορία της μπάλας, δεν κατάφερναν να διασπάσουν την άμυνα του Ιράν. 

Όλα αυτά μέχρι το 38o λεπτό, όταν ο Πούλισικ έλυσε τον γόρδιο δεσμό πετυχαίνοντας το 22ο γκολ του με το εθνόσημο. 

Το Ιράν δεν είχε καταφέρει να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό των παικτών του Μπεράλτερ και στο δεύτερο ημίχρονο έπρεπε να αλλάξει την τακτική του προκειμένου να έχει τύχη. Το 62-38 της κατοχής του πρώτου ημιχρόνου, μετατράπηκε σε 41-59, όμως οι ποδοσφαιριστές του Κεϊρόζ δεν επιτίθονταν με πλάνο και προσπαθούσαν να ισοφαρίσουν με βαθιές μπαλιές που δεν είχαν τύχη. 
 

Παρά τις αλλαγές του Κεϊρόζ και το γεγονός ότι η τετράδα των ΗΠΑ που τρόμαζε τους αντιπάλους της στο α' ημίχρονο είχε σταδιακά αποσυρθεί (o Πούλισικ τραυματίστηκε στο γκολ και βγήκε στο ημίχρονο), οι Αμερικάνοι κατάφερναν να περιορίζουν τους αντιπάλους και με εξαίρεση μια κεφαλιά του Πουραλιγιανζί, δεν κινδύνευσαν ουσιαστικά.  Έτσι οι ΗΠΑ ήταν η ομάδα που ακολούθησε την Αγγλία στην επόμεη φάση, εκεί όπου θα βρει μπροστά της τους Ολλανδούς την Κυριακή 4/12.

ΙΡΑΝ: (Κάρλος Κεϊρόζ) Μπεϊρανβάντ, Ρεζαεϊάν, Χοσεΐνι, Πουραλιγκάνι, Μοχαμαντί (45' Καρίμι), Εζατολάχι, Νουρουλάχι (71' Τοράμπι), Χατζισαφί (72' Γιαλάλι), Γκολίζαμπεχ (77' Ανσαριφάρντ), Αζμούν, Ταρεμί 

ΗΠΑ: (Γκρεγκ Μπεράλτερ)  Τέρνερ, Ντεστ (82' Μουρ), Ριμ, Κάρτερ, Βίκερς, Ρόμπινσον,ΜακΚένι (65' Ακόστα), Άνταμς- Μούσα, Γουίε (82' Ζίμερμαν), Πούλισικ (46' Άαρονσον), Σάργκεντ (77' Ράιτ)

Που κρίθηκε το ματς: Οι ΗΠΑ στο διάστημα της υπεροχής τους προσπαθούσαν να απειλήσουν με οργανωμένο ποδόσφαιρο. Ο Πούλισικ και ο ήταν σε πολύ καλό βράδυ, ενώ ο ΜακΚένι έβρισκε εξαιρετικά τους συμπαίκτες του και ο Σάρτζεντ έκανε συνεχώς αισθητή την παρουσία του. Στο δεύτερο μέρος που το Ιράν ανέβηκε, δεν διακρίθηκε κανείς γιατί πολύ απλά δεν προσπάθησε να παίξει η ομάδα συνολικά ποδόσφαιρο, αλλά να επιτεθεί με... γιούργια!

O MVP: Ο Πούλισικ πέτυχε το ζητούμενο που ήταν το γκολ και έστειλε τις ΗΠΑ στην επόμενη φάση. Δικαιωματικά θα πάρει τον τίτλο, αφού ήταν και από τους παίκτες που απειλούσαν πιο συχνά.