Μαρόκο vs Ισπανία: Κάτι παραπάνω από μία «μάχη» Παγκοσμίου Κυπέλλου (vids)
i

Ισπανία/©Intime

ΘΕΜΑ Μαρόκο vs Ισπανία: Κάτι παραπάνω από μία «μάχη» Παγκοσμίου Κυπέλλου (vids)

Κώστας Τόπας 09:48 - 06.12.2022 / Ανανεώθηκε: 09:55 - 06.12.2022

Ισπανία και Μαρόκο κοντράρουν τις δυνάμεις τους σήμερα (06/12) στις 17:00, με στόχο το πολυπόθητο εισιτήριο που οδηγεί στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η εν λόγω αναμέτρηση όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω για τις δύο χώρες…

Με όπλο την ατσάλινη άμυνα και την τακτική αφοσίωση, το Μαρόκο πήρε την πρωτιά σε έναν απαιτητικό όμιλο και άπαντες στις τάξεις του σφύζουν από αυτοπεποίθηση. Φτάνει στους «16» για πρώτη φορά από τότε που έχασε 1-0 από τη Δυτική Γερμανία το 1986, στο Μουντιάλ του Μεξικού.

Από την άλλη δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την ποιότητα των Ισπανών, οι οποίοι σάρωσαν την Κόστα Ρίκα στην πρεμιέρα (7-0), έπειτα ήταν μέτριοι κόντρα στη Γερμανία (1-1), ενώ δέχθηκαν έντονη κριτική για το πώς διαχειρίστηκαν το ματς με την Ιαπωνία (1-2), με πολλούς να δηλώνουν πως διάλεξαν αντίπαλο, κάτι που ικανό να πεισμώνει τους Μαροκινούς. Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί ξανά στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 2018, όταν κι είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 2-2 στη φάση των ομίλων το 2018.

Ουαλίντ Ρεγκραγκί: Ο «Γκουαρδιόλα των Μαροκινών»

Το σημερινό (06/12) παιχνίδι είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό. Τόσο για τους Μαροκινούς όσο και για τους Ισπανούς. Πρόκειται για δύο χώρες με κοινά σύνορα, οι οποίες θα παλέψουν για την πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης, με επίκεντρο την πόλη που περνούσε τα καλοκαίρια του ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί, ή αλλιώς ο «Γκουαρδιόλα των Μαροκινών». Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1975 στην πόλη Κορμπέιλ-Εσόνς της Γαλλία. 

Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στη συγκεκριμένη πόλη, ωστόσο δεν ξέχασε ποτέ του τις ρίζες του. Για πολλά χρόνια, ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Μαρόκου περνούσε τις διακοπές του στο Φνιντέκ, πόλη καταγωγής της οικογένειάς του, στο βόρειο μέρος της αφρικανικής χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πόλη η οποία βρίσκεται 19 χιλιόμετρα βόρεια από το μεγάλο μαροκινό λιμάνι του Τετουάν, και μόλις επτά νότια από τη Θέουτα, τη μία από τις δύο μόνες ευρωπαϊκές πόλεις – μαζί με τη Μελίγια – που βρίσκονται σε αφρικανικό έδαφος.

Θέουτα και Μελίγια: Οι δύο Ισπανικές πόλεις της Αφρικής

Και κάπου εδώ αρχίζει η μεγάλη κόντρα μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου. Οι δύο πόλεις ανήκουν στην Ισπανία, ωστόσο το Μαρόκο αμφισβητεί έντονα τη νομιμότητα της ισπανικής κυριαρχίας σε Τετουάν και Θέουτα. Γι’ αυτό άλλωστε ζητάει και την επιστροφή τους, μαζί με άλλες μικρότερες περιοχές στη μεσογειακή ακτή, όλες στο Στενό του Γιβραλτάρ!

Η πόλη, από την οποία κατάγεται ο τεχνικός του Μαρόκου, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο μίας κρίσης που αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις Μαρόκου και Ισπανίας. Κι αυτό διότι υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από κάθε μέρος του Μαρόκου αλλά και από πολλές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, στο Φνιντέκ-Καστιγέχος που προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν από εκεί στη γειτονική σιδηρόφρακτη Θέουτα, για να μπουν στο έδαφος της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.

Η τραγωδία του 2021 στα σύνορα της Μελίγια

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν μέσω θαλάσσης να προσεγγίσουν κολυμπώντας τη Θέουτα, ενώ άλλοι επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σκαρφαλώνοντας τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τις δύο χώρες. Από την άλλη, αρκετοί επιλέγουν την μεταφορά τους με «παράνομα» φορτηγά, με τις ισπανικές αρχές να προσπαθούν να ανακόψουν το εν λόγω «κύμα» με εξονυχιστικούς ελέγχους. 

Αποκορύφωμα αυτής της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι το 2021, περίπου 6.000 μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 ανηλίκων), κολύμπησαν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο, μέσα σε μία ημέρα. Εκεί τους περίμεναν στρατιώτες σε τεθωρακισμένα οχήματα, οι οποίοι φρουρούσαν την παραλία.

 Οι ενήλικες μεταφέρθηκαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μέχρι να απελαθούν πίσω στο Μαρόκο, ενώ 2.700 περίπου είχαν ήδη απομακρυνθεί από τη χώρα. Οσον αφορά τους ανήλικους, οι Ισπανοί τους μετέφεραν σε βιομηχανικό κτήριο. Η συγκεκριμένα απόπειρα εισόδου στα ισπανικά σύνορα της Μελίγια, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 23 ατόμων με κυρία προέλευση το Σουδάν και τουλάχιστον 322 τραυματίες εκ των οποίων οι 189 ήταν Μαροκινοί αστυνομικοί

Τότε, οι Ισπανοί είχαν κατηγορήσει τους Μαροκινούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια, θεωρώντας την κίνησή τους ως αντεκδίκηση για το γεγονός ότι η χώρα της Ιβηρικής προσέφερε άσυλο λόγω Covid στον Μπραχίμ Γκαλί, ηγέτη του μετώπου Polisario, που με τη σειρά του ζητά την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρα από το Μαρόκο! Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν τα 12 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ Μελίγια και Μαρόκου, ή τα σύνορα οκτώ χιλιομέτρων της Θέουτα, σκαρφαλώνοντας στους φράχτες, κολυμπώντας κατά μήκος της ακτής ή κρυμμένοι σε οχήματα. Οι δύο περιοχές προστατεύονται από φράχτες που είναι οχυρωμένοι με συρματοπλέγματα, βιντεοκάμερες και παρατηρητήρια.

Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν τα 12 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ Μελίγια και Μαρόκου, ή τα σύνορα οκτώ χιλιομέτρων της Θέουτα, σκαρφαλώνοντας στους φράχτες, κολυμπώντας κατά μήκος της ακτής ή κρυμμένοι σε οχήματα. Οι δύο περιοχές προστατεύονται από φράχτες που είναι οχυρωμένοι με συρματοπλέγματα, βιντεοκάμερες και παρατηρητήρια.

Η εν λόγω διαμάχη δεν ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Όλα ξεκίνησαν τον 8ο αιώνα μ.Χ, όταν τα λιμάνια της Θέουτα και της Μελίγια αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την κατάκτηση της Ιβηρικής Χερσονήσου από τους Μαυριτανούς. Τον 15ο αιώνα η Ισπανία κατέκτησε το λιμάνι της Μελίγια και τον 17ο ακολούθησε και αυτό της Θέουτα. Το 1956, παρά την ανεξαρτητοποίηση του Μαρόκου, οι Ισπανοί διατήρησαν την κυριαρχία στις δύο πόλεις και η διαμάχη συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο και η πολιτική είναι πολιτική

Για πολλούς ανθρώπους, που ζουν ή εργάζονται στη Θέουτα, το σημερινό παιχνίδι δεν θα τους χωρίσει στα δύο. Μοιάζει περισσότερο με ένα σενάριο win-win: Θα χαρούν είτε η Ισπανία είτε το Μαρόκο να φτάσουν στα προημιτελικά και να κάνουν ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του τρόπαιου.

Ο Μοχάμεν Λάρμπι, 28 ετών, διαχειρίζεται ένα μπαρ στη Θέουτα που δείχνει όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι Ισπανός κι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεν περιμένει το παιχνίδι να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

«Το Μαρόκο παίζει καλά, αλλά όταν συναντήσει την Ισπανία θα χτυπήσει σε τοίχο», είπε αστειευόμενος. «Και μετά το παιχνίδι τελείωσε. Αυτό είναι. Τίποτα παραπάνω», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Guardian.

Ακόμα κι έτσι, ο Λάρμπι τόνισε ότι υπάρχουν Ισπανοί και Μαροκινοί που βρίσκονται σε διαμάχη.

«Οι Μαροκινοί λένε ότι δεν είμαστε Μαροκινοί, ότι είμαστε γιοι Ισπανών, ενώ οι Ισπανοί από την (Ιβηρική) Χερσόνησο λένε ότι δεν είμαστε Ισπανοί. Υπάρχουν άνθρωποι από τη χερσόνησο που όταν λες ότι είσαι από τη Θέουτα, πρέπει να τους δείξεις πού είναι, και λένε "αυτή είναι η Αφρική που μου δείχνεις"».

Με καταγωγή από το κεντρικό Μαρόκο, ο Ετ Τουζάνι, ζει σε διάφορα μέρη της Ισπανίας για 15 χρόνια και είπε ότι είναι «σαν το σπίτι μου». Έχει ένα σπίτι, όπως πολλοί άνθρωποι με μαροκινές ρίζες, πέρα ​​από τα σύνορα. Θα παρακολουθήσει τον αγώνα με Ισπανούς φίλους και θα γιορτάσουν όλοι μαζί.

«Το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο και η πολιτική είναι πολιτική. Θα παίξουμε λοιπόν έναν αγώνα ποδοσφαίρου και θα περάσουμε καλά, αλλά με σεβασμό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Το Μαρόκο έχει κόκκινο και πράσινο (στη σημαία του), η Ισπανία έχει κόκκινο και κίτρινο. Αυτό το έχουμε κοινό. Είμαστε γείτονες και πρέπει να ζούμε σαν να είμαστε αδέρφια».

Οπαδοί της Ρεάλ και της Ατλέτικο γίνονται σύμμαχοι

Ισπανία και Μαρόκο ετοιμάζονται να δώσουν ακόμη μία μάχη. Αυτή τη φορά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Λίγα 24ωρα πριν τη σέντρα οι οργανωμένοι οπαδοί των Ρεάλ και Ατλέτικο, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «προστατέψουν την ισπανική πρωτεύουσα από τους Μαροκινούς». Συγκεκριμένα, οι Ultras Sur και Frente Atletico κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να καταπνίξει τις ενδεχόμενες έξαλλες αντιδράσεις από τους οπαδούς του Μαρόκου. Η ισπανική κυβέρνηση πάντως ετοιμάζει δρακόντεια μέτρα την ώρα της διεξαγωγής του αγώνα, με έντονη αστυνομική παρουσία στη Μαδρίτη.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα του Μαρόκου αντικατοπτρίζει τους δεσμούς με την Ισπανία, όπου οι Μαροκινοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ξένη κοινότητα με 800.000 κατοίκους σε μια χώρα 47 εκατομμυρίων κατοίκων. Αρκετοί Μαροκινοί παίκτες παίζουν για ισπανικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού της Σεβίλλης Γιουσέφ Εν-Νεσύρι και του τερματοφύλακα Γιασίν Μπουνού. Ο ταλαντούχος δεξιός μπακ Αχράφ Χακίμι, παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν, γεννήθηκε στη Μαδρίτη.

Χακίμι: «Όταν κλήθηκα στην εθνική Ισπανίας δεν ένιωθα σαν στο σπίτι μου»

Ο Χακίμι με «φόντο» την αναμέτρηση απέναντι στην Ισπανία για τους «16» του Μουντιάλ αναφέρθηκε στην κλήση του πριν χρόνια στις μικρές εθνικές της «φούρια ρόχα», όπου ποτέ δεν ένιωσε άνετα και οικεία.

«Είχα βρεθεί στο Λας Ρόχας στη Μαδρίτη για λίγες ημέρες, και είδα πως αυτό το περιβάλλον δεν ήταν το σωστό για εμένα. Δεν μπορούσα να νιώσω σαν στο σπίτι μου», ανέφερε αρχικά κι έπειτα σχολίασε τις πιθανότητες που έχει το Μαρόκο να αποκλείσει την Ισπανία. «Είναι μια νέα γενιά που είναι πραγματικά πεινασμένη. Θέλουμε να αλλάξουμε όλο το σκεπτικό του Αραβικού κόσμου να πάμε παρακάτω».

*Με πληροφορίες από Guardian, El Pais και Reuters