Ο «Feiticeiro» Γκονσάλο Ράμος έκανε τον κόσμο να παραμιλάει (vids)
i

Γκονσάλο Ράμος/©Photo by Sebastian Frej/MB Media/Getty Images/Ideal Images

Ο «Feiticeiro» Γκονσάλο Ράμος έκανε τον κόσμο να παραμιλάει (vids)

Κώστας Τόπας 10:00 - 07.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:19 - 07.12.2022

Ο «Feiticeiro» («Μάγος») Γκονσάλο Ράμος αντικατέστησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο αρχικό σχήμα του Φερνάντο Σάντος, σημείωσε χατ τρικ στο θριαμβευτικό 6-1 επί της Ελβετίας κι έκανε τον κόσμο να παραμιλάει για τα κατορθώματά του…

Ο Γκονσάλο Ράμος έκανε το ματς της... καριέρας του κόντρα στην Ελβετία, πέτυχε το πρώτο του χατ τρικ με τη φανέλα της Πορτογαλίας και θα έχει να θυμάται για πολλά χρόνια το εν λόγω παιχνίδι.

Ο Φερνάντο Σάντος αποφάσισε στο κρίσιμο παιχνίδι της εθνικής Πορτογαλίας με την Ελβετία, να αφήσει στον πάγκο τον Κριστιάνο Ρονάλντο, κάτι που είχε να γίνει σε μεγάλο τουρνουά από το 2008. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, θέση στο βασικό σχήμα να πάρει ο νεαρός επιθετικός της Μπενφίκα, Γκονσάλο Ράμος. Ο 21χρονος σέντερ φορ δικαίωσε με το παραπάνω τον προπονητή του, μιας και κατάφερε να πετύχει χατ-τρικ και να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε η Πορτογαλία να πάρει την πρόκριση κόντρα στους Ελβετούς, για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 

O Γκονσάλο Ράμος με το χατ τρικ κόντρα στους Ελβετούς -το πρώτο χατ τρικ που πέτυχε κάποιος στο ντεμπούτο ως βασικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο από τον Μίροσλαβ Κλόζε και το 2002 που ο Πορτογάλος ακόμη κυκλοφορούσε με πάνες- έφτασε φέτος τα 17 γκολ! Ο Φερνάντο Σάντος φαίνεται πως ήξερε καλά τι έκανε αποφασίζοντας να αφήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον πάγκο. Και πλέον πρέπει να έμαθε καλά και ο «CR7» πως αν θέλει στα αλήθεια να κατακτήσει τον τελευταίο τίτλο που λείπει από την λαμπερή του συλλογή, πρέπει να αφήσει στην άκρη το μεγάλο του «εγώ» και να σκεφτεί για τις επόμενες δώδεκα νύχτες το «εμείς».

Μετά τον Πελέ ο... Ράμος!

Σε ηλικία 21 ετών και 169 ημερών, ο Ράμος έγινε ο δεύτερος νεαρότερος που σκοράρει τρία γκολ σε αγώνα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίσω μόνο από τον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου, Πελέ, ο οποίος είχε κάνει χατ-τρικ σε ηλικία 17 ετών και 244 ημερών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 εναντίον της Γαλλίας με το σκορ τότε να είχε λήξει 5-2 υπέρ της Σελεσάο.

Πέτυχε σε 17 λεπτά ό,τι δεν έκανε ο Κριστιάνο σε 514'

Μάλιστα κόντρα στην Ελβετία, ο Ράμος κατάφερε να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ σε αγώνα νοκ-άουτ του Μουντιάλ, κάτι που δεν έχει πετύχει ως τώρα στην καριέρα του ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Συγκεκριμένα, ο 37χρονος αστέρας δεν έχει καταφέρει να σκοράρει μέχρι στιγμής σε νοκ-άουτ, παρότι έχει παίξει συνολικά 514 λεπτά σε αγώνες νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είχε συνολικά 25 τελικές προσπάθειες σε αυτά τα ματς.

Είχε ανέκαθεν το γκολ στο τσεπάκι του

Ποιος είναι όμως ο Γκονσάλο Ράμος, ο οποίος κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Γεννήθηκε στην Αλγκάρβε, η οποία είναι είναι ένας από τους νομούς της Πορτογαλίας και βρίσκεται στην νότια ακτή της χώρας. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του, Μάνουελ Σεντάρα Ράμος, είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έτσι, ως παιδί, οι αναμνήσεις του πλημμυρίζουν με ποδοσφαιρικές δραστηριότητες. Θα ήταν περίεργο αν ο Ράμος δεν ερωτευόταν την στρογγυλή «θεά» με την πρώτη ματιά. 

Η οικογένεια πάντα στο πλευρό του

Η δημοτικότητα του πατέρα του, τον οποίο έχει και είδωλο, τον ενθάρρυνε, ώστε από πολύ μικρή ηλικία να βαδίσει στα ίδια χνάρια. Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο Ράμος ξεκίνησε ως «οχτάρι» και όχι ως στράικερ που είναι πλέον. Ακόμα και τότε όμως το γκολ ήταν μια εύκολη υπόθεση για εκείνον. Χαρακτηριστικό είναι ότι από πολύ μικρή ηλικία, είχε συχνή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, πετυχαίνοντας 30 γκολ ανά σεζόν.

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι, όπου τις περισσότερες ώρες της ημέρας η κύρια συζήτηση μεταξύ της οικογένειας περιστρεφόταν γύρω από το ποδόσφαιρο. Η μητέρα του, Νι Ματίας, προσπαθούσε να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού, οι οποίες ήταν πιο δύσκολες από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Από την άλλη, ο πατέρας του κέρδισε εκατομμύρια ευρώ ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος πλέον έχει ακολουθήσει το επάγγελμα του προπονητή. Κατά την ποδοσφαιρική του καριέρα πάντως, ο Μανουέλ Σεντάρα Ράμος, αγωνιζόταν στο δεξί άκρο για την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας αλλά και για τις Φαρένσε, Σαλγκέιρος και Οβαρένσε. Και οι δυο τους πάντως στήριζαν τον γιο τους στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, θεωρώντας πως μια μέρα θα καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Παρά το πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την εκπαίδευση, ο Ράμος φοίτησε σε καλά σχολεία. Εξάλλου, είχε ευκατάστατους γονείς, οι οποίοι ήθελαν το καλύτερο για τον γιο τους. Ωστόσο, ο Ράμος απέκτησε τα στοιχειώδη εκπαιδευτικά στοιχεία, μιας και πρωταρχικός του στόχος ήταν να πρωταγωνιστήσει στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό άλλωστε συμμετείχε σε κάθε ποδοσφαιρικό τουρνουά που γινόταν στην περιοχή του.

Από την Ολιανένσε πρωταγωνιστής στην Μπενφίκα

Ξεκίνησε σε ηλικία οκτώ ετών, σε έναν πορτογαλικό αθλητικό σύλλογο από της γενέτειράς του και συγκεκριμένα στην Ολιανένσε. Επειτα μεταπήδησε σε έναν άλλο τοπικό σύλλογο, τον Λουλέ. Έπαιξε για τον τοπικό σύλλογο για δύο χρόνια, από το 2011 έως το 2013.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Γκονσάλο Ράμος στο γήπεδο ήταν ένα φανταστικό κατόρθωμα που τον έκανε να ανεβαίνει σταδιακά όλο και πιο ψηλά στο ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων, ανακάλυψε ότι μπορούσε να παίξει σε πολλές θέσεις στο γήπεδο. Σε ηλικία 12 ετών, γράφτηκε στην ακαδημία ποδοσφαίρου της Μπενφίκα, η οποία πίστεψε στις δυνατότητες του, θεωρώντας πως κάποια μέρα θα πρωταγωνιστήσει.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019, ο Ράμος έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα, ως αντικαταστάτης του Νούνο Ταβάρες στην ήττα 3–2 από την Μπράγκα Β' στη Liga Pro. Δεν χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου, ο 21χρονος πλέον επιθετικός να πάρει το βάπτισμα πυρός και στην πρώτη ομάδα των «αετών». Συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2020, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα με την Μπενφίκα ως αντικαταστάτης του Πίτσι σε έναν εκτός έδρας θρίαμβο με 4–0 εναντίον της Άβες στην Primeira Liga. Κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, ο Ράμος συμμετείχε στο UEFA Youth League από το 2019 έως το 2020, στο οποίο αποτέλεσε πρωταγωνιστής της Μπενφίκα που έφτασε στους τελικούς, αλλά ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3–2. Εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με οκτώ τέρματα.

Μετά από μια πολλά υποσχόμενη σεζόν (2020-2021) με την ομάδα Β, οι άνθρωποι της Μπενφίκα έδωσαν στον Ράμος την ευκαιρία να δώσει τα διαπιστευτήρια με την πρώτη ομάδα στην αρχή της σεζόν 2021-22. Ο Γκονσάλο Ράμος δεν άργησε να δικαιώσει τους προπονητές του και στην πρώτη του σεζόν στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας, πέτυχε επτά γκολ και μοίρασε δύο ασίστ. Το γκολ που δεν θα ξεχάσει είναι αυτό απέναντι στην Λίβερπουλ (3-3) στο «Ανφιλντ», κατά τη διάρκεια των προημιτελικών του Champions League. Με αυτόν τον τρόπο, αναδείχθηκε ως ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής (ηλικίας 20 ετών και 297 ημερών) που πετυχαίνει γκολ για τον σύλλογο στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσα ρόδινα για τον Ράμος, καθώς την περυσινή σεζόν δεν κατάφερε να πάρει αρκετά παιχνίδια στα πόδια του ως βασικός, μιας και τότε η Μπενφίκα είχε τον Ντάργουιν Νούνιες στην αιχμή του δόρατος, με αποτέλεσμα να σκεφτεί την αποχώρησή του από τον σύλλογο. Τότε, ο προπονητής του συλλόγου, Νέλσον Βερίσιμο είχε προπονήσει τον νεαρό στράικερ στην δεύτερη ομάδα και γνώριζε τις ικανότητες του. Γι' αυτό άλλωστε και τον μονιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα της Μπενφίκα. Η πώληση του Ντάργουιν Νούνιες στη Λίβερπουλ έναντι 75 εκατ. ευρώ, άφησε κενό το «9» της Μπενφίκα. Η διοίκηση όμως δεν κινήθηκε για την απόκτηση άλλου επιθετικού, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Γκονσάλο Ράμος, ο οποίος τους δικαίωσε με το «καλημέρα»!

Συνηθισμένος στα χατ-τρικ

Ο Ράμος μπήκε φορτσάτος τη φετινή σεζόν σημειώνοντας το πρώτο του χατ-τρικ στην καριέρα του στις 2 Αυγούστου στη νίκη με 4-1 επί της Μίντιλαντ στον πρώτο αγώνα κατά τη διάρκεια του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League. Με τους «αετούς» φέτος μετράει 14 τέρματα και έξι ασίστ, σε 21 συμμετοχές που έχει δώσει έως τώρα. 

Η εκτόξευση της χρηματιστηριακής του αξίας

Όπως είναι λογικό η χρηματιστηριακή του αξία, έχει ανέβει κατακόρυφα. Όταν άνηκε στην δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα, το transfermarkt τον κοστολογούσε με 750 χιλιάδες ευρώ. Φέτος έχει καταφέρει να εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία, μιας και πλέον αυτή αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ομάδες θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν κι εφόσον επιδιώξουν να τον αποκτήσουν. Η ρήτρα αποδέσμευσης αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη το όνομά του παίζει στην κορυφή στις λίστες των μεγάλων ομάδων. Ο Γκονσάλο Ράμος θέλει να συνεχίσει το αξιοζήλευτο σερί της Μπενφίκα και έχει όλα τα φώτα να το κάνει.

Τα «πιστόλια» μετά τα γκολ

Με το παρατσούκλι «Feiticeiro» («Ο Μάγος»), ο Γκονσάλο Ράμος πανηγυρίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, κάθε φορά που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Μια σημαντική επιρροή του πατέρα του Μανουέλ στον γιο του, τον Ράμος, είναι η μέθοδος του για έναν πανηγυρισμό γκολ. Ο πατέρας του τον συμβούλεψε να σκεφτεί έναν ιδιαίτερο πανηγυρισμό, μόλις πετύχει το πρώτο του τέρμα. Ετσι, μετά από πολλές συζητήσεις με τους συμπαίκτες του, όλοι συμφώνησαν να κάνει τα «πιστόλια», όποτε έστελνε την μπάλα στα δίχτυα. Με αυτόν τον τρόπο, τα πιστόλια με τα χέρια του έγινε το μοναδικό στυλ πανηγυρισμού του.