Ο Ριτσάρλισον απέφυγε τις σφαίρες και τώρα οδηγεί την Βραζιλία στη δόξα

Ριτσάρλισον

i

Ριτσάρλισον/ printscreen

Ο Ριτσάρλισον απέφυγε τις σφαίρες και τώρα οδηγεί την Βραζιλία στη δόξα

Κώστας Τόπας 09:48 - 25.11.2022 / Ανανεώθηκε: 10:49 - 25.11.2022

Ο Ριτσάρλισον ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Βραζιλίας το βράδυ της Πέμπτης (24/11) μιας και με δύο προσωπικά του τέρματα οδήγησε την «Σελεσάο» στη νίκη με 2-0 επί της Σερβίας

Ο μεσοεπιθετικός της Τότεναμ, πέτυχε ίσως ένα από τα καλύτερα γκολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως στιγμής, με υπέροχο «βον – πλανέ»! Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βινίσιους τον τροφοδότησε από τα αριστερά κι εκείνος στόπαρε την μπάλα με το πόδι, γύρισε το σώμα του και με ένα εκπληκτικό εναέριο τελείωμα έκανε το 2-0 για την εθνική του ομάδα. Ένα γκολ που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Το συγκεκριμένο τέρμα βέβαια μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς όπως ανέφερε άλλωστε η Ομοσπονδία της Βραζιλίας στα social media, ο 25χρονος αστέρας εξασκεί τα γυριστά σουτ στην προπόνηση της «Σελεσάο». Κόντρα στην Σερβία αποδείχθηκε ότι η σκληρή δουλειά αποφέρει καρπούς. Και ο Ριτσάρλισον δεν έχει σταματήσει να δουλεύει ακατάπαυστα προκειμένου να γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και καλύτερος.

Την εμφάνισή του κόντρα στου Σέρβους, ο 25χρονος Βραζιλιάνος θα έχει να την θυμάται για πολλά ακόμη χρόνια. Τελείωσε τον αγώνα έχοντας συνολικά στο παιχνίδι τρεις τελικές, οι δύο εξ αυτών κατέληξαν στα δίχτυα, 0.31 xG ανά σουτ και 0.94xG σε 79 λεπτά. Δηλαδή ο Ριτσάρλισον πέτυχε ένα γκολ παραπάνω απ’ ότι «πρέπει» σύμφωνα με τα στατιστικά. 

Για να καταλάβει κανείς την δυσκολία που είχε το δεύτερο του γκολ, αρκεί να αναφέρουμε ότι υπήρχε μόλις 0.1xG για να το πετύχει. Κάτι που όπως αποδείχθηκε για τον ίδιο δεν ήταν και τόσο ακατόρθωτο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο αστέρας της «Σελεσάο» έφτασε τα 19 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος σε όλες τις διοργανώσεις, τα περισσότερα από κάθε παίκτη από το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2018.

Όνειρό του η κατάκτηση Μουντιάλ με την Βραζιλία

Για τους Βραζιλιάνους η εθνική ομάδα είναι κάτι παραπάνω από τιμή. Αποτελεί το όνειρο καριέρας, που ξεκινά από την μικρή ηλικία  να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο. Ένας από αυτούς, με ταπεινή καταγωγή είναι και Ριτσάρλισον. Ο μεσοεπιθετικός της Τότεναμ βρισκόταν στην πατρίδα του μετά την διακοπή της σεζόν στην Αγγλία και εκεί, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε έμαθε το χαρμόσυνο νέο. Η αντίδραση του ίδιου, αλλά και των κοντινών προσώπων του είναι όλα τα λεφτά. Αγνό συναίσθημα.

«Υπήρχαν μέρες που δεν είχα να φάω στο σπίτι. Η μητέρα μου έπαιρνε 250 ρεάις (44,9 ευρώ) κάθε 15 μέρες. Έλειπαν πολλά πράγματα από το σπίτι. Εγώ και ο αδελφός μου, κάποιες φορές, μέναμε πεινασμένοι και έτρεχα στο σπίτι της θείας μου, για να φάω. Ήταν μια ζόρικη παιδική ηλικία, με μεγάλες δυσκολίες» είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ριτσάρλισον, ο οποίος δούλεψε από πολύ μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Πούλησε γλυκά και παγωτά στον δρόμο, μάζεψε ακόμα και καφέ από το χωράφι με τον παππού του. «Αυτές οι δυσκολίες με βοήθησαν στο πώς μεγάλωσα. Ο κόσμος μαθαίνει να δίνει αξία στα πράγματα, όταν εντέλει τα κάνει δικά του».

Η χειρότερη στιγμή που σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει είναι όταν ένας έμπορος ναρκωτικών λίγο έλειψε να του φυτεύσει μια σφαίρα στο κεφάλι. Οταν ήταν ακόμα παιδί και έπαιζε σε ποδοσφαιρική σχολή με τους φίλους του, επέστρεφε στο σπίτι του και τότε τον σταμάτησε ένας τύπος που τον μπέρδεψε με κάποιον που πίστευε ότι πωλούσε ναρκωτικά στην περιοχή που το έκανε και αυτός. Εκεί έβγαλε το πιστόλι και απείλησε τον Ριτσάρλισον. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος εξτρέμ  είχε την ψυχραιμία να του εξηγήσει ότι επέστρεφε από το ποδόσφαιρο και ότι τον μπέρδεψε με κάποιον άλλο. Τα λόγια του ήταν αρκετά προκειμένου να τον πιστέψει και ο αστέρας της «Σελεσάο» να βρει τον δρόμο του.

«Εκείνη τη στιγμή φοβήθηκα πολύ. Αν απλώς πατούσαν τη σκανδάλη, τότε όλα θα είχαν τελειώσει. Μας είπε ότι αν μας έβρισκε ξανά θα μας πυροβολούσε χωρίς πρόβλημα — εμένα και τους φίλους μου. Νομίζω ότι με μπέρδεψαν με κάποιον άλλον. Ήταν οι έμποροι ναρκωτικών που νόμιζαν ότι τους έκλεβα τα ναρκωτικά αλλά απλώς έπαιζα με τους φίλους μου. Γύρισα μακριά και άρχισα να τρέχω. Δεν επέστρεψα ποτέ σε αυτόν τον δρόμο. Δεν του είπα τίποτα. Φοβήθηκα πολύ», τόνισε ο Ριτσάρλισον.

Με την Βραζιλία κάνει θαύματα αλλά με την Τότεναμ το... ψάχνει

Το περασμένο καλοκαίρι ο 25χρονος επιθετικός, γεννημένος στην Nova Venécia, άφησε τη μπλε πλευρά του λιμανιού του Μέρσεϊσαϊντ και μετακόμισε στην αγγλική πρωτεύουσα για να παίξει στην Τότεναμ για τα επόμενα πέντε χρόνια, έχοντας συμβόλαιο μέχρι και το 2027. Με τα «σπιρούνια» βέβαια δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις του, μιας και μέχρι τώρα μετράει δύο τέρματα και τρεις ασίστ σε 15 συμμετοχές. 

Το σίγουρο όμως είναι ότι αν συνεχίσει τις τρομερές εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε η χρηματιστηριακή αξία του θα εκτοξευτεί ακόμα περισσότερα (50 εκατομμύρια ευρώ κοστολογείται αυτή τη στιγμή από το transfermarkt.com) και δεν αποκλείεται ομάδες να χτυπήσουν την πόρτα της Τότεναμ για την περίπτωσή του.