Οι επτά κανόνες του Φλικ που μετέτρεψαν την Μπαρτσελόνα σε ποδοσφαιρικό θηρίο

Ο Χάνσι Φλικ

i

©imago

Οι επτά κανόνες του Φλικ που μετέτρεψαν την Μπαρτσελόνα σε ποδοσφαιρικό θηρίο

Sportal newsroom 20:17 - 26.05.2025

Οι αποφάσεις του Χάνσι Φλικ στην Μπαρτσελόνα που απέδωσαν καρπούς.

Ο Χάνσι Φλικ έφερε μαζί του στη Βαρκελώνη σιδερένια γερμανική πειθαρχία, η οποία επηρέασε σημαντικά την απόδοση της ομάδας στο γήπεδο και την οδήγησε στην κατάκτηση του treble και σε αμείλικτη κυριαρχία στις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Καταλανοί νίκησαν το σύνολο του Αντσελότι και στις τέσσερις συναντήσεις τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, δύο εκ των οποίων σε τελικούς - για το Supercopa de España και το Copa del Rey.

Αφού η Ρεάλ κατέκτησε πειστικά το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν με δέκα βαθμούς διαφορά από τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι έφτασαν μόνο μέχρι τα προημιτελικά τόσο στο Champions League όσο και στο Copa del Rey, έγινε αλλαγή προπονητή και ανέλαβε ο Φλικ.

Από την πρώτη κιόλας μέρα του στην Ισπανία, ο Γερμανός έκανε ξεκάθαρο ποιος είναι το αφεντικό και έθεσε συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους όλοι ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν - από τους νεότερους μέχρι τους έμπειρους αστέρες του ποδοσφαίρου όπως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Η μη τήρηση αυτών των κανόνων σήμαινε αποκλεισμό από την ομάδα, και προφανώς η πειθαρχία που κατάφερε να δημιουργήσει στις τάξεις των Καταλανών τελικά απέδωσε καρπούς και οδήγησε σε μια από τις πιο επιτυχημένες σεζόν στην ιστορία του συλλόγου.

Ο προπονητής έθεσε επτά κανόνες, η τήρηση των οποίων ήταν υποχρεωτική για όλους. Αυτοί είναι:

1. Αργοπορία = θέση στον πάγκο. Η πρώτη και βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία πειθαρχίας ήταν η μηδενική ανοχή στην αργοπορία στις προπονήσεις. Η ποινή για αυτή την παράβαση ήταν η θέση στον πάγκο, και η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του τερματοφύλακα Ινάκι Πένια, ο οποίος τέθηκε εκτός ομάδας λόγω αργοπορίας σε προπόνηση.

2. Αυστηρό dress code. Ο Φλικ απαιτούσε από όλους στην ομάδα να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο στο γήπεδο, και με αυτό το σκεπτικό ήθελε να είναι ντυμένοι όλοι με τα χρώματα του συλλόγου. Με την άφιξη του Γερμανού, έγινε υποχρεωτικό για τους παίκτες να προσέρχονται στους αγώνες με την επίσημη ενδυμασία του συλλόγου, με σκοπό να ενισχύσει το αίσθημα ενότητας και επαγγελματισμού μεταξύ των παικτών.

3. Αυστηρή τήρηση διατροφικού προγράμματος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για κάθε αθλητή είναι η σωστή διατροφή και ο Φλικ δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη, διατάσσοντας τους παίκτες να τρώνε στο αθλητικό κέντρο της Βαρκελώνης. Κάθε παίκτης είχε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε από την διαιτολόγο του συλλόγου, Σίλβια Τρεμολάδα, η οποία σχεδίαζε ένα μενού για τον καθένα με βάση τις σωματικές του ανάγκες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμών.

4. Ανάλυση βίντεο μετά από κάθε αγώνα. Η ανάλυση βίντεο είναι κάτι που πολλοί ποδοσφαιριστές δεν συμπαθούν, αλλά ο Φλικ επέμενε σε αυτήν. Μετά από κάθε αγώνα, οι παίκτες παρακολουθούσαν μαζί την καταγραφή της απόδοσής τους, ώστε να αναλύσουν και να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στο γήπεδο. Αυτό έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της ομάδας της Βαρκελώνης υπό την ηγεσία του Χάνσι Φλικ.

5. Εκτεταμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης. Ο Φλικ εισήγαγε μεθόδους αποκατάστασης που βασίζονται στην υποξία - δηλαδή, προπονήσεις σε κατάσταση όπου το σώμα δεν έχει αρκετό οξυγόνο για φυσιολογική λειτουργία. Στόχος ήταν να επιταχυνθεί η αποκατάσταση των παικτών και να βελτιστοποιηθεί η φυσική τους κατάσταση.

6. Ατομικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Οι προπονήσεις του Φλικ περιλάμβαναν τις λεγόμενες "προσαρμοσμένες προπονήσεις", όπου οι παίκτες λάμβαναν συγκεκριμένες ασκήσεις με βάση τους ρόλους τους στο γήπεδο. Οι αμυντικοί, οι μέσοι και οι επιθετικοί δούλευαν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

7. Προπόνηση όπως σε αγώνα. Μετά την άφιξή του στη Βαρκελώνη, ο Φλικ είπε κάτι που στη συνέχεια εφαρμόστηκε πλήρως στις προπονήσεις: "Αν προπονείσαι στο 80%, δεν θα μπορείς να δώσεις το 100% στον αγώνα." Η ένταση των προπονήσεων ήταν ίδια με αυτή των αγώνων, γεγονός που αύξησε την ετοιμότητα της ομάδας και οδήγησε στην κατάκτηση τροπαίων.