Το «Ντέρμπι του Ήλιου» που πλέον... σκοτείνιασε (vids)
i

Μαντί Καμαρά & Βίκτορ Οσιμέν/©(Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Το «Ντέρμπι του Ήλιου» που πλέον... σκοτείνιασε (vids)

Κώστας Τόπας 08:30 - 29.01.2023

Το «derby del sole» («ντέρμπι του ήλιου») μεταξύ Νάπολι και Ρόμα, για την 20η αγωνιστική είναι αυτό που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη λάμψη απόψε (29/01, 21:45) στην Serie A.

Ένας αγώνας στον οποίο η Νάπολι θα επιδιώξει ακόμη ένα τρίποντο προκειμένου να αυξήσει τη διαφορά της από την δεύτερη Μίλαν, ενώ η Ρόμα για να περάσει στην δεύτερη θέση. Μία «μάχη» μεταξύ δύο συλλόγων που πλέον μισιούνται θανάσιμα. Κυριολεκτικά. Τα πράγματα δεν ήταν όμως πάντα έτσι.

Στο παρελθόν οι σχέσεις μεταξύ των δύο συλλόγων ήταν κάτι παραπάνω από καλές, καθώς οι δύο «tifoserie», όπως λέγονται οι σύνδεσμοι των οπαδών, ήταν αδελφοποιημένες. Οι σχέσεις όμως «ράγισαν» στις 25 Οκτωβρίου του 87’, μετά από χειρονομία του ποδοσφαιριστή της Νάπολι, Σαλβατόρε Μπάνι (φόρεσε τη γαλάζια φανέλα από το 84’ έως το 88’) προς την «curva Sud», το νότιο τμήμα του «Ολίμπικο» στο πέταλο, όπου κάθονται οι οργανωμένοι φίλοι των «τζιαλορόσι». Η αλήθεια όμως είναι πως στην καθιερωμένη ανταλλαγή σημαιών από τους αρχηγούς των ultras, δεν υπήρχε ιδιαίτερη θέρμη.

Εκτοτε ακολούθησαν αρκετές κόντρες. Συγκρούσεις σώμα με σώμα οι οποίες πολλές φορές αιματηρές, τίποτα όμως δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε στις 3 Μαΐου του 2014. Τότε Νάπολι και Φιορεντίνα διεκδικούσαν το κύπελλο Ιταλίας στον τελικό που διεξαγόταν στο Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης. Από την άλλη όμως υπήρχαν οπαδοί της Ρόμα που περίμεναν εκείνους των «παρτενοπέι» για επεισόδια. Στα πολεμοφόδια περιλαμβάνονταν ρόπαλα, αλυσίδες, μαχαίρια. Ο Ντανιέλε Ντε Σάντις, ένας από τους αρχηγούς των οπαδών της ομάδας της πρωτεύουσας, είχε μαζί του και πιστόλι, με το οποίο μάλιστα έριξε στον Ναπολιτάνο Τσίρο Εσπόζιτο, ο οποίος μετά από ενάμιση μήνα νοσηλείας κατέληξε, γεγονός που σόκαρε τον κόσμο του calcio.

Ο θάνατος όμως του Ντε Σάντις δεν ησύχασε το οπαδικό κίνημα. Ένα μήνα αργότερα μάλιστα οι οπαδοί των δύο ομάδων, έδωσαν νέο ραντεβού για επεισόδια, κατά τα οποία αυτή τη φορά δεν έχασε κάποιος τη ζωή του. Από την πλευρά της η Serie A, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να απαγορεύσει τις μετακινήσεις των οπαδών σε αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων, με τα στάδια να έχουν ένα μόνο χρώμα στα ματς.

Ποντάρει στην... ιστορία η Ρόμα

Αυτή την Κυριακή (29/01, 21:45) Νάπολι και Ρόμα θα δώσουν το 174ο τους παιχνίδι, με τους «τζιαλορόσι» να έχουν το πάνω χέρι βάσει ιστορίας των αναμετρήσεων, μιας και μετράνε 65 νίκες, έναντι 32 της Νάπολι. Από την άλλη 56 παιχνίδια έχουν ολοκληρωθεί δίχως νικητή.

Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη στις 8 Απριλίου του 1928 στη Ρώμη, με τους γηπεδούχους να επικρατούν 4-1, στο πλαίσιο του κυπέλλου CONI. Το πρώτο παιχνίδι για τη Serie A διεξάγεται στις 10 Νοεμβρίου 1929 και λήγει ισόπαλο 2-2, ενώ το πρώτο ματς στη Νάπολι έληξε και αυτό χωρίς νικητή (1-1) στις 13 Απριλίου του 1930. Τελευταία νίκη της Ρόμα στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» ήταν τη σεζόν 2017-18 με 4-2, με τη Νάπολι από τότε να μετράει δύο νίκες και δύο ισοπαλίες.

Η Ρόμα γνωρίζει την δυσκολία του αποψινού της έργου κόντρα στη Νάπολι, καθώς η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι παραμένει αήττητη στο «σπίτι» της με έντεκα νίκες και μία ισοπαλία. Η μοναδική φορά που η Νάπολι δεν γεύτηκε τη χαρά της νίκης ήταν στο Κύπελλο Ιταλίας όταν κι αποκλείστηκε από την Κρεμονέζε στα πέναλτι.

Από την άλλη βέβαια, οι επιδόσεις του συγκροτήματος του Ζοσέ Μουρίνιο μακριά από το «Ολίμπικο» είναι εξαιρετικές, μιας και έχει πέντε νίκες και μία ισοπαλία στο πρωτάθλημα στα τελευταία έξι ματς.

Οσιμέν vs Ντιμπάλα

Λουτσιάνο Σπαλέτι και Ζοσέ Μουρίνιο γνωρίζουν ότι έχουν δύο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα τους. Τον Βίκτορ Οσιμέν και τον Πάουλο Ντιμπάλα αντίστοιχα. Η Νάπολι αισθάνεται ευλογημένη που διαθέτει στο ρόστερ της τον 24χρονο Νιγηριανό επιθετικό ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και της Serie A με 14 γκολ. Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι ότι ο Οσιμέν έχει τα περισσότερα γκολ στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης από τότε που επέστρεψε από τραυματισμό στις 16 Οκτωβρίου 2022. Από την άλλη ο Πάουλο Ντιμπάλα, μπορεί να χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής στη νέα του ομάδα, αλλά και να επανέλθει από τον τραυματισμό που τον άφησε εκτός γι’ αρκετούς μήνες, ωστόσο πλέον είναι εδώ και έτοιμος να βοηθήσει τους «τζιαλορόσι». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με δέκα τέρματα και πέντε ασίστ, έχοντας τα λιγότερα ματς στα πόδια του από κάθε άλλον συμπαίκτη του.