Ο Αλμέιδα για τις μεταγραφές της ΑΕΚ τον Γενάρη και το συμβόλαιο του Αραούχο

Αλμέιδα

i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Ο Αλμέιδα για τις μεταγραφές της ΑΕΚ τον Γενάρη και το συμβόλαιο του Αραούχο

Κώστας Τσίλης 19:01 - 24.01.2024 / Ανανεώθηκε: 22:15 - 24.01.2024

Στο τραπέζι και μάλιστα με λεπτομέρειες, έβαλε ο Αλμέιδα τον τρόπο που η ΑΕΚ κινείται και τώρα στην χειμερινή μεταγραφική αγορά, αλλά ακόμα και το πως θα κινηθεί το καλοκαίρι, ενώ απάντησε και για την περίπτωση του συμβολαίου του Αραούχο

Ο Ματίας Αλμέιδα είναι εκτός από εξαιρετικός προπονητής και ένας πολύ έμπειρος ποδοσφαιράνθρωπος. Ξέρει πόσο πολύ έχει φουντώσει η μεταγραφική συζήτηση στην ΑΕΚ, γνωρίζει καλά πόσο πολύ ενδιαφέρει τον κόσμο. Ήξερε πως στην κουβέντα με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ θα μπει το μεταγραφικό ζήτημα. Και όπως και σ’ όλα τα υπόλοιπα, ο Αλμέιδα δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα όχι απλώς να απαντήσει, αλλά να κάνει και ανάλυση. 

Επί της ουσίας, ο Αργεντινός τεχνικός άφησε μόνο ένα μικρό παράθυρο προσθήκης για το τώρα τον Γενάρη και φυσικά υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά, ο Αλμέιδα δεν έκλεισε εντελώς όλες τις μεταγραφικές… χαραμάδες για τώρα τον Γενάρη. Απλώς τις άφησε μόνο… χαραμάδες.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα πρότζεκτ που έχει παρουσιαστεί. Έχουμε ψάξει για παίκτες. Ήταν 2-3 περιπτώσεις που μία μέρα πριν υπογράψουν δεν θέλησαν να έρθουν. Σε άλλες περιπτώσεις η πραγματικότητα είναι ότι ήμασταν πολύ μακριά. Μετά αποφασίσαμε, αφού δεν έβγαιναν αυτά που θέλαμε, να δώσουμε συνέχεια στο γκρουπ που υπήρχε, γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο. Όμως σήμερα δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. 

Γι’ αυτό δεν κουράζομαι να μιλάω για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί θέλω να είναι ένα ποδόσφαιρο που θα προσελκύει και όχι που θα διώχνει ποδοσφαιριστές. Και το έχω επαναλάβει πολλές φορές μετά τα παιχνίδια: Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο. Είσαι ποδοσφαιριστής και θες να πας σε ένα μέρος που θα παίζεις, θα σε βλέπει κόσμος, δεν θα υπάρχουν προβλήματα και θα είναι ένα παιχνίδι νορμάλ που θα παίζεται μέσα στο γήπεδο και να μην είναι όλοι να βρίζουν από τον έναν πάγκο, από τον άλλο πάγκο, από έξω. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Έπειτα, εγώ είμαι σε διαφορά με αυτό που κάνουν άλλες ομάδες. Εμείς κοιτάμε τι κάνουμε εμείς. Δεν θα ήθελα να φέρουμε παίκτες μόνο για να λέμε ότι τους φέραμε. Αυτό που έβλεπα εγώ πριν έρθω, γιατί έκατσα λίγο και το μελέτησα σε σχέση με τις μεταγραφές, ήταν παίκτες που το έβλεπαν σαν διακοπές, έρχονταν δανεικοί για έξι μήνες και έφευγαν και με πολλά λεφτά. Η ιδέα μου είναι το κλαμπ να υπογράψει παίκτες που να είναι εδώ για τέσσερα χρόνια και αυτός ο ποδοσφαιριστής να αποδώσει και αργότερα να μπορεί να πωληθεί. Και εσείς οι ίδιοι ξέρετε ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει. Παλιότερα αυτό το κλαμπ έφερνε και υπέγραφε ποδοσφαιριστές που ήταν πάνω από 30χρονών. Τι είδαμε τώρα στην Ευρώπη εμείς; Οι ομάδες που παίξαμε αντίπαλοι τι μέσο όρο ηλικίας είχαν; Εκεί είναι ο πραγματικός ανταγωνισμός.

Οπότε, μπορεί να μου δώσουν εμένα 30-35 παίκτες. Εγώ, πραγματικά, ό, τι όνομα και να έχει ο παίκτης, το δικό μας σύστημα παιχνιδιού απαιτεί άλλα πράγματα. Όπως όταν ψάχνουμε, για παράδειγμα ψάχνουμε έναν όπως ήταν η περίπτωση του Πινέδα. Ένας άγνωστος, εγώ ήξερα ότι θα αποδώσει. Είναι άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν αποδώσει. Και τώρα να γεμίσουμε εμείς παίκτες επειδή οι αντίπαλες ομάδες έφεραν παίκτες, εμένα μου φαίνεται λάθος. Τώρα, εάν είναι ένας παίκτης που θα έρθει και θα κάνει τη διαφορά, τότε ναι, αυτόν πρέπει να τον φέρουμε. 

Να φέρνει ποδοσφαιριστές και να είναι πάνω-κάτω της ίδιας ποιότητας, πιστεύω ότι έχουμε. Ξέρουμε ότι από εδώ μέχρι το τέλος της χρονιάς υπάρχουν αρκετά συμβόλαια που τελειώνουν. Το σίγουρο είναι ότι εκείνη τη στιγμή θα κάνουμε εμείς την αναζήτηση ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και, όπως επίσης γνωρίζετε, το οικονομικό κομμάτι, το διαχειρίζεται ο πρόεδρος. Εγώ μαζί με τη διοίκηση τους δίνω τις πιθανότητες ποδοσφαιριστών που υπάρχουν. Και να μην ξεχνάμε ότι αγόρασε τον Πινέδα. Ήταν πολύ μεγάλο το νούμερο για Πινέδα. 

Αυτά τα νούμερα είναι δύσκολα. Αλλά χάλασαν τελευταία στιγμή 2-3 ενισχύσεις που θα ήταν σημαντικές. Έγινε η προσπάθεια από το κλαμπ, με καλά συμβόλαια που επρόκειτο να πάρουν. Τους περιμέναμε για να γίνουν οι ιατρικές εξετάσεις και οι παίκτες δεν ήρθαν. Από εκεί και πέρα, μετά δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση της ομάδας και γιατί δεν γίνονται κάποιες αλλαγές».

«Μεταγραφή για τον Ιανουάριο είναι δύσκολο, αλλά...»

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, έχουμε να περιμένουμε κάτι στο μεταγραφικό τοπίο; Επίσης, πέρυσι είχε εκτιμήσει από πολύ νωρίς ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί τελευταία αγωνιστική.

«Για τον Ιανουάριο είναι δύσκολο. Γιατί είμαστε 30 παίκτες. Εγώ για να φέρω παίκτη, θα πρέπει να φύγει παίκτης. Είναι όλοι με συμβόλαια. Εκτός και εάν μπορεί να εμφανιστεί κάτι διαφορετικό. Ποτέ δεν κλείνουμε αυτήν την πιθανότητα εάν εμφανιστεί κάτι διαφορετικό, αλλά έχουμε 2-3 ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση και πλέον είμαστε σε μία διοργάνωση. Έχω οκτώ μη κοινοτικούς, από τους οποίους πάντα πρέπει να μένουν εκτός τρεις σε κάθε παιχνίδι. Είκοσι είναι στην αποστολή, οπότε δέκα μένουν εκτός. Εάν η ομάδα κερδίζει, γίνονται λίγες κινήσεις. Και θα κερδίζουμε. Οπότε θα είναι αρκετά περίπλοκο να φέρουμε κάποιον τώρα.

Για το τι θα έκανε, αν προέκυπτε παίκτης, από αυτούς που σκέφτεται για το καλοκαίρι, για να τον αποκτήσει στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών του Ιανουαρίου. Θα τον έφερνε ή θα έπρεπε κάποιος από το νυν ρόστερ να φύγει:

«(Έκανε κίνηση με τα χέρια, σαν να λέει έλα, έλα)».

Για το αν σκέφτηκε να αποχωρήσει κάποιος παίκτης, σε αυτήν τη μεταγραφική περίοδο, για να έρθει κάποιος καλύτερος, επειδή δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ήθελε:

«Ακόμη δεν έχει κλείσει, δεν έχει ξεκαθαρίσει, μπορεί».

«Εξαιρετικός παίκτης ο Μπακασέτας, αλλά ποιόν να βγάλεις;»

Για την περίπτωση του Μπακασέτα και αν «έπαιξε» για την ΑΕΚ, αν έφτασε στα αυτιά του:

«Ναι ακούστηκε το όνομά του, αλλά προφανώς, όπως είπα και πριν, με αυτό το ρόστερ, τόσο γεμάτο, ποιον να βγάλεις, ποιος να φύγει; Εγώ ποτέ δεν ήρθα σε επαφή μαζί του κι εδώ λειτουργούμε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Η διοίκηση ψάχνει ποδοσφαιριστές, τους περνούν σε εμένα, τους βλέπω, με ρωτούν αν μου αρέσουν ή όχι, έχουμε "διαμάχες" για τους ποδοσφαιριστές και αυτός που παίρνει τηλέφωνο τον παίκτη, είμαι εγώ (σ.σ. για εκδήλωση ενδιαφέροντος και όχι για την οικονομική διαπραγμάτευση). 

Οπότε, όσο οι παίκτες δεν έχουν μιλήσει μαζί μου, θα δεχθούν κλήσεις από κάποιους, αλλά σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται η ομάδα και έτσι είναι ο τρόπος που δουλεύουμε από την ημέρα που έχω έρθει. Έτσι νιώθω πιο άνετα και είναι και πιο πιστευτό. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής ο Μπακασέτας, προφανώς».

Για το ότι είναι δύο χρόνια στην ομάδα, αλλά δεν έχουμε ακούσει να ενδιαφέρεται για κάποιον Αργεντινό ποδοσφαιριστή:

«Έχω δει πολλούς. Υπάρχει ένα πρόβλημα, η Αργεντινή πήρε το Μουντιάλ. Πριν αυτός ο παίκτης έκανε 1 εκατομμύριο. Μετά το Μουντιάλ και το Κόπα Αμέρικα ο ίδιος παίκτης κάνει 5 εκατoμμύρια. Τους έχω μελετήσει όλους. Ξέρω ποιος μπορεί να προωθηθεί και να παίξει στην Ευρώπη. Είναι λεφτά. Υπάρχουν πολλοί νεαροί. Εμείς στέλνουμε έναν άνθρωπο στις Κ17, Κ20 και Κ23 για να παρακολουθεί παίκτες για το κλαμπ. Μας στέλνει πάντα πληροφορίες. Αλλά είναι νούμερα που εγώ προσωπικά δεν θα έλεγα στο κλαμπ να ξοδέψει τόσα χρήματα. Αλλά βλέπω. Και ούτε θα ήθελα να γεμίσω με Αργεντινούς εδώ γιατί μετά θα αρχίζανε να λένε ότι είναι Αργεντινός και φέρνει μόνο Αργεντινούς. Έχουμε δύο».