Ο Φαν Βέερτ έκανε όλη την δουλειά για την ΑΕΚ (3-0)

Ο Φαν Βέερτ έκανε όλη την δουλειά για την ΑΕΚ (3-0)

Κώστας Τσίλης 19:08 - 21.12.2022 / Ανανεώθηκε: 19:25 - 21.12.2022

Με δυο γκολ και μια ασίστ του Φαν Βέερτ, η ΑΕΚ βρήκε τις λύσεις και κέρδισε την Λαμία με 3-0.

Μπορεί η ΑΕΚ να είχε ένα «τσουβάλι» σημαντικές απουσίες στην μεσοεπιθετική και επιθετική της γραμμή, όμως για το ματς με την Λαμία ο Ματίας Αλμέιδα προτίμησε να κρατήσει στον πάγκο τον Τομ Φαν Βέερτ. Για να τον «ρίξει», αν χρειαστεί, στην πορεία του παιχνιδιού. Και ήταν τελικά ο Ολλανδός φορ, το χαρτί που έριξε ο Αργεντινός τεχνικός για να κερδίσει την παρτίδα.

Στο 62ο λεπτό μπήκε ο Φαν Βέερτ στο γήπεδο, στο 67ο λεπτό έβαλε το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ, στο 88ο λεπτό έδωσε την ασίστ για το 2-0 του Λιβάι Γκαρσία και στο 93ο λεπτό έκανε το τελικό 3-0. Με λίγα λόγια, ο Ολλανδός φορ, πρώτος σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος, έκανε όλη την δουλειά για την ΑΕΚ απέναντι στην Λαμία, η οποία «άντεξε» επί της ουσίας για κάτι περισσότερο από μια ώρα παιχνιδιού.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η πειραματική διάταξη που επέλεξε ο Αλμέιδα στο ξεκίνημα του ματς, με τον Γκαρσία στην κορυφή, τον Πινέδα να κινείται πίσω του, τον Μάνταλο δεξιά και τον Αραούχο αριστερά και Γιόνσον με Σιμάνσκι στα αμυντικά χαφ, δεν λειτούργησε καθόλου καλά. Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε βρει δίχτυα, αν ο Πινέδα είχε πλασάρει καλύτερα στο 2ο λεπτό ή αν ο Λιβάι είχε εκτελέσει καλύτερα στο 12’.

Όσο όμως η ώρα περνούσε, η ΑΕΚ τρόπους να ανοίξει την άμυνα της Λαμίας δεν έβρισκε. Ενώ οι φιλοξενούμενοι από το 20άλεπτο και μετά, έσπαγαν πολύ πιο εύκολα το πρέσινγκ των γηπεδούχων. Και χωρίς να μπορούν να απειλήσουν τον Αθανασιάδη, με εξαίρεση ένα σουτ άουτ του Τσανδάρη στο 45’, είχαν μεταφέρει το παιχνίδι στην πλευρά της εστίας της ΑΕΚ. Και έτσι δεν δεχόντουσαν πίεση.

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημίχρονου. Η ΑΕΚ συνέχιζε να δείχνει εγκλωβισμένη στην πολύ προσηλωμένη στο τακτικό της πλάνο, αμυντική λειτουργία της Λαμίας. Ούτε καν μπορούσε να απειλήσει και μόνο κυκλοφορούσε την μπάλα. Μέχρι που ο Αλμέιδα αποφάσισε να φέρει από τον πάγκο τον Φαν Βέερτ. Ο Ολλανδός άλλαξε όλη την εικόνα της και όλη την ροή του παιχνιδιού

Στο 67’ ο Ολλανδός φορ σηκώθηκε στην καρδιά της άμυνας της Λαμίας και στην σέντρα του Μάνταλου έπιασε την κεφαλιά για το 1-0. Στο 88’ ο Ολλανδός φορ έβγαλε όμορφο κάθετη πάσα στον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος απαλλάχθηκε από τον αντίπαλο του, πέρασε και τον Σαράνοφ και πλάσαρε στο κενό τέρμα. Και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Φαν Βέερτ ολοκλήρωσε την δουλειά. Πάλι με δυνατή κεφαλιά, έκανε το τελικό 3-0.

Οι ενδεκάδες:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Χατζισαφί, Μήτογλου, Μουκουντί, Ρότα, Γιόνσον, Σιμάνσκι (62’ Φαν Βέερτ), Πινέδα, Μάνταλος (87’ Γαλανόπουλος), Γκαρσία (90’ Χριστόπουλος), Αραούχο.

ΛΑΜΙΑ (Σάββας Παντελίδης): Σαράνοφ, Αντέντζο, Τσανδάρης, Νούνιες (84’ Νούνιες), Μανούσος (72’ Γιακουμάκης), Σλίβκα (72’ Ντε Βινσέντι), Σιμόν, Μπεχαράνο (79’ Μπάμπης), Γκοράνοβ (84’ Σαραμαντάς), Τσιλούλης, Κορνέζος.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Η απόφαση του Αλμέιδα να ρίξει στο ματς τον Φαν Βέερτ και να… νοικοκυρέψει τις θέσεις μέσα στο γήπεδο, με πιο ορθόδοξους ρόλους, έκρινε το ματς. Όχι μόνο διότι ο Ολλανδός φορ ήταν αυτός που έβαλε δυο γκολ και έδωσε μια ασίστ. Αλλά κυρίως διότι η ΑΕΚ από εκείνο το σημείο και μετά, όταν δηλαδή ο Πινέδα πήγε ως οκτάρι και ο Γκαρσία βγήκε στα άκρα, λειτούργησε πολύ καλύτερα.

MVP

Φυσικά ο Τομ Φαν Βέερτ. Σ’ ένα σημείο που η ΑΕΚ έδειχνε να δυσκολεύεται να βρει τον τρόπο να απειλήσει, έδωσε την λύση μ’ ένα σεντερφορίσιο γκολ. Στη συνέχεια μοίρασε μια ασίστ και έβαλε και ένα ακόμα γκολ στο φινάλε.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

Ο Ματίας Αλμέιδα ήθελε να κρατήσει έναν σέντερ φορ δίπλα του στον πάγκο, για να τον χρησιμοποιήσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Γι αυτό και διατήρησε μεν αυτό το 4-4-2 που παίζει σ’ όλα τα ματς, αλλά έφερε τον Πινέδα πίσω από τον Γκαρσία και έστειλε Αραούχο και Μάνταλο στα δυο άκρα.φ Από την άλλη μεριά ο Σάββας Παντελίδης επέλεξε ένα 4-2-3-1

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Δυο επίσημα ματς έχει παίξει ο Φαν Βέερτ με την φανέλα της ΑΕΚ. Και μετρά τρία γκολ. Σκόραρε την προηγούμενη Πέμπτη με την Κηφισιά για το κύπελλο. Τώρα σκόραρε απέναντι στην Λαμία για το πρωτάθλημα.

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙKH

Η ΑΕΚ την επόμενη εβδομάδα ταξιδεύει στον Βόλο για να αντιμετωπίσει στις 28/12 την τοπική ομάδα στο Πανθεσσαλικό. Και κλείνει με εκτός έδρας δοκιμασία τις υποχρεώσεις της για το 2022. Όσο για την Λαμία, υποδέχεται την Πέμπτη (29/12) τον ΠΑΣ Γιάννινα στην δική του τελευταία αγωνιστική υποχρέωση για το 2022.