Ό,τι πληρώνεις... παίρνεις: Ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών άλλαξε πολιτική, πληρώνει ακριβά και απολαμβάνει τους καρπούς

Αλαφούζος, Γιοβάνοβιτς

i

© Intime

Ό,τι πληρώνεις... παίρνεις: Ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών άλλαξε πολιτική, πληρώνει ακριβά και απολαμβάνει τους καρπούς

Βασίλης Μοιρώτσος 18:04 - 26.07.2023 / Ανανεώθηκε: 18:10 - 26.07.2023

Το χρονικό της επιστροφής του Παναθηναϊκού: Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής, η διαφορετική προσέγγιση, η σωστή τακτική, οι ποδοσφαιρικοί αστέρες και η αύξηση του μπάτζετ σε κάθε επίπεδο.

Να που ο Παναθηναϊκός έφτασε εν έτει 2023 μια ανάσα από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Βρίσκεται με το 1,5 πόδι σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και όχι σε αυτούς του Conference League που πολλοί θα περίμεναν, αλλά τουλάχιστον στου Europa League. Διατηρεί ζωντανό το όνειρο του Champions League, δύσκολο μεν πλην όμως σε αυτή τη διοργάνωση βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Και οι ποδοσφαιριστές γι' αυτή συζητούσαν μετά το ματς στο Κόζιτσε.

Οι πράσινοι γύρισαν από τη Σλοβακία και τα μηνύματα που έστειλαν ήταν πολλά. Είναι μια ομάδα που μοιάζει πανέτοιμη να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Να διεκδικήσει όλους τους στόχους της. Να προχωρήσει στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να διεκδικήσει - και να πάρει - το πρωτάθλημα. Αν χωράνε τα δύο καρπούζια σε μία μασχάλη; Το πρώτο δείγμα δείχνει πως ναι, ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή ένα ρόστερ που και ποσοτικά και ποιοτικά είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με πέρσι. Αν πάμε ακόμα πιο πίσω; Η μέρα με τη νύχτα.

Παίκτες όπως ο Τζούρισιτς, ο Βιλένα, ο Μπερνάρ, ο Σπόραρ, ο Ρούμπεν, ο Μάγκνουσον, ο Μαντσίνι, ονόματα όπως ο Βέρμπιτς δεν υπήρχαν στον Παναθηναϊκό προ μιας τριετίας. Η αλλαγή πολιτικής από τότε και έπειτα στη σκέψη και στην πράξη της διοίκησης, έχουν επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στην κανονικότητα. Και ποια είναι η κανονικότητα; Η διεκδίκηση και η κατάκτηση τίτλων και φυσικά η ευρωπαϊκή αίγλη. Το ένιωθες αυτό στο ταξίδι στο Κόζιτσε. Πως έχει αλλάξει επίπεδο ο Παναθηναϊκός. Το έβλεπες και στην αισιοδοξία και τη φιλοδοξία του κόσμου του. Στη σιγουριά των ανθρώπων του.

Ό,τι ζητήσει το έχει

Το καρπώνεται ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Βρήκε έναν Παναθηναϊκό οικονομική υγιή και τον... απογειώνει αγωνιστικά. Έχοντας ό,τι ζητήσει. Τρία εκατομμύρια για να πάρει τον Σπόραρ; Τον παίρνει. Άλλα τρία για να πάρει τον Βιλένα; Δικός του. Δύο εκατομμύρια συμβόλαιο για τον Μπερνάρ; Δίνονται. Παίκτη 1,5 εκατομμυρίου από το Καμπιονάτο; Στην Ελλάδα το επόμενο πρωί.

© Intime

Τα «θέλω» του προπονητή γίνονται πράξη από τη διοίκηση και προσωπικά τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος κινείται σε επίπεδα που δείχνουν φιλοδοξία για να κάνει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και να τον επαναφέρει στα ευρωπαϊκά στάνταρ που τον έχουμε συνηθίσει.

Η καθημερινότητα που εμπνέει τους ποδοσφαιριστές

Στο ποδόσφαιρο ισχύει πάρα πολλές φορές το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Και δεν ισχύει μόνο σε επίπεδο μεταγραφών, αλλά και της καθημερινότητας μιας ομάδας, η οποία είναι το Α και το Ω για ένα υγιές σύνολο. Λεπτομέρειες για αρκετό κόσμο, άκρως σημαντικά πράγματα για έναν προπονητή και για τους ποδοσφαιριστές να δουλεύουν σε συνθήκες που τους ευνοούν για να προχωρούν με σιγουριά προς τις επιτυχίες.

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία τρία χρόνια πηγαίνει για προετοιμασία σε προπονητικά κέντρα που δεν πλησιάζουν άλλες ελληνικές ομάδες. Πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο και δίνοντας στον προπονητή όλα τα εχέγγυα για να κάνει τη δουλειά όπως ακριβώς θέλει. Απερίσπαστος απ' όλα. Το ίδιο συμβαίνει και με το δικό του προπονητικό κέντρο. Το Κορωπί πλέον διαθέτει έξι γήπεδα ποδοσφαίρου και όλες τις ανέσεις για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

Αλαφούζος, Γιοβάνοβιτς / © Intime

Είναι στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του Παναθηναϊκού σε όλα τα επίπεδα. Η αύξηση του μπάτζετ σε όλα, ειδικά για μια ομάδα που είχε περάσει πάρα πολύ δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, η επιλογή ενός προπονητή που ξέρει πολύ καλά τη δουλειά και η στήριξη με κάθε τρόπο (οικονομικό και μη) προς το πρόσωπό του, φέρνει τον Παναθηναϊκό και πάλι στον... αφρό. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και οι πράσινοι έχουν μπει πλέον σε ένα μονοπάτι στο οποίο έχει χώρο μόνο η βελτίωση και η εξέλιξη. Και όχι τα βήματα προς τα πίσω.