Οι 10 προπονητές που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Πεπ Γκουαρδιόλα, Ζοσέ Μουρίνιο & Αρσέν Βενγκέρ

i

Πεπ Γκουαρδιόλα, Ζοσέ Μουρίνιο & Αρσέν Βενγκέρ/©Intime

Οι 10 προπονητές που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Κώστας Τόπας 09:26 - 04.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:38 - 04.04.2023

Όταν η «κάνουλα» είναι ανοιχτή και το χρήμα ρέει άφθονο, κάθε προπονητής είναι ευτυχισμένος. Παρακάτω είναι δέκα περιπτώσεις τεχνικών που δαπάνησαν και… με το παραπάνω για την ενίσχυση των ομάδων τους.

Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ ακριβό σπορ, πόσω μάλλον για τις ομάδες που απαρτίζουν την ελίτ του αθλήματος. Το Planet Football συγκέντρωσε μια λίστα με τους δέκα προπονητές με τις υψηλότερες συνολικές δαπάνες μεταγραφών στην ιστορία και τα αποτελέσματα ζαλίζουν.

10. Κλαούντιο Ρανιέρι - €864,33 εκατ. ευρώ

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είναι ίσως ένα όνομα έκπληξη στη λίστα, δεδομένου του γεγονότος ότι κατάφερε να οδηγήσει τη Λέστερ στην κατάκτηση της Premier League με περιορισμένο μπάτζετ το 2016. Ωστόσο, έχοντας προπονήσεις 18 συλλόγους κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των Τσέλσι και Γιουβέντους, ο Ιταλός προπονητής ήταν αναγκασμένος να συγκεντρώσει μερικές ακριβές μεταγραφές. Οι μεγαλύτερες δαπάνες έγιναν όσο ήταν προπονητής στη Μονακό, όταν υπέγραψε το δίδυμο της Κολομβίας Ραδαμέλ Φαλκάο και Χάμες Ροντρίγκες για ένα σύνολο 88 εκατομμυρίων ευρώ.

9. Ερνέστο Βαλβέρδε – €866,83 εκατ. ευρώ

Ένα άλλο όνομα έκπληξη στη λίστα. Η συντριπτική πλειονότητα των δαπανών του Ερνέστο Βαλβέρδε έγινε χωρίς έκπληξη κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του στην Μπαρτσελόνα. Ενώ ο Βαλβέρδε ήταν προπονητής, ο καταλανικός σύλλογος πλήρωσε ένα ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις περιπτώσεις για να αποκτήσει τους Ουσμάν Ντεμπελέ, Φελίπε Κουτίνιο και Αντουάν Γκριεζμάν.

8. Αντόνιο Κόντε – 967,1 εκατ. ευρώ

Σε όποια ομάδα κι αν ήταν, ο Αντόνιο Κόντε δαπάνησε αρκετά χρήματα για να τις οδηγήσει σε επιτυχίες. Ξόδεψε πολλά όσο ήταν σε Γιουβέντους, Τσέλσι, Ίντερ και Τότεναμ, με τις μεγαλύτερες αγορές του όλα αυτά τα χρόνια να είναι οι Ρομέλου Λουκάκου (77 εκατ. ευρώ), Αλβάρο Μοράτα (66 εκατ. ευρώ) και Ριτσάρλισον (69,5 εκατ. ευρώ).

Αντόνιο Κόντε Αντόνιο Κόντε/©IVisionhaus/Getty Images/Ideal Images

7. Αρσέν Βενγκέρ – €973,25 εκατ. ευρώ

Παρά το γεγονός ότι ο Αρσέν Βενγκέρ ήταν γνωστός για την ανάδειξη νέων ταλέντων, κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας προχώρησε σε υψηλές δαπάνες μεταγραφών όσο ήταν στην Άρσεναλ. Σχεδόν όλες οι μεγαλύτερες αγορές του έγιναν τα τελευταία χρόνια του ως αφεντικό των «κανονιέρηδων», με τις μεγαλύτερες αγορές του να είναι οι Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (63,75 εκατ. ευρώ) και Αλεκάντρ Λακαζέτ (53 εκατ. ευρώ).

Αρσέν Βενγκέρ & Σερ Άλεξ Φέργκιουσον Αρσέν Βενγκέρ & Σερ Άλεξ Φέργκιουσον/©Photo by Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images/Ideal Images

6. Ντιέγκο Σιμεόνε – 1,04 δισ. ευρώ

Παρά το γεγονός ότι ο Ντιέγκο Σιμεόνε αξίζει τα εύσημα που παλεύει με νύχια και με δόντια κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι ότι ο Αργεντινός δεν είχε σημαντικούς πόρους στη διάθεσή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Πορτογάλος αστέρας Ζοάο Φέλιξ είναι ο πιο ακριβός από τις μεταγραφές του, υπογράφοντας για 127 εκατ. ευρώ, αν και τώρα ο νεαρός επιθετικός αγωνίζεται στην Τσέλσι, με την μορφή δανεισμού.

5. Μασιμιλιάνο Αλέγκρι – 1,08 δισ. ευρώ

Oι δαπάνες του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι εκτοξεύτηκαν μόλις ανέλαβε την Γιουβέντους. Στην πρώτη του θητεία στην ομάδα του Τορίνο, ξόδεψε 90 εκατομμύρια ευρώ για τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν πριν φτάσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο το 2018 για 117 εκατομμύρια ευρώ. Μένει να δούμε τι πόρους θα έχει όταν ανοίξει η επόμενη μεταγραφική περίοδος, με ερωτηματικά να κρέμονται στα οικονομικά του συλλόγου.

Μανουέλ Πελεγκρίνι – 1,16 δισ. ευρώ

Οποιοσδήποτε προπονητής έχει αναλάβει τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια είναι βέβαιο ότι θα έχει υψηλές δαπάνες για μεταγραφές και ο Πελεγκρίνι δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενώ ήταν στους «μερένχες» έκανε δύο μεταγραφές - ρεκόρ, με τον Κάκα (67 εκατ. ευρώ) και τον Κριστιάνο Ρονάλντο (94 εκατ. ευρώ) να παίρνουν μεταγραφή στους Μαδριλένους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Μάλιστα, όσο ο Χιλιανός ήταν στα ηνία της Σίτι, αποκτήθηκε ο Κέβιν Ντε Μπρόινε έναντι 76 εκατ. ευρώ από Βόλφσμπουργκ.

3. Κάρλο Αντσελότι – 1,44 δισ. ευρώ

Ο Κάρλο Αντσελότι είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον Ιταλό τεχνικό να έχει ξοδέψει πολλά σε πολλούς συλλόγους που ήταν, όπως η Μίλαν, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Τσέλσι. Η πιο ακριβή απόκτησή του παραμένει ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος υπέγραψε στην Ρεάλ από την Τότεναμ έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ το 2013.

Κάρλο Αντσελότι/©Photo by Fran Santiago/Getty Images/Ideal Images

2. Πεπ Γκουαρδιόλα – 1,61 δισ. ευρώ

Ενώ είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε μεγάλο μπάτζετ ώστε να ξοδέψει και στους τρεις συλλόγους που διηύθυνε. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Μάντσεστερ Σίτι. Παρά τις συνεχείς δαπάνες, η μεταγραφή ρεκόρ του Καταλανού προπονητή για έναν παίκτη ήταν στα 69,5 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα πλήρωσε για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς το 2009, μέχρι που η Σίτι πλήρωσε το 113 εκατομμύρια ευρώ για να υπογράψει τον Τζακ Γκρίλις το 2021.

Ζοσέ Μουρίνιο/©Photo by Jasper Juinen/Getty Images

1. Ζοζέ Μουρίνιο – 1,71 δισ. ευρώ

Ο Special One έχει διευθύνει μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης. Ενώ ουσιαστικά του δόθηκε μια... λευκή επιταγή για μεταγραφές στην Τσέλσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο έκανε τις μεγαλύτερες δαπάνες όσο ήταν στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τότε είχε αποκτήσει τους Πολ Πογκμπά, Ρομέλου Λουκάκου και Φρεντ, δαπανώντας συνολικά περισσότερα από 220 εκατομμύρια ευρώ.