Οι 10+1 πιο ακριβές χειμερινές μεταγραφές της ιστορίας: Από τον Χάκπο στον Μούντρικ και τον Κουτίνιο (vids)
i

Χάκπο-Μούντρικ-Κουτίνιο/SPORTAL

Οι 10+1 πιο ακριβές χειμερινές μεταγραφές της ιστορίας: Από τον Χάκπο στον Μούντρικ και τον Κουτίνιο (vids)

Κώστας Τόπας 10:23 - 16.01.2023 / Ανανεώθηκε: 11:08 - 16.01.2023

Η μετακίνηση του Μιχαίλο Μούντρικ στην Τσέλσι, έναντι 100 εκατομμύριων ευρώ, έγινε η η πιο ακριβή μεταγραφή κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου στην Premier League.

Οι περισσότερες ομάδες κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου κινούνται κυρίως για δανεικούς ποδοσφαιριστές αλλά και για κανονικές μεταγραφές, ώστε να μπαλώσουν τις τρύπες στα ρόστερ τους, τα οποία προέκυψαν, λόγω τραυματισμών, λανθασμένων αποφάσεων το καλοκαίρι ή οτιδήποτε άλλο. Την τρέχουσα σεζόν, Λίβερπουλ και Τσέλσι έχουν μπει δυναμικά στο «παιχνίδι» των μεταγραφών, με τους «Reds» να αποκτούν τον Χάκπο με 42 εκατομμύρια ευρώ και τους «μπλε» να φέρνουν δανεικό τον Ζοάο Φέλιξ έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και να αποκτούν με κανονική μεταγραφή τον Μιχάιλο Μούντρικ, βγάζοντας από τα ταμεία τους 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μούντρικ, η «απαγωγή»: Το ιδιωτικό τζετ, η νύχτα στην Κωνσταντινούπολη και ο συνεργάτης του Μπόελι (vids)
PREMIER LEAGUE

09:34 - 16.01.2023

Μούντρικ, η «απαγωγή»: Το ιδιωτικό τζετ, η νύχτα στην Κωνσταντινούπολη και ο συνεργάτης του Μπόελι (vids)

Μέσα σε ένα απόγευμα, η Τσέλσι κατάφερε να «κλέψει» τον Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ, έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ, για τον οποίο η Άρσεναλ διαπραγματευόταν εδώ και σχεδόν μισό χρόνο!

Ακολουθούν οι 10+1 ποδοσφαιριστές που ταρακούνησαν οικονομικά τον ποδοσφαιρικό πλανήτη μέσα στον χειμώνα, από την… φθηνότερη στην ακριβότερη μεταγραφή. 

Ξεκινώντας από τα... χαμηλά, συναντάμε την μεταγραφή του Κόντι Χάκπο στην Λίβερπουλ. O 23χρονος επιθετικός, ο οποίος είχε 159 συμμετοχές, 55 γκολ και 50 ασίστ στην καριέρα του στην Αϊντχόφεν, βρίσκεται πλέον στη διάθεση του Γιούργκεν Κλοπ. Οι «Reds» έδωσαν τα χέρια με την Αϊντχόφεν για την απόκτηση του Χάκπο έναντι του ποσού των 43 εκατομμύριων ευρώ.

Στη θέση νούμερο εννέα βρίσκεται ο Μπρούνο Γκιμαράες. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η Νιουκάστλ κατάφερε να δώσει τα χέρια με την Λυών για την ολοκλήρωση της μεταγραφής αντί 42+8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο γαλλικός σύλλογος θα διατηρήσει το 20% των εσόδων από κάποια μελλοντική μεταπώληση. Παράλληλα ο Γκιμαράες ενδέχεται σύντομα να τιτλοφορεί ως η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των Magpies, καθώς σε περίπτωση που ενεργοποιήσει όλα τα μπόνους θα πάρει τα πρωτεία από τον Ζοέλιντον για τον οποίον είχαν δαπανηθεί 44 εκατομμύρια ευρώ πίσω στο 2019.

Πάνω από τον Γκιμαράες, βρίσκεται ο Λουίς Ντίας. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Λίβερπουλ προχώρησε στην απόκτηση του Λουίς Ντίας από την Πόρτο, για τον οποίο κατέβαλε 47 εκατομμύρια ευρώ στους «δράκους» για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ο 26χρονος Κολομβιανός μεσοεπιθετικός έχει αρχίσει ήδη να κάνει απόσβεση, μετρώντας δέκα τέρματα και οκτώ ασίστ σε 38 εμφανίσεις, σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των «Reds».

Στη θέση νούμερο επτά βρίσκεται ο άλλοτε επιθετικός της Τσέλσι και Λίβερπουλ, Φερνάντο Τόρες, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «killer» επιθετικά στην Premier League, έχοντας σκοράρει 81 γκολ και μοιράσει 20 ασίστ σε 142 ματς με τη Λίβερπουλ. Η Τσέλσι κατάφερε να τον κάνει δικό της την τελευταία μέρα του Γενάρη του 2011 έναντι 57 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας τεράστιο θαυμασμό στο Νησί.

Με λίγα χρήματα παραπάνω και συγκεκριμένα με 61 εκατομμύρια ευρώ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε τον Μπρούνο Φερνάντες από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Πορτογάλος μέσος παραμένει από τα βασικά της στελέχη ομάδας, φορώντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο. Μοιράζει ασίστ, εκτελεί όλες τις στατικές φάσεις, ενώ συνηθίζει να βάζει και γκολ. Άκρως πετυχημένη κίνηση για τη Γιουνάιτεντ, ασχέτως αν δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο. Υπό την καθοδήγηση του Έρικ Τεν Χαχ, ο ρόλος του Φερνάντες να βοηθήσει την ομάδα του να επιστρέψει στην παλιά της δόξα είναι πιο σημαντικός από ποτέ.

Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάγνκ ξεπερνάει την μεταγραφή του Μπρούνο Φερνάντες κατά δύο εκατομμύρια ευρώ. Το 2018, η Άρσεναλ έβαλε… βαθιά το χέρι στην τσέπη και τον απέκτησε με 63 εκατομμύρια ευρώ. Για 2,5 χρόνια ήταν ο «σταρ» της επίθεσης των «κανονιέρηδων», καταφέρνοντας να κατακτήσει και ένα Κύπελλο Αγγλίας το 2020. Σήμερα όμως φοράει τη φανέλα της Τσέλσι, με την οποία δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα του και δεν αποκλείεται στο τέλος της τρέχουσας σεζόν να αποχωρήσει.

Με τη μεταγραφή του Πούλισικ στην Τσέλσι τον Ιανουάριο του 2019, έναντι 67 εκατομμύριων ευρώ, αυτόματα έγινε ο πιο ακριβός παίκτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες όλων των εποχών. Ο Πούλισικ προέρχεται από την Ντόρτμουντ, με την οποία άφησε καλές εντυπώσεις, αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται στο Νησί. Βέβαια, στην αρχή της σεζόν 2019-20, φαινόταν ότι ο Αμερικανός θα ήταν μια μεταγραφική επιτυχία στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αλλά από τότε έχει δυσκολευτεί σε μεγάλο βαθμό...

Η μεταγραφή του Ντούσαν Βλάχοβιτς στην Γιουβέντους από την Φιορεντίνα τον Γενάρη του 2021 για 75 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσε πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Serie A. O Σέρβος διεθνής φορ είχε επιτέλους καλύψει το κενό που άφησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο, αλλά η επίδρασή του δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε αυτόν του προκατόχου του. Ο Βλάχοβιτς παραμένει ένας αξιόλογος σκόρερ με 16 γκολ και τέσσερις ασίστ σε 35 αναμετρήσεις με τη φανέλα των «μπιανκονέρι».

Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2018, η Λίβερπουλ έβγαλε από τα ταμεία της 84,6 εκατομμύρια ευρώ ώστε να αποκτήσει τον Βέρτζιλ Φαν Ντάικ από τη Σαουθάμπτον. Η Λίβερπουλ προ Φαν Νταικ δεχόταν κατά μέσο όρο, 1,2 γκολ ανά αγώνα και πλέον έχει φτάσει στο 0,6. Με τη βοήθεια του 31χρονου αμυντικού, η ομάδα έφτασε στον τελικό του Champions League εκείνη τη χρονιά και έπειτα κατέκτησε τόσο την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» όσο και το πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή του Φελίπε Κουτίνιο είναι μεν η πιο ακριβή χειμερινή μεταγραφή στην ιστορία, αλλά και η χειρότερη από πλευράς συνεισφοράς. Ο Βραζιλιάνος δεν κατάφερε ποτέ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Μπαρτσελόνα, η οποία δαπάνησε 160 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, παρότι του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες. Έβλεπε την καριέρα του να καταστρέφεται στη Βαρκελώνη, έτσι πήρε την απόφαση να πάει στην Άστον Βίλα με τη μορφή δανεισμού κι έπειτα με κανονική μεταγραφή, έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες μεταγραφές του φετινού Ιανουαρίου έφτασε στο τέλος της με την Τσέλσι να αποκτά τον Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ, έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 22χρονος Ουκρανός εξτρέμ που βρισκόταν από το Σάββατο στο Λονδίνο είναι πλέον και με τη βούλα παίκτης των «μπλε», αφού υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2031, παρόλο που φαινόταν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπογράψει με την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» είχαν προσδιορίσει τον Μούντρικ ως τον κορυφαίο στόχο τους σε αυτή την μεταγραφική περίοδο, ωστόσο μέσα σε ένα απόγευμα, η Τσέλσι κατάφερε να τον «κλέψει», έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την μεταγραφή αυτή να είναι και η πιο ακριβή στην ιστορία της Premier League, κατά τη διάρκεια χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.