Οι ξεχωριστές περιπτώσεις οπαδών στο φετινό Μουντιάλ (pic-vid)
i

Oπαδοί Ιαπωνίας / © Intime

Οι ξεχωριστές περιπτώσεις οπαδών στο φετινό Μουντιάλ (pic-vid)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 18:26 - 01.12.2022 / Ανανεώθηκε: 18:26 - 01.12.2022

Οι κερκίδες του Μουντιάλ 2022 περιλαμβάνουν κάθε λογής παράνοια. Οπαδοί που καθαρίζουν, που πλακώνονται, που χορεύουν κ.ο.κ., πλαισιώνουν τους αγώνες του φετινού τουρνουά.

Το φετινό Μουντιάλ διαφέρει αρκετά από όλα όσα διεξήχθησαν στο παρελθόν, για καλούς, για κακούς και για «αλλόκοτους» λόγους. Κατά βάση όμως το σενάριο είναι ίδιο, δύο ομάδες, έντεκα παίκτες εκατέρωθεν και γεμάτες θέσεις από ανάμεικτα συναισθήματα. Τα άτομα στις κερκίδες άλλοτε «ντύνουν» με ένα πέπλο ομορφιάς το φετινό τουρνουά και άλλοτε το «λερώνουν» με την τοξικότητα τους. 

Οι Αργεντίνοι που δακρύζουν και δέρνονται, οι Μεξικανοί που είναι ρατσιστές και παθιασμένοι, οι Ιάπωνες που καθαρίζουν τα πάντα, οι Σενεγαλέζοι που χορεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο και γενικά μία συλλογή από ευχάριστες - δυσάρεστες εικόνες ανθρώπων, που ταξίδεψαν από την πατρίδα τους για να υποστηρίξουν την πατρίδα τους. 

Πάντως το σίγουρο είναι πως στο Κατάρ υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων που μας προσφέρουν τη δυνατότητα να ασχοληθούμε και με τα «εξωσχολικά», εκτός από την «διδακτέα ύλη».

Οι Μεξικανοί που το ζούνε

 Η αλήθεια είναι πως οι Μεξικανοί φίλαθλοι βρήκαν μία λίστα με όλα τα αρνητικά που θα μπορούσαν να κάνουν και είπανε: «Let’s do this». Θέλησαν να μεταφέρουν παράνομα ποτά μέσα στο γήπεδο (εντάξει εδώ είμαστε λίγο μαζί τους), πλακώθηκαν στο ξύλο με τους Αργεντινούς, έβριζαν τον Μέσι, έβριζαν τους γκέι και γενικά έβριζαν πολύ… 

Το μόνο «συγχωροχάρτι» που μπορεί να τους δοθεί είναι το χθεσινοβραδινό «κάζο», το οποίο είναι λογικό να φέρει νεύρα με τον τρόπο που ήρθε. Εντάξει όχι σαν τον τύπο που έσπασε την τηλεόραση του αλλά καταλάβατε.

Οι Ιάπωνες που καθαρίζουν

Οι Ιάπωνες και γενικά οι Ασιάτες έχουν μία πολύ όμορφη κουλτούρα. Είναι κύριοι, είναι ευγενικοί, έχουν τρόπους κλπ. κλπ. Πως αποτυπώνεται αυτό; Μα φυσικά στα γήπεδα του Κατάρ. Οι οπαδοί της ομάδας από την Άπω Ανατολή όχι μόνο δεν προκαλούν αλλά αντίθετα παραδίδουν μαθήματα συμπεριφοράς. 

Τρανό παράδειγμα τα όσα έπραξαν μετά το παιχνίδι της εθνικής τους, κόντρα στην Γερμανία, όπου έκατσαν και καθάρισαν τις κερκίδες. «Γιατί το κάνετε;» τους ρώτησε ο άνθρωπος που τράβαγε βίντεο. «Είμαστε Ιάπωνες και δεν αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας και σεβόμαστε το μέρος». Respect! 

Τι άλλο έκαναν; Μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας σακούλες τις οποίες φυσικά και χρησιμοποίησαν αργότερα για να μαζέψουν, στην αναμέτρηση με τους Κοσταρικανούς. 

Οι Σενεγαλέζοι που χορεύουν

Η αφρικανική κουλτούρα περιλαμβάνει χορό. Πολύ χορό! Θα ήταν, λοιπόν, αυτή η συνήθεια να μην φτάσει και στις εξέδρες του Κατάρ. Κάπως έτσι είδαμε ωραίες συγχρονισμένες κινήσεις βαμμένων ανθρώπων, οι οποίοι ζητωκραύγαζαν για τα κατορθώματα της ομάδας τους. 

Η τελετουργία τους, δε, ήταν τόσο κουλ, που μέχρι και ένας Μαροκινός άλλαξε για λίγο «στρατόπεδο» και ξεκίνησε να χορεύει μαζί τους. Πάντως οι ίδιοι όχι μόνο δεν τον στραβοκοίταξαν, αλλά αντιθέτως συγχρονίστηκαν μαζί του τέλεια. 

Οι Ιρανοί που επαναστατούν

Αν σας λέγαμε πως ο λαός ενός αραβικού κράτους τα έβαζε με ένα ολιγαρχικό καθεστώς, διεκδικώντας ανθρώπινα δικαιώματα, κατά πάσα πιθανότητα θα μας λέγατε τρελούς. Ε να που ήρθε αυτή η ώρα και οι Ιρανοί λένε ως εδώ στην Επαναστατική Φρουρά. 

Οι φίλοι του Ιράν, μαζί με τους παίκτες, αποφάσισαν να τα βάλουν με τους ηγέτες του Ισλαμικού έθνους και μέσα στο γήπεδο περνούν κάθε λογής μήνυμα, όσον αφορά τα δικαιώματα τους. Οι πιο viral φιγούρες είναι σίγουρα η γυναίκα με τα δακρυσμένα μάτια και ο εισβολέας του Πορτογαλία - Ουρουγουάη, ωστόσο κάθε φίλαθλος ξεχωριστά προσπαθεί να επαναστατήσει με τον δικό του τρόπο. 

Οι Αργεντίνοι που είναι ευσυγκίνητοι

Οκέι κατανοούμε ότι οι Λατίνοι ως φυλή είναι λίγο πιο - πως να το πούμε ευγενικά - ευαίσθητοι με την περηφάνια τους. Αλλά το κακό έχει παραγίνει. Δεν έχει υπάρξει πλάνο στην κερκίδα που να μην περιλαμβάνει ένα άτομο που δακρύζει. 

Ναι είναι η τελευταία ευκαιρία του Μέσι να πάρει Μουντιάλ και ναι είναι ωραίο να είσαι παθιασμένος με την εθνική σου. Όμως δεν γίνεται όλοι οι υπόλοιποι να φωνάζουμε «ΓΚΟΛ» και οι Αργεντίνοι να κλαίνε σαν να βάλανε στο ραδιόφωνο το «Άνοιξε πέτρα»