Οι δέκα φάσεις που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από το Παγκόσμιο Κύπελλο
i

Μαρτίνες/©Twitter

Οι δέκα φάσεις που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ανδρέας Σερεβέτας • 10:13 - 22.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Οι στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα, που θαυμάσαμε, που μας προβλημάτισαν στους αγώνες του Μουντιάλ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν εντυπωσιακό. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ήταν το καλύτερο όλων των εποχών με αποκορύφωμα τον τελικό της διοργάνωσης, που ήταν πραγματικά συγκλονιστικός. Υπήρξαν δέκα φάσεις που ξεχώρισαν. Που θα τις μνημονεύουμε τα επόμενα χρόνια. Κάθε φορά που θα γίνεται λόγος ή αναφορά στο Μουντιάλ του 2022. 

Η πρώτη χρονικά αφορά το δεύτερο γκολ του Ρισάρλισον στο παιχνίδι Βραζιλία-Σερβία (2-0) που ήταν σκέτη μαγεία. Ένα ποδοσφαιρικό αριστούργημα. 

Το γκολ του Σαλέμ Αλ-Νταουσάρι με το οποίο η Σαουδική Αραβία νίκησε (2-1) την Αργεντινή. Σόκαρε την «αλμπισελέστε» και όλο τον κόσμο. Έβαλε τέλος στο αήττητο δύο ετών που είχε η Αργεντινή και οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Το πρώτο γκολ του Μπρούνο Φερνάντες στο ματς με την Ουρουγουάη (2-0), που αρχικά κατακυρώθηκε στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο CR7 υποστήριξε ότι ήταν ο σκόρερ και η Πορτογαλική Ομοσπονδία πήρε το μέρος του, καταθέτοντας στοιχεία στη FIFA!!! Όμως η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απέδειξε με δικά της, μέσω της τεχνολογίας, ότι το γκολ σημείωσε ο Φερνάντες και όχι το... μαλλί του σούπερ σταρ της Πορτογαλίας.   

Το γκολ του Τανάκα στο παιχνίδι Ιαπωνία-Ισπανία (2-1) με το οποίο οι «σαμουράι» προκρίθηκαν στην φάση των «16». Η μπάλα φάνηκε να βγαίνει από τον αγωνιστικό χώρο πριν το γύρισμα της προς τον σκόρερ. Από όλα τα ριπλέι της φάσης. Ωστόσο η τεχνολογία έδωσε τη λύση και σε αυτή την περίπτωση.   

Ο Ρισάρλισον «χτύπησε» ξανά στην αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Νότια Κορέα (4-1). Τα κόλπα που έκανε με την μπάλα στην αρχή της φάσης μας θύμισαν άλλες εποχές. Ενέργειες από κορυφαίους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές που δημιούργησαν οπαδούς της «σελεσάο» σε όλο τον πλανήτη.   

Το γκολ του Όρσιτς με το οποίο η Κροατία νίκησε το Μαρόκο (2-1) στον μικρό τελικό ήταν... ποίημα. 

Ο παλιός Μέσι, ο παίκτης που θαυμάζαμε τον καιρό που αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρντιόλα, εμφανίστηκε ξανά στον ημιτελικό της Αργεντινής με την Κροατία (3-0). Ο Κβάρντιολ ακόμα προσπαθεί να τον σταματήσει. 

Κατηγορία θρίλερ

Οι τρεις φάσεις που ακολουθούν έκοψαν κυριολεκτικά την ανάσα. Πιθανότατα να έστειλαν στο νοσοκομείο αρκετούς που παρακολουθούσαν τα παιχνίδια. «Πάγωσε» το αίμα και ο χρόνος. Στην πρώτη χρονικά πρωταγωνίστησε ο Εμιλιάνο Μαρτίνες. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα Αργεντινή-Αυστραλία (2-1). Με τη σωτήρια επέμβαση του απέτρεψε την παράταση, στέλνοντας την ομάδα του στα προημιτελικά της διοργάνωσης.  

Η κομπίνα του αιώνα από τους Ολλανδούς στο παιχνίδι με την Αργεντινή με την οποία κατάφεραν να οδηγήσουν το ματς στην παράταση. Και αυτό το γκολ σημειώθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων. 

Η απόκρουση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον Εμιλιάνο Μαρτίνες στην προσπάθεια του Μουανί να ρίξει στο καναβάτσο την Αργεντινή. Στο φινάλε της παράτασης του τελικού. Όταν όλοι πιστέψαμε ότι η μπάλα θα κατέληγε στα δίχτυα. 

Είδαμε και άλλες φοβερές φάσεις στους αγώνες του φετινού Μουντιάλ. Όπως για παράδειγμα το γκολ του Νεϊμάρ στο ματς με την Κροατία ή το δεύτερο γκολ του Εμπαπέ στον τελικό. Τις αποκρούσεις πέναλτι του Λιβάκοβιτς, του Μαρτίνες και του Μπόνο. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε να θυμόμαστε πολλά όμορφα αγωνιστικά πράγματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.