Εκαναν… limit up στο Μουντιάλ
i

Γκονσάλο Ράμος/©Intime

Εκαναν… limit up στο Μουντιάλ

Γιάννης Καραγιάννης • 13:01 - 09.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που τώρα «χτίζουν» το όνομά τους και αύξησαν τη χρηματιστηριακή αξία τους στα γήπεδα του Κατάρ.

Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί τη μεγαλύτερη… σκηνή για όλους τους ποδοσφαιριστές. Ειδικά για εκείνους που δεν έχουν διαρκώς στραμμένους πάνω τους τους προβολείς της δημοσιότητας και δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Το Μουντιάλ του Κατάρ δεν αποτελεί εξαίρεση και έχει βοηθήσει αρκετούς παίκτες να μπουν… στον χάρτη. 

Πέρασε στην αντεπίθεση η Record για Ρονάλντο - «Πυρά» κατά της πορτογαλικής ομοσπονδίας
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

23:36 - 08.12.2022

Πέρασε στην αντεπίθεση η Record για Ρονάλντο - «Πυρά» κατά της πορτογαλικής ομοσπονδίας

Η Record μετά τη διάψευση του δημοσιεύματός της για τις απειλές του Κριστιάνο Ρονάλντο για αποχώρηση από το Κατάρ, έβαλε στο στόχαστρο της την πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Δεν μιλάμε για ποδοσφαιριστές τύπου Μπέλιγχαμ ή Χάκπο, που ξέραμε τι μπορούν να κάνουν και το αποδεικνύουν και σε κορυφαίο επίπεδο. Αναφερόμαστε, κυρίως, σε εκείνους που πριν την έναρξη της διοργάνωσης μπορεί να μη... γέμιζαν το μάτι και με τις εμφανίσεις τους στο Κατάρ έχουν εκτοξεύσει την αξία τους και δείχνουν ικανοί να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Χάρι Σούταρ (Αυστραλία)

©Intime

Ο 24χρονος στόπερ της Αυστραλίας άρπαξε για τα καλά την ευκαιρία που του έδωσε ο τεχνικός των «socceroos», Γκρέιαμ Αρνολντ. Ταξίδεψε στο Κατάρ έχοντας αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι της Τσάμπιονσιπ με τη Στόουκ, μιας και λόγω τραυματισμού στο γόνατο έμεινε σχεδόν έναν χρόνο εκτός δράσης. Ωστόσο, με τις εμφανίσεις του στο κέντρο της άμυνας των Αυστραλών, στη φάση των ομίλων, έδειξε ότι είναι ένα από τα κορυφαία στόπερ που πήραν χρόνο συμμετοχής στο Μουντιάλ. Σίγουρα, η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για απόκτησή του από μεγαλύτερους συλλόγους, συγκριτικά με τη Στόουκ. Χαρακτηριστικά, στην Αγγλία αναφέρουν πως η Εβερτον είναι διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο.

Κο Ιτακούρα (Ιαπωνία)

Με τη συνολική παρουσία της, η Ιαπωνία βοήθησε αρκετούς από τους παίκτες της να… ορθώσουν ανάστημα. Ανάμεσά τους, οι Ρίτσουν Ντοάν και Καόρου Μιτόμα, οι οποίοι όποτε χρησιμοποιούνταν από τον Χατζίμε Μοριγιάσου εξελίσσονταν σε «game changers». Εντούτοις, ο Κο Ιτακούρα ήταν αυτός που είχε σε σταθερή βάση την απόδοσή του σε πολύ υψηλά στάνταρ. Ο κεντρικός αμυντικός της Γκλάντμπαχ έδειξε την απαιτούμενη επιθετικότητα στα μαρκαρίσματα και την ικανότητα να καθοδηγεί με ηρεμία την άμυνά του. Επιπρόσθετα, έδειξε να έχει στο ρεπερτόριό του το να «φτιάχνει» παιχνίδι από τα μετόπισθεν, όποτε χρειαζόταν, ανεξάρτητα αν οι Ιάπωνες έπαιζαν με τρεις ή τέσσερις στην άμυνα. Είναι ένας παίκτης με μεγάλη προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι τον είχε αγοράσει η Μάντσεστερ Σίτι, πριν τον πουλήσει το καλοκαίρι για πέντε εκατομμύρια ευρώ στην Γκλάντμπαχ. Τώρα η αξία του βρίσκεται στα 7,5 εκατομμύρια.

Αντονι Ρόμπινσον (ΗΠΑ)

Σούπερ αθλητικός και με απίστευτα τρεξίματα, ο αριστερός μπακ της Φούλαμ ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που βοήθησαν την ομάδα του να φτάσει ως τους «16». Ο 25χρονος Ρόμπινσον, σύμφωνα με τα στατιστικά της FIFA, είναι ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα σπριντ στη διοργάνωση (288), τέταρτος στη λίστα με τις παρεμβάσεις σε πάσες αντιπάλων (7) και όγδοος σε εκείνη με τις σέντρες (21). Στην Αγγλία έχουν αρχίσει και τον συνδέουν με ενδιαφέρον της Νιουκάστλ, όμως και οι δύο μεγάλοι του Μιλάνου (Ιντερ, Μίλαν) έχουν στραμμένα τα μάτια τους πάνω του. Πιθανή μεταγραφή του μπορεί να φτάσει στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Τάιλερ Ανταμς (ΗΠΑ)

©Intime

ΜακΚένι και Μουσά ήταν σημαντικές μονάδες στη μεσαία γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών. Πάντως, ο ποδοσφαιριστής που ήταν δίπλα τους και έθελξε ακόμα περισσότερο με την απόδοσή του ήταν ο Τάιλερ Ανταμς. Ο 23χρονος αμυντικός χαφ, τον οποίο το καλοκαίρι απέκτησε η Λιντς από τη Λειψία για 17 εκατομμύρια ευρώ, ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα στον άξονα και φρόντισε να παρέχει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Είναι ο τρίτος ποδοσφαιριστής στη λίστα με τα επιτυχημένα τάκλιν (9).

Αζεντίν Ουναχί (Μαρόκο)

«Απίστευτο. Από που ήρθε αυτό το παιδί;» ρωτούεσ ο Λουίς Ενρίκε μετά τον αποκλεισμό της Ισπανίας από το Μαρόκο για τον Αζεντίν Ουναχί. «Δεν σταμάτησε να τρέχει» συμπλήρωσε ο πρώην -πλέον- τεχνικός της «ρόχα». Τον δικαίωσαν οι αριθμοί, μιας και στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Ουναχί κάλυψε περισσότερα χιλιόμετρα απ’ οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή βρέθηκε στο τερέν, σταματώντας το κοντέρ στα 14,71!. Ηταν επίσης ο δεύτερος Μαροκινός παίκτης σε ανακτήσεις μπάλας (9), δεύτερος που κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες (9) και δεύτερος στα τάκλιν. Δύσκολα η ουραγός της Ligue 1, Ανζέ, θα μπορέσει να κρατήσει για πολύ ακόμα τον 22χρονο μέσο...

Μοχάμεντ Κούντους (Γκάνα)

©Intime

Με τις επιδόσεις του από το ξεκίνημα της σεζόν, φορώντας τη φανέλα του Αγιαξ, είχε ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον. Σκόραρε 10 φορές σε 21 συμμετοχές με τον «Αίαντα, τέσσερις εκ των οποίων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αποκλεισμός της Γκάνας στη φάση των ομίλων δεν απέτρεψε τον Μοχάμεντ Κούντους από το να λάμψει: με δυο γκολ την οδήγησε σε νίκη απέναντι στη Νότια Κορέα (3-2), ενώ κέρδισε το πέναλτι στο οποίο αστόχησε ο Αντρέ Αγιού και δεν κατάφερε να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του, όταν ακόμα η αγώνας με την Ουρουγουάη ήταν στο 0-0. Ποιο είναι το ταβάνι του; Σύμφωνα με τον συμπαίκτη του στην εθνική, Ινιάκι Γουΐλιαμς: «τον βλέπω να παίζει για μεγάλα κλαμπ όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα».

Εντσο Φερνάντες (Αργεντινή)

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ρίβερ Πλέιτ μετακινήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στην Μπενφίκα, έναντι 12 εεκατομμυρίων ευρώ. Μετά τα όσα έχει δείξει στο Κατάρ αυτα τα χρήματα θα μοιάζουν με… ψίχουλα σε σχέση με όσα αναμένεται να δαπανηθούν σε κάποια από τις προσεχείς μεταγραφικές περιόδου για χατίρι του. Οι Ισπανοί αναφέρουν πως πώληση του ενδέχεται να φτάσει στα 80 εκατομμύρια ευρώ και πως η Ρεάλ τον έχει ήδη στη λίστα της ως back up, σε περίπτωση που δεν γίνει εφικτό να αποκτήσει τον Τζουντ Μπέλιγχαμ. Τα χαϊλάιτς του στο Μουντιάλ είναι αναμφίβολα το γκολ που σημείωσε απέναντι στο Μεξικό (2-0), αλλά και η ασίστ του στον Χουλιάν Αλβαρεζ στην νίκη επί της Πολωνίας (2-0).

Γκονσάλο Ράμος (Πορτογαλία)

Και μόνο ότι ενεπλάκη στην… υπόθεση Ρονάλντο, κι στο ότι ο τελευταίος έμεινε στον πάγκο κόντρα στην Ελβετία, τον έφερε αυτομάτως στο επίκεντρο. Tι μπορεί να προσφέρει ένα παλικάρι 21 ετών, αναγκάζοντας τον Φερνάντο Σάντος να κρατήσει εκτός των σούπερ σταρ της ομάδας του; Γκολ. Απλόχερα, μάλιστα. Οι Ελβετοί εισέπραξαν τρία από τον νεαρό σέντερ φορ της Μπενφίκα και οι «μεγάλοι» έχουν αρχίσει να… ξερογλείφονται. Πρώτη στην «ουρά» φαίνεται πως βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν, ωστόσο οι Λουζιτανοί δεν είναι διατεθειμένοι, σε καμία περίπτωση, να πουλήσουν με λιγότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ.