Οι χειρότερες ομάδες σε διαδικασία πέναλτι στην ιστορία των Μουντιάλ
i

Μπόνο/ © Intime

Οι χειρότερες ομάδες σε διαδικασία πέναλτι στην ιστορία των Μουντιάλ

Πάνος Μαλακτάρης • 17:26 - 07.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Τόσο η Αγγλία, όσο και η Αργεντινή και η Βραζιλία φιγουράρουν στη σχετική λίστα

Τις τελευταίες μέρες είδαμε την Ιαπωνία και την Ισπανία να είναι αναποτελεσματικές, ευγενικά θέτοντάς το, στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα σε Κροατία και Μαρόκο, αντίστοιχα. Οι Ιάπωνες έχασαν τρία από τα κτυπήματα που εκτέλεσαν, ακριβώς όσα και οι Ισπανοί.

Με αυτά τα δύο φτάσαμε αισίως στα 32 παιχνίδια σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχουν κριθεί στα πέναλτι. Παράλληλα, ήταν η ένατη φορά όπου τουλάχιστον οι μισές εκτελέσεις χάθηκαν από μία από τις δύο ομάδες. Ας θυμηθούμε λοιπόν και τις υπόλοιπες αξιομνημόνευτες φορές που «δεν πήγε και τόσο καλά αυτό» όπως λέγεται τελευταία για διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Ιταλία 1990, προημιτελικά: Αργεντινή-Γιουγκοσλαβία 3-2 

Ένα από τα ελάχιστα χαμένα πέναλτι που έχουμε δει από τον τεράστιο Ντιέγκο. Μαζί του αστόχησε και ο Τρόλιο, ενώ για την ενωμένη-ακόμη τότε-Γιουγκοσλαβία, στόχο βρήκαν μόνο οι Ιγκόρ Προσινέτσκι και Ντέγιαν Σαβίσεβιτς.

Αμερική 1994, φάση των 16: Βουλγαρία-Μεξικό 3-1 

Για τους λατινοαμερικάνους, μόνο ο Σουάρεζ κατόρθωσε να βρει στόχο. Την ίδια ώρα για τους Βαλκάνιους, αν και αστόχησε ο μεγάλος Κράζιμιρ Μπαλάκοφ στο πρώτο πέναλτι, εν συνεχεία Γκέντσεφ, Μποριμίροφ και Λέτσκοφ έδωσαν την πολυπόθητη πρόκριση.

Κορέα 2002, φάση των 16: Ισπανία-Ιρλανδία 3-2

Τα «green boys» του Μικ Μακάρθι ευστόχησαν μόνο σε δύο εκτελέσεις, ενώ παράλληλα ο Ίαν Χαρτ είχε χάσει ακόμη ένα πέναλτι στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Αστόχησαν επίσης οι Χόλαντ, Κόνολι και Κιλμπέιν. Για τους Ίβηρες είχαν αστοχήσει ο Χουανφράν και ο Βαλερόν.

Νότια Αφρική 2006, προημιτελικά: Πορτογαλία-Αγγλία 3-1 

Η κατάρα των πέναλτι που παραδοσιακά στοιχειώνει τα «λιοντάρια» έκανε κι εδώ την εμφάνισή της, μιας και ο μοναδικός που βρήκε στόχο ήταν ο Όουεν Χάργκριβς. Στόχο δεν βρήκαν οι Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Κάραγκερ. Για τους Πορτογάλους είχαν σκοράρει οι Σιμάο, Πόστιγκα και Ρονάλντο.

Γερμανία 2006, φάση των 16: Ουκρανία-Ελβετία 3-0 

Ναι, οι Ελβετοί δεν κατάφεραν να σκοράρουν σε ούτε μία εκτέλεση, δίνοντας την δυνατότητα στους Ουκρανούς να προκριθούν, παρόλο που ο μεγάλος Σεβτσένσκο αστόχησε στην πρώτη εκτέλεση. Μιλιέβσκι, Ρεμπρόφ και Χούσεβ, απεδείχθησαν υπεραρκετοί.

Βραζιλία 2014, φάση των 16: Βραζιλία-Χιλή 3-2 

Εδώ τα πράγματα ήταν στην κόψη του ξυραφιού, με τη «σελεσάο» να χαμογελά στο τέλος, παρότι είδε τους Γουιλιάν και Χουλκ να αστοχούν. Για τους Χιλιανούς αστόχησαν οι Πινίγια, Σάντσεζ και Γιάρα. Την πρόκριση έδωσε με το τελευταίο πέναλτι ο Νεϊμάρ.

Ρωσία 2018, φάση των 16: Κροατία-Δανία 3-2 

Κι εδώ όλα κρίθηκαν σε μια κλωστή, μιας και αστόχησαν σε δύο κτυπήματα οι Κροάτες και σε τρία οι Δανοί. Εύστοχοι για τους πρώτους ήταν οι Κράμαριτς, Μόντριτς και Ράκιτιτς, ενώ για τους «βίκινγκ» στόχο βρήκε μόνο ο Κιάερ και ο Κρον-Ντέλι.