Στα πιο επικερδή κλαμπ του κόσμου ο Ολυμπιακός - Τι έδειξε η έρευνα του CIES για το μεταγραφικό ισοζύγιο

Ποντένσε, Ροντινέι και Ρέτσος

Στα πιο επικερδή κλαμπ του κόσμου ο Ολυμπιακός - Τι έδειξε η έρευνα του CIES για το μεταγραφικό ισοζύγιο

Τζιοβάνι Ζάκαρη 10:37 - 27.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:48 - 27.01.2024

Με ένα σπουδαίο επίτευγμα συνδέεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος ανήκει στις κορυφαίες ομάδες με τα έσοδα από μεταγραφές, στο διάστημα 2013-14/2023-24.

Ο Ολυμπιακός φημίζεται για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο πουλάει τους ποδοσφαιριστές του, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι Πειραιώτες αποχωρίστηκαν παίκτη τον οποίο παραχώρησαν με διψήφιο αριθμό. Αυτή η ικανότητα ως προς την πώληση χάρισε στους «ερυθρόλευκους» ένα σπουδαίο επίτευγμα, αφού η ομάδα συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. 

Αναλυτικότερα, το «CIES Football Observatory» δημοσίευσε τις 50 πιο κερδισμένες ομάδες της τελευταίας 10ετίας, όσον αφορά το ισοζύγιο αγορών και πωλήσεων. Σε αυτή βρέθηκε ο Ολυμπιακός, ο οποίος κατέλαβε την 37η θέση, έχοντας κέρδος 72 εκατ. ευρώ. 

Οι «ερυθρόλευκοι» από τη σεζόν 2013/14 μέχρι και σήμερα έχουν πουλήσει ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έφεραν στα ταμεία της ομάδας 215 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα αποκτήματα, ο Ολυμπιακός φαίνεται να έβγαλε από το... χρηματοκιβώτιο του το ποσό των 143 εκατ. ευρώ.  

Τα τελευταία χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εισπράξει ουκ ολίγα χρήματα από αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Κορυφαία πώληση σύμφωνα με το Transfermarkt είναι ο Ντανιέλ Ποντένσε, με τη Γουλβς να πληρώνει για εκείνων 19,6 εκατ. ευρώ. Ακριβώς από κάτω του είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο οποίος πωλήθηκε στη Λεβερκούζεν έναντι 17,5 εκατ. ευρώ. Το αξιοσημείωτο είναι πως οι δύο ακριβότερες αποχωρήσεις αγωνίζονται τη δεδομένη στιγμή παρέα, υπό τις οδηγίες του Κάρλος Καρβαλιάλ. 

Επιπλέον, σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός πως από τις 10 κορυφαίες πωλήσεις της ομάδας, οι εννέα ήρθαν στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μοναδική εξαίρεση ο Νέρι Καστίγιο, ο οποίος πωλήθηκε τη σεζόν 2007-08 στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, με τους Πειραιώτες να εισπράττουν 15 εκατ. ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, αρκετά μεγάλα ποσά - για τα ελληνικά δεδομένα - δαπανήθηκαν από τον Ολυμπιακό στο διάστημα 2012-14/2023-24. Η πιο ακριβή μεταγραφή σύμφωνα και πάλι με το Transfermarkt, ήταν ο Ντανιέλ Ποντένσε, για τον οποίο η ομάδα του Πειραιά έδωσε στη Σπόρτινγκ (2018-19) το ποσό των επτά εκατ. ευρώ. Από εκεί και έπειτα επόμενος ήταν ο Ρομπέρτο, με τους «ερυθρόλευκους» να προσφέρουν στην Ατλέτικο Μαδρίτης (2013-14) έξι εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους.