Ολυμπιακός και Ελ Αραμπί «έχτισαν» το εφιαλτικό σερί της Άρσεναλ στο Europa League (vids)

Γιουσέφ Ελ Αραμπί

i

© Intime

Ολυμπιακός και Ελ Αραμπί «έχτισαν» το εφιαλτικό σερί της Άρσεναλ στο Europa League (vids)

Κώστας Τσιακλής 10:40 - 17.03.2023 / Ανανεώθηκε: 12:15 - 17.03.2023

Μετά την ισοπαλία με τη Σπόρτινγκ (1-1), η Άρσεναλ έμεινε για 5ο σερί εντός έδρας παιχνίδι χωρίς νίκη στα νοκ άουτ του Europa League.

Η Άρσεναλ έμεινε εκτός συνέχειας στο Europa League αφού γνώρισε τον αποκλεισμό-σοκ από τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια). Η ισοπαλία κόντρα στους Πορτογάλους ήταν το πέμπτο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, που δεν κερδίζουν οι «κανονιέρηδες».

Το back to back του Ολυμπιακού στο «Έμιρεϊτς»

Το αρνητικό σερί της Άρσεναλ ξεκίνησε με δύο ήττες από τον Ολυμπιακό. Το 2020 στη φάση των «32», οι Λονδρέζοι πέρασαν νικηφόρα με 1-0 (με το γκολ του Λακαζέτ) από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ήταν το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση.

Στη ρεβάνς του «Έμιρεϊτς» τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 53’ με την κεφαλιά του Σισέ και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, η Άρσεναλ έφτασε στην ισοφαριση με τον Ομπαμεγιάνγκ στο 113’ και φάνηκε να παίρνει την πρόκριση. Οι «κανονιέρηδες» όμως λογάριαζαν χωρίς τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος με προβολή στο 120΄ έκανε το 2-1 και έδωσε μια ιστορική πρόκριση στους «ερυθρόλευκους».

Την αμέσως επόμενη χρονιά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά στους «16» της διοργάνωσης. Η Άρσεναλ έφυγε ξανά με το «διπλό» από την Ελλάδα (1-3) και αυτή την φορά ήταν αποφασισμένη να αποφύγει το κάζο.

Ο Ελ Αραμπί «χτύπησε» ξανά στο Λονδίνο και χάρισε ακόμα μια εκτός έδρας νίκη (0-1) στους Πειραιώτες, που όμως αυτή τη φορά δεν ήταν αρκετή για να τους χαρίσει την πρόκριση, αφού έψαχναν μια νίκη με τουλάχιστον τρία γκολ διαφορά.

Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ

Στον επόμενο γύρο του Europa League η Άρσεναλ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Σλάβια Πράγας. Οι Τσέχοι μπορεί να μην κέρδισαν, όμως με το ισόπαλο 1-1 κατάφεραν να κρατήσουν και αυτοί την Άρσεναλ μακριά από τη νίκη στην έδρα τους. Το σκορ «άνοιξε» για τους γηπεδούχους στο 86’ ο Νίκολας Πεπέ και ο Τόμας Χόλες ισοφάρισε για τη Σλάβια στο 93’.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν στέρησε τελικά την πρόκριση από την Άρσεναλ, καθώς η αγγλική ομάδα θριάμβευσε με 4-0 στην Τσεχία.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΝΑΪ ΕΜΕΡΙ

Στα ημιτελικά η Άρσεναλ βρήκε στο δρόμο της έναν παλιό γνώριμο, τον Ουνάι Έμερι, ο οποίος διετέλεσε προπονητής της ομάδας για περίπου 1.5 χρόνο. Ο Ισπανός τεχνικός βρισκόταν πλεον στον πάγκο της Βιγιαρεάλ και ήθελε να πάρει μια άτυπη εκδίκηση για την απομάκρυνση του και έτσι έγινε.

Το «κίτρινο υποβρύχιο» επικράτησε με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο «Θεράμικα» και απέκτησε προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς. Το γκολ του Νίκολας Πεπέ κράτησε ζωντανή την Άρσεναλ, η οποία όμως δεν κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό, αφού οι δύο ομάδες «κόλλησαν» στο 0-0 που εδωσε την πρόκριση στους Ισπανούς.

Η «ΕΚΠΛΗΞΗ» ΤΗΣ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Φέτος τη σκυτάλη πήρε η Σπόρτινγκ, η οποία κατάφερε να προκριθεί μέσω της ψυχοφθόρας διαδικασίας των πέναλτι. Στον πρώτο αγώνα, Σπόρτινγκ και Άρσεναλ εξήλθαν ισόπαλες με σκορ 2-2 στην Πορτογαλία και ολα έδειχναν πως οι φιλοξενούμενοι θα ήτν αυτοί που θα έπαιρναν την πρόκριση.

Τελικά οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες και στο «Έμιρεϊτς» (1-1), έτσι η πρόκριση θα έπρεπε να κριθεί στα πέναλτι, εκεί όπου η Σπόρτινγκ επικράτησε με 5-3, με τον Αντάν να αποκρούει το πέναλτι του Γκάμπριελ Μαρτινέλι.

Η τελευταία εντός έδρας επικράτηση της Άρσεναλ στα νοκ άουτ του Europa League ήταν στα ημιτελικά της σεζόν 2018-2019 με 3-1 επί της Βαλένθια. Οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί με τον Ντιακαμπί στο 19΄, όμως η Άρσεναλ ανέτρεψε το αποτέλεσμα με δύο γκολ του Λακαζέτ και ένα του Ομπαμεγιάνγκ. Στη ρεβάνς η Άρσεναλ νίκησε με 4-2 στην Ισπανία και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι.