Μεντιλίμπαρ, Βαλβέρδε, Μίτσελ: Ο πάγκος του Ολυμπιακού «μιλάει» ισπανικά

Βαλβέρδε, Μεντιλίμπαρ & Μίτσελ

i

©Intime

Μεντιλίμπαρ, Βαλβέρδε, Μίτσελ: Ο πάγκος του Ολυμπιακού «μιλάει» ισπανικά

Κώστας Τόπας 13:17 - 15.02.2024 / Ανανεώθηκε: 18:22 - 15.02.2024

Με την έλευση του Μεντιλίμπαρ, υπάρχουν πλέον οκτώ προπονητές που έχουν βρεθεί στον πάγκο του Ολυμπιακού σε πολλές και διαφορετικές φάσεις του συλλόγου.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι Ισπανοί προπονητές έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των καλύτερων προπονητών στον κόσμο γεννιούνται εκεί: Πεπ Γκουαρντιόλα, Ουνάι Έμερι, Μίκελ Αρτέτα, Τσάμπι Αλόνσο, Μίχελ, Ιμανόλ Αλγκουαθίλ και πολλοί ακόμα

Ο Ολυμπιακός δεν είναι «ξένος» σε αυτή την πραγματικότητα και παρακολουθεί τα ισπανικά δρόμενα εδώ και χρόνια. Και, με την πρόσφατη πρόσληψη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, υπάρχουν οκτώ Ισπανοί προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο των Πειραιωτών σε όλη τη σχεδόν 100χρονη ιστορία τους.

Πεπ Σεγκούρα

Πεπ Σεγκούρα & Ντάρκο Κοβάσεβιτς ©Intime

Ο «έρωτας» του Ολυμπιακού με Ισπανούς προπονητές θα ξεκινήσει με τον Πεπ Σεγκούρα το 2008. Αυτός που ήταν αθλητικός υπεύθυνος στην Μπαρτσελόνα μέχρι το 2019, είχε την πρώτη (και μοναδική) εμπειρία ως προπονητής στον Πειραιά. Δεξί χέρι του Τάκη Λεμονή στην ΑΕΚ, έφτασαν μαζί στον Ολυμπιακό στα μέσα της σεζόν 2006/07.

Λίγο μετά από ένα χρόνο, ο Λεμονής απολύθηκε και ο Πεπ Σεγκούρα ανέλαβε τα ηνία. Η θητεία του όμως δεν κράτησε πολύ. Συγκεκριμένα, έκατσε στον πάγκο του Ολυμπιακού από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2008. Δύο μήνες. Όμως, με οκτώ νίκες σε 10 αγώνες, θα άφηνε μια πολύ καλή γεύση στο στόμα του κερδίζοντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο πριν ενταχθεί στις τάξεις της Λίβερπουλ ως συντονιστής ποδοσφαίρου νέων.

Ερνέστο Βαλβέρδε

Ερνέστο Βαλβέρδε ©Intime

Αλλος ένας Ισπανός θα διαδεχόταν τον Πεπ Σεγκούρα στον πάγκο του Ολυμπιακού. Κοιτάζοντας μπροστά στη σεζόν 2008/09, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα δεχόταν την πρόκληση μετά από μια καλή δουλειά στην Εσπανιόλ, με την οποία θα έφτανε σε έναν τελικό Κυπέλλου UEFA. Ο 60χρονος τεχνικός πέτυχε τους στόχους του κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο. Στην Ευρώπη οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείστηκαν από την προκριματική φάση του Champions League και δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τη φάση των «32» του Europa League. Εξαιρετική δουλειά, με 32 νίκες σε 47 παιχνίδια που βοήθησαν τον Βαλβέρδε να επιστρέψει στην Ισπανία ένα χρόνο αργότερα και να υπογράψει στη Βιγιαρεάλ.

Η ανάμνηση που άφησε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν τόσο καλή που ο Ολυμπιακός τον επιστράτευσε ξανά μόλις μία σεζόν αργότερα μετά την απόλυσή του από τη Βιγιαρεάλ τον Ιανουάριο του 2010. Και η αλήθεια είναι ότι ο Βαλβέρδε έβαλε ρίζες στο δεύτερο στάδιο του στην Ελλάδα. Πέρασε δύο σεζόν, από το 2010 έως το 2012, όπου σήκωσε δύο φορές το πρωτάθλημα, μία το κύπελλο και κατάφερε να βάλει την ομάδα στον δεύτερο γύρο του Europa League.

Μίτσελ

Μίτσελ ©Intime

Μετά την αποχώρηση του Ερνέστο Βαλβέρδε επικρατούσε αστάθεια στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο θρυλικός προπονητής της Μονακό, διαδέχθηκε τον Βαλβέρδε και μετά βίας άντεξε έξι μήνες στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Ήταν τότε που, τον Φεβρουάριο του 2013, η αθλητική διοίκηση κοίταξε ξανά την Ισπανία και προσέλαβε τον Μίτσελ  που είχε απολυθεί πριν από ένα μήνα ως προπονητής της Σεβίλλης.

Υπό την εντολή του, τα δύο χρόνια που διοικούσε τον Ολυμπιακό, κέρδισε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και έφτασε στους «16» του Champions League... πριν απολυθεί τον Ιανουάριο του 2015 για να τον διαδεχθεί ο Πορτογάλος, Βίτορ Περέιρα. Ο απολογισμό του: 64 νίκες σε 90 αγώνες. Στη συνέχεια, είχε μια δεύτερη εμπειρία ενόψει της σεζόν 2022/23. Ωστόσο, ο Μίτσελ δεν άφησε τόσο καλές αναμνήσεις και, μετά από 18 νίκες σε 32 αγώνες, απολύθηκε στη μέση της σεζόν. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, τερμάτισε στην τρίτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος. 

Βίκτορ Σάντσεθ

Βίκτορ Σάντσεθ ©Intime

Αφού πορεύτηκε με δύο Πορτογάλους προπονητές όπως ο Βίτορ Περέιρα και ο Μάρκο Σίλβα, ο Ολυμπιακός παρέδωσε τα κλειδιά του έργου του στον Βίκτορ Σάντσεθ τον Ιούνιο του 2016, αφού πέτυχε τη σωτηρία με την Ντεπορτίβο λα Κορούνια. Ένας άνθρωπος που γνώριζε ήδη τον σύλλογο αφού ήταν βοηθός του Μίτσελ στο πρώτο του στάδιο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ωστόσο, το στοίχημα δεν πήγε όπως περίμενε και, με την έναρξη της σεζόν, εγκατέλειψε το πλοίο τον Αύγουστο. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να αντιδράσει γρήγορα και προσέλαβε τον Πορτογάλο, Πάουλο Μπέντο.

Όσκαρ Γκαρθία

Όσκαρ Γκαρθία © Intime

Η αποτυχημένη εμπειρία του Βίκτορ Σάντσες στον Πειραιά οδήγησε τον Ολυμπιακό να κοιτάξει και άλλες αγορές εκτός της Ισπανίας. Εκεί παρέλασαν οι προαναφερθέντες Πάουλο Μπέντο (Πορτογαλία), Τάκης Λεμονής, Μπέσνικ Χάσι (Μαυροβούνιο) και Χρήστος Κόντης. Συνολικά πέντε προπονητές σε ενάμιση χρόνο έως ότου, τον Ιανουάριο του 2018, προσέλαβαν τον Όσκαρ Γκαρθία.

Ο σύλλογος έπρεπε επειγόντως να αλλάξει την τάση. Ωστόσο, ο Όσκαρ Γκαρθία δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση της ομάδας και, μετά από 13 αγώνες στην ομάδα, απολύθηκε τον Απρίλιο πριν τελειώσει μια σεζόν στην οποία ο Ολυμπιακός θα τερματίσει στην τρίτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος, έχοντας αποκλειστεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου και χωρίς να καταφέρει να προχωρήσει ​​από τη φάση των ομίλων του Champions League.

Κάρλος Κορμπεράν

Κορμπεράν © Intime

Για τη σεζόν 2022/23, αφού έκανε σπουδαία δουλειά με τη Χάντερσφιλντ στην Αγγλία, ο Ολυμπιακός θα στρατολογούσε τον Κάρλος Κορμπεράν. Μια ενσωμάτωση που, ναι, έκλεισε σε μια λεπτή στιγμή. Από το 2018 ηγείται της ομάδας ο Πορτογάλος Πέδρο Μαρτίνς. Αλλά, παραδόξως, έφυγε από τον σύλλογο τον Αύγουστο του 2022 με τον προγραμματισμό να έχει ήδη γίνει.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Κορμπεράν ανέλαβε τα ηνία σε ένα κλίμα ολοκληρωτικού αυτοσχεδιασμού και, προφανώς, δεν πήγε καλά. Με μόλις εννέα αγώνες να οδηγεί τον Ολυμπιακό, θα έφτιαχνε τις βαλίτσες του ένα μήνα μετά την προσγείωση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να αναλάβει την ομάδα της Γουέστ Μπρομ, όπου έχει συμβόλαιο μέχρι το 2027 και βρίσκεται σε θέση πλέι οφ της Premier League μετά από 30 αγώνες. 

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Ντιέγκο Μαρτίνεθ ©Intime

Με την έλευση του Αντόνιο Κορδόν στην διοίκηση, φαινόταν λογικό ο Ολυμπιακός να συνεχίσει την εξερεύνηση της διαδρομής του Ισπανού προπονητή και, για να ξεκινήσει το έργο του για την τρέχουσα σεζόν, επέλεξε τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Είναι αλήθεια ότι έφτασε στην Ελλάδα μετά από μια αποτυχημένη εμπειρία διαχείρισης της Εσπανιόλ. Αλλά η υπέροχη δουλειά που έκανε στο τιμόνι της Γρανάδας του επέτρεψε να κερδίσει ένα όνομα με βαρύτητα στη διεθνή σκηνή.

Ωστόσο, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν κατάφερε να παραμείνει γι' αρκετό διάστημα στα ηνία του συλλόγου. Μετά από ένα ξεκίνημα της σεζόν μακριά από τον αγώνα για τον τίτλο, έφυγε από τον σύλλογο τον περασμένο Δεκέμβριο, για να τον διαδεχθεί ο Κάρλος Καρβαλιάλ.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ©Intime

Εν μέσω μιας εξαιρετικά ταραχώδους σεζόν που επηρέασε και τον ίδιο τον Καρβαλιάλ, ο Ολυμπιακός παραδόξως επέλεξε τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ένας θρύλος του ισπανικού ποδοσφαίρου που όμως δεν είχε φύγει ποτέ από τα σύνορά της χώρας του στα 62 του χρόνια.

Μπροστά του έχει μια εξαιρετικά περίπλοκη και απαιτητική πρόκληση. Μετά από 22 αγωνιστικές, η ομάδα του είναι τέταρτη στο ελληνικό πρωτάθλημα, επτά βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Το πρώτο του τεστ ως προπονητής του Ολυμπιακού θα γίνει την απόψε το βράδυ (15/02, 19:45) κόντρα στη Φερεντσβάρος για τα πλέι οφ του Conference League

🔴LIVE για το Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος και το Final 8 της Κρήτης