Με την κάτοχο του Conference League Γουέστ Χαμ και την... άγνωστη Μπάτσκα Τόπολα: Τα προφίλ των αντιπάλων του Ολυμπιακού(vids)

Πανηγυρισμοί παικτών Γουέστ Χαμ

i

© Photo by Julian Finney/Getty Images/Ideal Images

Με την κάτοχο του Conference League Γουέστ Χαμ και την... άγνωστη Μπάτσκα Τόπολα: Τα προφίλ των αντιπάλων του Ολυμπιακού(vids)

Sportal newsroom 15:23 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 15:46 - 01.09.2023

Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ και Μπάτσκα Τόπολα, είναι οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον πρώτο όμιλο του Europa League, από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

Ο Ολυμπιακός, έμαθε τους αντιπάλους του στο Europa League στην κλήρωση, που έλαβε στο «Γκριμάλντι Φόρουμ» στο Μόντε Κάρλο. Αντίπαλοι του, οι Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ και Μπάτσκα Τόπολα.

Η κάτοχος του Conference League Γουέστ Χαμ

Η Γουέστ Χαμ, ήταν μία από τις δυσκολότερες ομάδες του πρώτου γκρουπ. Κατέκτησε άλλωστε, το περσινό Conference League, επικρατώντας στον τελικό με 2-1 της Φιορεντίνα και έτσι εξασφάλισε την έξοδο της στο Europa League.

Στην Premier League, κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και τερμάτισε στην 14η θέση της βαθμολογίας. Για ένα διάστημα μάλιστα, ήταν κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, πλην του «big six» και συχνά βρίσκεται στις θέσεις που οδηγούν σε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής της ο Ντέιβιντ Μόγιες, που βρίσκεται στον πάγκο της από το 2017. Φέτος το καλοκαίρι, έχασε το μεγάλο αστέρι της, τον Ντέκλαν Ράϊς, ο οποίος πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ έναντι περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Απέκτησε ωστόσο σημαντικούς παίκτες, όπως ο Τζέιμς Γουόρντ Πράους, ο Μοχάμεντ Κούντους, ο Έντσον Άλβαρες και φυσικά, ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος.

Πέρα από τις φετινές μεταγραφές, στο ρόστερ της διαθέτει αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Μάικλ Αντόνιο, ο Μπρους Μπόουεν και ο Πακετά, ο οποίος απασχόλησε έντονα τη Μάντσεστερ Σίτι σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Είναι μια ομάδα που παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ διαθέτει και αρκετή ταχύτητα στο παιχνίδι της.

Στην ιστορία της, έχει κατακτήσει τρεις φορές το FA Cup, δύο φορές το League Cup, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέρα από το περσινό Conference League, έχει σηκώσει το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1965 και το Ιντερτότο το 1999.

Η ανερχόμενη Φράιμπουργκ

Η τύχη δεν χαμογέλασε στους «ερυθρόλευκους» και στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, καθώς τους έτυχε η Φράιμπουργκ, μια από τις δυσκολότερες πιθανές αντιπάλους.

Είχαν συναντηθεί μαζί τους και στο περσινό Europa League, με τον όμιλο να συμπληρώνουν οι Ναντ και Καραμπάγκ. Οι Γερμανοί είχαν κερδίσει με 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη δεύτερη αγωνιστική, ενώ στην πέμπτη στροφή οι Πειραιώτες, λίγο έλειψε να φύγουν με το διπλό από την έδρα της Φράιμπουργκ, αλλά ισοφαρίστηκαν στο 93 και τελικά πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας με το τελικό 1-1.

Η γερμανική ομάδα τερμάτισε 5η στην περσινή Bundesliga και πήρε με αυτό τον τρόπο την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League.

Βρίσκονται στην κορυφαία κατηγορία του Γερμανικού πρωταθλήματος από το 2016 συνεχόμενα, ενώ διήνυσαν μια εξαιρετική πορεία και τη σεζόν 2021-22, τερματίζοντας 6οι στη Bundesliga και φτάνοντας μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, όπου και ηττήθηκαν με 4-2 στα πέναλτι από τη Λειψία, μετά το ισόπαλο 1-1 στην κανονική διάρκεια.

Είναι μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στο πρωτάθλημα τους, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχή ανοδική πορεία τους τα τελευταία χρόνια. Προπονητής τους εδώ και 12 χρόνια ο Κρίστιαν Στράιχ, ο οποίος έχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα, ενώ βρίσκεται στο σύλλογο από το 1995 όταν προπονούσε τις ακαδημίες.

Κορυφαίοι ποδοσφαριστές της οι Ματίας Γκίντερ, Βιτσένζο Γκρίφο και Μαξιμίλιαμ Φίλιπ. Το καλοκαίρι ωστόσο, έχασε δύο σημαντικές παίκτες, τους Σκάντε και Φλέκεν, οι οποίοι μετακόμισαν αμφότεροι στη Μπρέντφορντ.

Η πρωτάρα Μπάτσκα Τοπόλα

Αν μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει με μία λέξη την Μπάτσκα Τοπόλα, αυτή θα ήταν «πρωτάρα». Διαλύθηκε το 2003 λόγω οικονομικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να διατηρήσει τα τμήματα υποδομής της. Δύο χρόνια αργότερα όμως αναγεννήθηκε και μετά από περιπέτειες που είχες στις χαμηλότερες κατηγορίες, το 2019-2020 προβιβάστηκε για πρώτη φορά στη SuperLiga και μάλιστα τερμάτισε στην 4η θέση, κερδίζοντας και το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Την περυσινή σεζόν αποτέλεσε την έκπληξη της σεζόν στο πρωτάθλημα Σερβίας, καταλαμβάνοντας την 2η θέση (στην ισοβαθμία με την Τσουκαρίτσκι), πίσω από τον άπιαστο Ερυθρό Αστέρα, βασιζόμενη κυρίως στην έδρα της, την «TSC Arena» των 4.500 θέσεων που κατασκευάστηκε το 2021.

Ενα από τα μεγαλύτερα αστέρια που υπήρξαν στο περυσινό ρόστερ ήταν ο ηγέτης επιθετικής γραμμής, ο 18χρονος Πέταρ Ράτκοβ, με 14 γκολ και πέντε ασίστ, πωλήθηκε για 5.000.000 ευρώ στην Ζάλτσμπουργκ. Από την άλλη υπάρχει ο Σάσα Γιοβάνοβιτς των 10 γκολ και 14 ασίστ ο οποίος παραμένει στο ρόστερ, παίζοντας κυρίως δεξιά, ενώ αριστερά υπάρχει ο Μάρτιν Μιρτσέβσκι των εννέα γκολ και δύο ασίστ πέρυσι. Από εκεί και πέρα, ο 41χρονος τεχνικός Ζάρκο Λάζετιτς ποντάρει πολλά στον κεντρικό μέσο Ιφέτ Τζάκοβατς και στο ταλέντο του Μίλος Πάντοβιτς για μια καλή πορεία στους ομίλους.

«Πάτησε» Ελλάδα ο Σολμπάκεν για λογαριασμό του Ολυμπιακού: «Χαρούμενος που είμαι εδώ, μίλησα με τον Μαντί» (vid & gallery)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:39 - 01.09.2023

«Πάτησε» Ελλάδα ο Σολμπάκεν για λογαριασμό του Ολυμπιακού: «Χαρούμενος που είμαι εδώ, μίλησα με τον Μαντί» (vid & gallery)

O Όλα Σολμπάκεν αφίχθη στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής (1/9) προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Τη φετινή σεζόν η Μπάτσκα Τοπόλα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 13 βαθμούς και στο +1 από τον δεύτερο Ερυθρό Αστέρα.