Οταν ο Πελέ μεταμφιέστηκε σε πιλότο για να γλιτώσει από πραξικόπημα στη Νιγηρία (vids)
i

Πελέ/©Intime

Οταν ο Πελέ μεταμφιέστηκε σε πιλότο για να γλιτώσει από πραξικόπημα στη Νιγηρία (vids)

Κώστας Τόπας 09:08 - 30.12.2022 / Ανανεώθηκε: 09:08 - 30.12.2022

Το 1976 ο Πελέ βρισκόταν σε περιοδεία στη Νιγηρία όταν έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα και χρειάστηκε να μεταμφιεστεί σε πιλότο για να καταφέρει να αποδράσει...

Σε ηλικία 82 ετών, ο τεράστιος Πελέ, έφυγε από τη ζωή, μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο. Στην ανάρτηση του λογαριασμού του στο Instagram, μεταξύ των κατορθωμάτων του αναφέρεται και το ότι «σταμάτησε έναν πόλεμο».

Το 1967 στη Νιγηρία είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με τη βία να έχει προκαλέσει το θάνατο σε περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ μετατοπίστηκαν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια. Δύο χρόνια αργότερα η Σάντος έκανε tour στην Αφρική, παρά το γεγονός ότι η ήπειρος βρισκόταν σε αναβρασμό με τα τύμπανα του πολέμου να ακούγονται σε πολλές χώρες και περιοχές.

Ετσι, στις 26 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς, η Σάντος έδωσε φιλική αναμέτρηση με την εθνική Νιγηρίας, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2. Ενα μήνα αργότερα, η Σάντος αγωνίστηκε κόντρα στην Μπενίν Σίτι, στα σύνορα με το προπύργιο της Μπιάφρα, ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Εκείνη την ημέρα, η ομάδα του Πελέ επικράτησε με 2-1 μιας επίλεκτης ομάδας από τις μεσοδυτικές επαρχίες της Νιγηρίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του βραζιλιάνικου συλλόγου, η εν λόγω αναμέτρηση στα σύνορα δεν είχε προγραμματιστεί όταν συμφωνήθηκε να γίνει η περιοδεία στην Αφρική. Ωστόσο, έλαβε χώρα όταν οι παίκτες της Σάντος έλαβαν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Μάλιστα, η επιβεβαίωση πως όντως ο πόλεμος σταμάτησε για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όλοι τον Πελέ να παίζει εκείνη την ημέρα ήρθε το 1990 με αφορμή τα 50ά γενέθλια του «Βασιλιά» στο διάσημο βραζιλιάνικο περιοδικό Placar.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συνταγματάρχης Σάμουελ Ογκμπεμούντια κήρυξε την ημέρα ως αργία και έδωσε εντολή να ανοίξει η γέφυρα του Μπενίν που ένωνε τη Νιγηρία με την Μπιάφρα ώστε όλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ετσι, για 48 ώρες δεν υπήρξαν εχθροπραξίες λέει ο… μύθος.

Οι τότε συμπαίκτες του Πελέ, Ζίλμαρ και Κοουτίνιο, υποστήριξαν ότι η κατάπαυση του πυρός κράτησε όσο και το ματς αφού στην πτήση που πήραν έπειτα άκουσαν καταιγισμό από σφαίρες. «Σίγουρα το ότι σταματήσαμε έναν πόλεμο ήταν ακόμη ένα κατόρθωμα στα τόσα που είχαμε πετύχει», τόνισε σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Gazeta Esportiva, ο παίκτης της Σάντος εκείνη την περίοδο, Λίμα και συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να μην παίξουμε, αλλά δεν το κάναμε. Θέλαμε να δώσουμε εκείνον τον αγώνα».

Από την πλευρά του πάντως, ο Πελέ, μέσω της αυτοβιογραφίας του είχε τονίσει πως οι Νιγηριανοί είχαν εξασφαλίσει πως δεν πρόκειται να υπήρχε εισβολή στο Λάγος όσο η Σάντος ήταν εκεί. Βέβαια, σε άλλες αναφορές του στο περιστατικό δήλωσε πως όντως ο πόλεμος σταμάτησε για να τον δουν να παίζει. 

Το πιο διάσημο πρόσωπο παγκοσμίως δεν θα μπορούσε να μην έχει εμπλοκή στην πολιτική. Το 1976 ο Πελέ βρισκόταν σε περιοδεία με την Pepsi στη Νιγηρία όταν έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του παγιδεύτηκαν στην χώρα και έμειναν για δύο ημέρες στο σπίτι του πρέσβη της Βραζιλίας. Οταν το αεροδρόμιο άνοιξε, τότε ο «Βασιλιάς» ντύθηκε πιλότος προκειμένου να φύγει με το πρώτο αεροσκάφος..