Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών: Τα φαβορί και οι σταρς

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών: Τα φαβορί και οι σταρς

Ελένη Ανδρικοπούλου 08:40 - 20.07.2023 / Ανανεώθηκε: 12:39 - 25.07.2023

Το ένατο Μουντιάλ Γυναικών ξεκινά σήμερα (20/7) και το Sportal σας παρουσιάζει τα φαβορί της διοργάνωσης και τα αστέρια που θα κοσμήσουν τα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Λίγα λεπτά έχουν απομείνει για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023. Είναι το πρώτο Μουντιάλ γυναικών με συμμετοχή 32 ομάδων και το πρώτο που θα συνδιοργανωθεί από δύο χώρες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Έτσι είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί στο νότιο ημισφαίριο. Η πρεμιέρα της μεγαλύτερης διοργάνωσης ποδοσφαίρου γυναικών σήμερα (20/7), με τους δύο εναρκτήριους αγώνες: Νέα Ζηλανδία- Νορβηγία (10:00) και Αυστραλία- Ιρλανδία (13:00). Όλοι οι αγώνες του Μουντιάλ Γυναικών θα μεταδοθούν για πρώτη φορά ζωντανά από την ελληνική τηλεόραση (ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+).

Οι 32 ομάδες του τουρνουά χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ με βάση την Παγκόσμια Κατάταξη Γυναικών της FIFA στις 13 Οκτωβρίου. Δημιουργήθηκαν οκτώ όμιλοι, από όπου οι δύο πρώτες ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για τη φάση των «16». Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Φιλιππίνες (ντεμπούτο), Ελβετία, Αυστραλία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας (ντεμπούτο), Νιγηρία, Καναδάς, Ισπανία, Κόστα Ρίκα, Ζάμπια (ντεμπούτο), Ιαπωνία, Αγγλία, Αϊτή (ντεμπούτο), Δανία, Κίνα, ΗΠΑ, Βιετνάμ (ντεμπούτο), Ολλανδία, Πορτογαλία (ντεμπούτο), Γαλλία, Τζαμάικα, Βραζιλία, Παναμάς (ντεμπούτο), Σουηδία, Νότια Αφρική, Ιταλία, Αργεντινή, Γερμανία, Μαρόκο (ντεμπούτο), Κολομβία, Κορέα είναι οι ομάδες που θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Τα φαβορί 

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023. Είναι η πρώτη ομάδα στην κατάταξη της FIFA και η σημερινή παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά την κατάκτηση του τελευταίου Μουντιάλ στη Γαλλία το 2019 και το 2015 συνεχόμενα. Παράλληλα, είναι η ομάδα με τους περισσότερους παγκόσμιους τίτλους (τέσσερις). Στο ρόστερ τους διαθέτουν μεγάλες σταρς όπως η Μέγκαν Ραπίνο, η Άλεξ Μόργκαν και η Ρόουζ Λαβέλ.

ΑΓΓΛΙΑ

Ως το δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου παρουσιάζεται η Αγγλία. Τα «τρία λιοντάρια» μπορεί να μην έχουν κάποιον παγκόσμιο τίτλο, αλλά βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και διαθέτουν εξαιρετικό ρόστερ παρά τις απουσίες λόγω τραυματισμών (Μιντ, Γουίλιαμσον). Θυμίζουμε ότι κατέκτησαν το Euro 2022 μέσα στο «σπίτι» τους τον περασμένο Ιούλιο και το ιστορικό πρώτο Finalissima Γυναικών τον Απρίλιο 2023 και πάλι στο Γουέμπλεϊ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην τρίτη θέση των φαβορί για να επιστρέψει στην Ιβηρική χερσόνησο με το τρόπαιο στα χέρια της είναι η Ισπανία. Αυτή τη στιγμή η «φούρια ρόχα» βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης της FIFA. Ακόμα και χωρίς την τραυματία Αλέξια Πουτέγιας, η Ισπανία δυσκόλεψε αρκετά την Αγγλία, καθώς οδήγησε στην παράταση τον μεταξύ τους αγώνα στα προημιτελικά του Euro, που τελικά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης λίγες μέρες αργότερα όπως προαναφέραμε. Τον περασμένο Σεπτέμβριο 15 ποδοσφαιρίστριες αποφάσισαν να αποχωρήσουν αφού δεν εισακούστηκε το αίτημά τους για την απομάκρυνση του προπονητή, Χόρχε Βίλντα.Η Πουτέγιας είναι κανονικά στην αποστολή, αφού έχει έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό της (ρήξη χιαστών).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η τέταρτη στη λίστα των φαβορί είναι η Γερμανία. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη της FIFA και είναι φιναλίστ του Euro 2022. Ίσως να είχε φθάσει στην κατάκτηση αν δεν τραυματιζόταν στην προθέρμανση του τελικού με την Αγγλία, το αστέρι της ομάδας η Αλεξάνδρα Ποπ. Δεν έχει πανηγυρίσει τίτλο τα τελευταία δέκα χρόνια και η πίεση να σηκώσει ξανά ένα ένα τρόπαιο είναι μεγάλη. Με οκτώ Euro και δύο Μουντιάλ στο ενεργητικό τους, η Γερμανία διαθέτει μια αρκετά έμπειρη ομάδα που θα προσπαθήσει να αναδειχθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια.

ΓΑΛΛΙΑ

Αρκετές πιθανότητες να στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια έχει η Γαλλία. Οι «μπλε» διαθέτουν ένα εξαιρετικό ρόστερ κι υπό τις οδηγίες του Ερβέ Ρενάρ, που ανέλαβε την ομάδα τον Απρίλιο θέλουν να βάλουν δύσκολα στις υπόλοιπες ομάδες και να κρατήσουν στα χέρια τους το πολυπόθητο τρόπαιο. 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μία διοργανώτρια είναι σχεδόν πάντα ανάμεσα στα υποψήφια φαβορί για τον τίτλο. Η Αυστραλία έχει σίγουρα τον κόσμο στο πλευρό της, που γνωρίζουμε τι ρόλο παίζει στα μεγάλα ματς άλλα έχει και στο ρόστερ της την Σαμ Κερ. Η 29χρονη στράικερ της Τσέλσι διακρίθηκε για δεύτερη διαδοχική σεζόν ως η κορυφαία του ποδοσφαίρου γυναικών και έγραψε ιστορία στα βραβεία της Ένωσης Συντακτών Ποδοσφαίρου! Είναι μία ποδοσφαιρίστρια που με το ταλέντο της και την εμπειρία της μπορεί να κουβαλήσει και την υπόλοιπη ομάδα.

Οι σταρς 

ΣΑΜ ΚΕΡ

Μεγάλα πράγματα αναμένονται από την Σαμ Κερ. Η 29χρονη επιθετικός της Αυστραλίας επιστρέφει ως αρχηγός των Matildas μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν στην Αγγλία με την Τσέλσι. Η Κερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς η ομάδα του Λονδίνου κέρδισε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο της Σούπερ Λιγκ Γυναικών και σημείωσε το καθοριστικό γκολ των «μπλε» στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η στράικερ της Αυστραλίας αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ στο Ασιατικό Κύπελλο Γυναικών AFC 2022 στην Ινδία, σημειώνοντας επτά γκολ σε μόνο τέσσερις αγώνες. Η Κερ σκόραρε πέντε φορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, σκοράροντας τις τέσσερις στον αγώνα με την Τζαμάικα.

ΜΑΡΤΑ 

Αυτό είναι το έκτο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στο οποίο θα συμμετάσχει η Μάρτα. Αν αναλογιστεί κανείς πως το Μουντιάλ 2023 είναι το ένατο που θα διεξαχθεί αμέσως αντιλαμβάνεται για τι θρύλο μιλάμε. Η 37χρονη Βραζιλιάνα επιθετικός έχει κρατήσει στα χέρια της έξι φορές το βραβείο της FIFA για τον Παγκόσμια Ποδοσφαιρίστρια της Χρονιάς. Επιπλέον κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου – ανδρών ή γυναικών -, έχοντας 17. Λογικά είναι και το τελευταίο Μουντιάλ στο οποίο θα συμμετάσχει.

ΑΛΕΞ ΜΟΡΓΚΑΝ

Η αδιαμφισβήτητα σούπερ σταρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ακούει στο όνομα Άλεξ Μόργκαν. Η 34χρονη επιθετικός μετρά περισσότερες από 200 συμμετοχές με τη χώρα της και έχει σημειώσει 121 γκολ στη λαμπερή διεθνή καριέρα καριέρα της. Η Μόργκαν έχει πανηγυρίσει δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Σκόραρε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Πρωταθλήματος CONCACAF Γυναικών 2022. Αναδείχθηκε επίσης ποδοσφαιρίστρια του τουρνουά.

ΑΛΕΞΙΑ ΠΟΥΤΕΓΙΑΣ

Ήταν η μεγάλη άτυχη του περασμένου καλοκαιριού. Η Αλέξια Πουτέγιας στην προπόνηση της Ισπανίας παραμονή της πρεμιέρας του Euro 2022 υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό της γόνατο. Η 29χρονη Ισπανίδα μεσοεπιθετικός επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στις 30 Απριλίου 2023, έπειτα από 299 ημέρες από τον τραυματισμό της στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Ουέλβα. Η Πουτέγιας είναι δις κάτοχος της Χρυσής Μπάλας (2021,2022) και έγινε η πρώτη ποδοσφαιρίστρια που λαμβάνει το βραβείο για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Η 29χρονη μεσοεπιθετικός έχει κερδίσει επίσης δύο φορές το βραβείο της Κορυφαίας ποδοσφαιρίστριας της χρονιάς (2021,2022).

ΚΑΤΖΙΚΑ ΣΟ

Η Κάτζικα Σο πηγαίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από ένα ιστορικό επίτευγμα με τη Τζαμάικα την τρέχουσα σεζόν, σκοράροντας 31 γκολ σε 30 αγώνες! Η 26χρονη φορ της Μάντσεστερ Σίτι είναι η κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών της χώρας της στο ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών. Μετρά 56 γκολ με την φανέλα της Τζαμάικα.

ΑΝΤΑ ΧΕΓΚΕΡΜΠΕΡΓΚ

Η Άντα Χέγκερμπεργκ αποφάσισε το 2019 να σταματήσει να εκπροσωπεί την Νορβηγία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου γυναικών από την Νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τέσσερα χρόνια μετά επιστρέφει στη διεθνή σκηνή! Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα το 2018 και έχει στη συλλογή της οκτώ πρωταθλήματα Γαλλίας και έξι Champions League. Φυσικά είναι η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΛΕΝΑ ΟΜΠΕΡΝΤΟΡΦ

Η Λένα Όμπερντορφ μπορεί να μην κράτησε στα χέρια της το τρόπαιο του Euro 22 με τη Γερμανία, αλλά είχε δύο ατομικές διακρίσεις. Η 21χρονη μεσοεπιθετικός κέρδισε το βραβείο της καλύτερης νεαρής ποδοσφαιρίστριας στο τουρνουά και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης από το προπονητικό επιτελείο της UEFA. Τέλος, η Guardian την ανακήρυξε ως την πέμπτη καλύτερη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο το 2022.

Με εκπρόσωπο από την Ελλάδα θα διεξαχθεί το Μουντιάλ Γυναικών
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

08:07 - 20.07.2023

Με εκπρόσωπο από την Ελλάδα θα διεξαχθεί το Μουντιάλ Γυναικών

Όλα είναι έτοιμα για την επίσημη έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στις Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία και σε αυτό θα υπάρχει ελληνική παρουσία, με τη Χρυσούλα Κουρομπύλια να δίνει το «παρών» στη διοργάνωση.

ΛΟΥΣΙ ΜΠΡΟΝΖ

Η Λούσι Μπρονζ αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης με τις «λέαινες» μετά το 2-1 απέναντι στη Γερμανία στην παράταση του μεγάλου τελικού στο «Γουέμπλεϊ». Η 31χρονη Αγγλίδα δεξιά μπακ έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες, τρεις με την Λυών και μία με την Μπαρτσελόνα. Το 2019 έγινε η πρώτη Αγγλίδα ποδοσφαιρίστρια που κέρδισε το βραβείο της UEFA για την καλύτερη ποδοσφαιρίστρια της χρονιάς και το ίδιο έτος κέρδισε το εναρκτήριο βραβείο Globe Soccer για την καλύτερη ποδοσφαιρίστρια. Η Μπρονζ αναδείχθηκε Καλύτερη Ποδοσφαιρίστρια της FIFA τον Δεκέμβριο του 2020.