Γιοβάνοβιτς: «Είμαστε στη μεγάλη σκηνή, είναι στο DNA του Παναθηναϊκού να βρίσκεται εδώ»

Βασίλης Μοιρώτσος 20:09 - 14.08.2023 / Ανανεώθηκε: 20:53 - 14.08.2023

Ανυπόμονος για ένα σπουδαίο ματς που ανταποκρίνεται στο DNA του Παναθηναϊκού παρουσιάστηκε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του δεύτερου αγώνα κόντρα στη Μαρσέιγ.

Η παράδοση και η κληρονομιά που έχει ο Παναθηναϊκός στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι αυτές που υποχρεώνουν το «τριφύλλι» να ψάχνει διαρκώς τέτοιες είδους υπερβάσεις, όπως δήλωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης κόντρα στη Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τέτοια ματς είναι μια απόλαυση για την ομάδα, καθώς αυτά είναι που έχουν συνδεθεί απόλυτα με το DNA του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς:

Αν αρκεί το ότι είναι ο Παναθηναϊκός πιο δεμένη ομάδα για να ισοσκελίσει την ποιότητα της Μαρσέιγ ή εκτιμάτε ότι έχει προβάδισμα η Μαρσέιγ:

«Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στη Μαρσέιγ. Πιο έμπειρη από εμάς, με πολλά πλεονεκτήματα. Μας δίνει απλά μια δυνατότητα να μπορούμε να σκεφτούμε τον τρόπο παιχνιδιού τα όσα κάναμε στο πρώτο ματς. Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Είναι νέο ματς. Με το στυλ παιχνιδιού της ομάδας μας θέλουμε να κάνουμε ένα καλό ματς χωρίς να σκεφτόμαστε το πρώτο αποτέλεσμα. Έχουν αλλάξει τα πράγματα για τα γκολ στα εκτός έδρας ματς, χρειαζόμαστε να σκοράρουμε και πάλι αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες πρόκρισης».

Αν μπορεί να επαναλάβει το ίδιο ματς στο Βελοντρόμ, το ίδιο επιθετικά:

«Κάναμε καλό παιχνίδι γιατί καταφέραμε απ' την αρχή να είμαστε αυτοί που θα ελέγξουν τον ρυθμό. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και αύριο γιατί είξναι μονόδρομος για εμάς. Ο στόχος που έχουμε είναι να είναι στο ίδιο επίπεδο η απόδοση. Και η πρόκριση θεωρώ ότι θα παιχτεί στο αυριανό παιχνίδι, γιατί το πλεονέκτημα που έχουμε από το πρώτο ματς δεν παίζει σπουδαίο ρόλο. Περισσότερο ρόλο θα παίξει η εμφάνιση και αυτή μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα πρόκρισης στην επόμενη φάση. Παίζουμε με μια εξαιρετική ομάδα που σίγουρα κι αυτή θα είναι διαφορετική. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς».

Σκέφτεστε το ότι ο Παναθηναϊκός επιστρέφει εκεί που ανήκει; Είναι μια ζαριά η αυριανή;

«Επειδή πάντα γυρίζουμε στο παρελθόν, το παρελθόν του Παναθηναϊκού είναι επιτυχημένο στην Ευρώπη. Έχει μεγάλες νύχτες στην Ευρώπη. Κάθε τετοιο παιχνίδι με τέτοιου μεγέθους αντιπάλους είναι μια τεράστια πρόκληση. Καταλαβαίναμε και εμείς ότι αυτή η νίκη στην Αθήνα είχε θετική ανταπόκριση. Αυτή η ιστορία μας υποχρεώνει να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπερβάσεις σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ματς. Δεν είναι εύκολο για εμάς, υπήρχε μια περίοδος που ήμασταν εκτός Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος ότι η ομάδα που έχουμε θέλει να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα στην Ευρώπη απ' ό,τι σκεφτόμασταν στην αρχή της χρονιάς».

Για την ατμόσφαιρα και αν θα επηρεάσει: 

«Δεν το ξέρω. Σε αυτό το επίπεδο που είμαστε όλα τα γήπεδα θα είναι έτσι όπως το αυριανό. Και εμείς αν είχαμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε σε μεγαλύτερο γήπεδο, σίγουρα θα είχαμε περισσότερους. Είναι κάτι που συνηθίζεις, σου προκαλεί την αίσθηση ότι είσαι μεγάλη ομάδα όταν αγωνίζεσαι σε αυτά τα γήπεδα και σε αναγκάζει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη σκηνή. ΌΛα αυτά είναι εμπειρίες, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτές και εύχομαι στο μέλλον να έχουμε περισσότερες. Ταιριάζουν στον Παναθηναϊκό»

Τι είναι το αυριανό ματς για τον Παναθηναϊκό: 

«Αυτό απολαμβάνουμε στον Παναθηναϊκό. Κάθε επόμενο παιχνίδι είναι και σημαντικό. Είμαστε μια ομάδα με στόχους, που θέλουμε να προχωράει. Μας ασκεί πίεση και σε εμένα και στους ποδοσφαιριστές. Όμως είναι κάτι που σου δίνει ζωή και είναι βαθιά συνδεδεμένο με το DNA του Παναθηναϊκού».

Αν θα είναι παιχνίδι κατοχής μπάλας και αν θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια αν την έχει ο Παναθηναϊκός:

«Με ομάδες που είναι στο επίπεδο της Μαρσέιγ, δηλαδή τόσο ποιοτικές, που γίνονται ακόμα περισσότερο όταν έχουν την μπάλα και τον έλεγχο, είναι σημαντικό αυτό. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν διαστήματα που μπορείς να έχεις κι εσύ την μπάλα. Όταν έχει ο αντίπαλος την μπάλα πρέπει να είμαστε επιθετικοί και να μη δώσουμε χώρους. Κι όταν έχουμε εμείς μπάλα, πρέπει να είμαστε απειλητικοί. Και πιο απειλητικοί από το πρώτο παιχνίδι. Είναι ένας τρόπος να εμποδίσεις τον αντίπαλο να έχει άνεση στις κινήσεις. Όταν νιώθει απειλή μειώνεται η ελευθερία παιχνιδιού. Η Μαρσέιγ θα είναι διαφορετική αύριο. Παίζει στην έδρα της, με θερμή ατμόσφαιρα και μέσα σε όλα αυτά εμείς πρεπει όσο μπορούμε περισσότερο να προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε το ματς παίζοντας με μια ομάδα πολύ ποιοτική στο ρόστερ της και έχοντας ένα σκορ που δεν είναι υπέρ τους».

Αν η κυκλοφορία είναι σημαντική στην εξέλιξη:

«Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. Παίζαμε και με παίκτη παραπάνω. Δεν ήταν η κατοχή αυτό που μας ενδιέφερε. Μας ενδιέφερε να ελέγχουμε εμείς τον ρυθμό. Στην Ελλάδα πολλές φορές κρινόμαστε από το ματς που παίζουμε εκείνη τη μέρα. Πάντα θεωρούσα ότι έχουμε καλό ρόστερ, καλούς παίκτες. Δεν είναι πάντα εύκολο να δίνουν το μάξιμουμ. Εγώ είμαι χαρούμενος μαζί τους και ξέρουμε με την περίσταση και τα παιχνίδια, ανάλογα με την κατάσταση στην προπόνηση, πιστεύουμε ότι όποιος παίζει θα κάνει το καλύτερο που μπορεί εκείνη τη μέρα. Γενικώς η πορεία μας τα δύο χρόνια αυτά, που αφορούν περισσότερο στα παιχνίδια της Ελλάδας, δείχνουν ότι πάντα έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Πιεζόμαστε αρκετά, πολλές φορές η πίεση λειτουργεί θετικά, άλλες φορές να μην είναι ευεργετική, όμως έχω παίκτες που προσπαθούν πάρα πολύ. Και αυτοί είναι οι κύριοι εκφραστές για ότι προσέφεραν και για ότι έχουν να προσφέρουν».